Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ποιους «δαγκώνει» ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 10:23

Ποιους «δαγκώνει» ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ποιους «δαγκώνει» ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέρχεται -και μάλιστα με πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί- το σενάριο για επιβολή ενιαίου ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Ο ενιαίος συντελεστής, αν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 17-18% καθώς το σενάριο για ενιαίο συντελεστή 15% που είχε ειπωθεί αρχικά από κυβερνητικά στελέχη, εκτιμάται ότι αφήνει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό.
Γράφει:  
Το πρόβλημα που ανακύπτει για την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο μέτρο -το οποίο οι δανειστές ζητούν επίμονα από το 2011 και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είναι ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα φανεί να προχωρεί σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, χρήση των οποίων κάνουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Πώς διαμορφώνεται ο κατάλογος με τα προϊόντα που υπάγονται σήμερα στο 13%; Περιλαμβάνει:
· Όλα τα τρόφιμα
· Τα εμφιαλωμένα νερά, χυμούς φρούτων κ.λπ.
· Το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ξύλα για τη θέρμανση.
· Το νερό
· Τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα (αρκετά μάλιστα υπάγονται και στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6,5%)
· Ο ιατρικός εξοπλισμός για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας
· Όλες οι υπηρεσίες μεταφοράς (αεροπορικά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια κ.λπ.)
· Τα εισιτήρια για τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες (π.χ θεάματα, σινεμά κ.λπ.) με εξαίρεση το θέατρο το οποίο υπάγεται στο 6,5%
· Οι προμήθειες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων
· Τα εστιατόρια
· Τα εισιτήρια στα γήπεδα
· Οι υπηρεσίες των γραφείων τελετών
· Οι υπηρεσίες delivery, τα μπαρ και οι καφετέριες
· Η συνδρομητική τηλεόραση
Από την άλλη, θα υπάρξουν και μειώσεις. Που όμως θα εντοπιστούν αυτές; Στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στις ηλεκτρικές συσκευές, στον λογιαριασμό του σταθερού και στον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου, στις υπηρεσίες πάσης φύσεως κ.λπ. Εϊναι προφανές λοιπόν ότι αυτά που θα ακριβύνουν είναι ποιο σημαντικά για ένα νοικοκυριό από αυτά που θα φθηνύνουν.
Και από την άλλη, υπάρχει και το θέμα των νησιών:
Στο ευνοϊκό καθεστώς υπάγονται σήμερα η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, η Θάσος, οι Βόρειες Σποράδες, η Σαμοθράκη, η Σκύρος. Σε αυτά τα νησιά οι συντελεστές σήμερα αντί για 6,5%, 13% και 23% περιορίζονται στο 5%, 9% και 16%. Εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: