Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Γιατί την θες την απόδειξη ρε;»

«Γιατί την θες την απόδειξη ρε;»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
«Γιατί την θες την απόδειξη ρε;»
Ας καταστήσουν υποχρεωτική τη συναλλαγή με ηλεκτρονικό χρήμα από το πρώτο ευρώ. Ας οργανώσουν όσες λοταρίες θέλουν και ας απειλήσουν με όσες ποινές φυλάκισης θέλουν. Ας μας επιβάλλουν τα στοιχεία όλων των συναλλαγών να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο Taxis. Ας βαφτίσουν όσες νοικοκυρές θέλουν ελεγκτές της εφορίας και ας εγκαταστήσουν κρυφές κάμερες ακόμη και στα… αδέσποτα. Εμείς τη δουλειά μας θα την κάνουμε.
Γράφει:  
Θα ζητάμε απόδειξη όποτε το θυμόμαστε και οι καταστηματάρχες να μας κόβουν όποτε θέλουν. Θα αποδεχόμαστε ως εξαιρετικά φυσιολογικό το να πάρουμε την απόδειξη του προηγούμενου θεωρώντας ότι έχουμε κάνει το… καθήκον μας και θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να αποδεχτούμε μια γενναία έκπτωση με αντάλλαγμα το να μείνει η συναλλαγή «μεταξύ μας». Ας μας βάλουν όριο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 70 ευρώ εμείς θα ζητάμε απόδειξη των 69 ευρώ. Όπως κάναμε και με τα είδη πολυτελείας; Αυτοί δεν ζήτησαν οι συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ να πληρώνονται μέσω τραπέζης. Βρήκαμε το κόλπο με χαρακτηριστική άνεση: τη μία ημέρα αγοράζαμε τη μία καρέκλα και τη δεύτερη το τραπέζι.
Όσοι εξ ημών εντοπίσουμε τους εαυτούς μας στις περιγραφές που προηγήθηκαν, ας μην σπεύσουμε να νοιώσουμε περήφανοι για τα κατορθώματά μας. Μόλις χθες ο κ. Μοσκοβισί ενημέρωσε ότι υπάρχει σύγκλιση με την ελληνική πλευρά στα θέματα του ΦΠΑ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα πει σύγκλιση: αύξηση φορολογικών συντελεστών θα πει. Και θα γίνει αυτή η αύξηση με το εξής σκεπτικό: «αφού είμαστε ανάξιοι να αυξήσουμε τα έσοδα από τον ΦΠΑ υποχρεώνοντας αυτούς που εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν να αλλάξουν τακτική, θα αυξήσουμε τους συντελεστές και θα την πληρώσουν όλοι μαζί». Κι όσο θα αυξάνουν οι συντελεστές, τόσο θα λιγοστεύουν οι αποδείξεις καθώς μαγική συνταγή για να εντοπιστούν εκατομμύρια «μαύρες» συναλλαγές που γίνονται επί καθημερινής βάσεως δεν υπάρχει.
Μήπως να το ξανασκεφτόμασταν ο καθένας από την πλευρά του το ζήτημα; Μήπως να συνειδητοποιούσαμε, ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί ότι η συνέχιση τέτοιων πρακτικών απλώς αυξάνει το φορτίο για τους ποιο αδύναμους οικονομικά; Μήπως να στείλουμε ένα μήνυμα ότι μπορούμε και χωρίς τους εξωφρενικούς φορολογικούς συντελεστές; Μήπως να σταματήσουμε να αναθέτουμε στο υπουργείο Οικονομικών να μας λύσει τα ζητήματα του ΦΠΑ και να αναθέσουμε την υπόθεση στο υπουργείο Παιδείας; Μήπως να συζητήσουμε λίγο περισσότερο σήμερα μεταξύ μας; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: