Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ιστορίες φορολογικής τρέλας

Ιστορίες φορολογικής τρέλας

Οι ιστορίες φορολογικής τρέλας είναι πολλές και καθημερινές. Όμως ένα πρόστιμο της εφορίας που διογκώθηκε με τις προσαυξήσεις μέχρι και 297% έχει οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση και σε δικαστικές «περιπέτειες» την τελευταία δεκαπενταετία 140 οικογένειες εργαζομένων φορτοεκφορτωτών του Λιμένος Ελευσίνας.
Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Πειραιά «μπήκε» στον Σύνδεσμο Φορτοεκφορτωτών του Λιμένος Ελευσίνας για να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο.
Ο έλεγχος έδειξε λογιστικές διαφορές για τα έτη 1993 ? 2000. Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Κατσογιάννης οι ελεγκτές δεν αναγνώρισαν συγκεκριμένες δαπάνες και έξοδα που είχαν καταχωριστεί στα βιβλία του Συνδέσμου και είχαν αφαιρεθεί από τα ακαθάριστα έσοδα, περιορίζοντας το τελικό ύψος των φορολογητέων κερδών και κατά συνέπεια το ποσό του φόρου. Έτσι οι ελεγκτές απέρριψαν τις δαπάνες αυτές, με αποτέλεσμα να επαναπροσδιοριστεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και να επιβληθεί φόρος και πρόστιμο πάνω στη διαφορά.
Το συνολικό ποσό (φόρος και πρόστιμα) που έβγαλε ο φορολογικός έλεγχος επιμερίστηκε σε κάθε εργαζόμενο. Έτσι ο κάθε εργαζόμενος βρέθηκε να χρωστά στην εφορία 7.000 ευρώ για κάθε έτος από το 1992 έως το 2000.
Αυτό ήταν το αρχικό κεφάλαιο, αφού με τις προσαυξήσεις εκτοξεύτηκε ακόμη περισσότερο. Οι προσαυξήσεις ξεκινούσαν από 165% έως 297% με αποτέλεσμα η οφειλή για κάθε εργαζόμενο να εκτοξευτεί στις 25.000 έως 70.000 ευρώ ανά έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσογιάννη υπάρχει εργαζόμενος που η αρχική οφειλή του από 80.000 ευρώ που για τα οκτώ έτη εκτοξεύτηκε στις 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα ποσά αυτά ήταν εξωπραγματικά και ήταν αδύνατον να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν τμηματικά όλα αυτά τα χρόνια από τις οικογένειες των εργαζομένων». Ο Σύνδεσμος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταβάλει τεράστια ποσά που φθάνουν μέχρι και 50.000 ευρώ σε δικηγόρους και δικαστικά έξοδα, ενώ πολλοί συνελήφθησαν με τη διαδικασία του Αυτόφωρου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις της ακίνητης περιουσίας τους. Τώρα θεωρούν ότι έχουν μια μοναδική ευκαιρία να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων και να γλιτώσουν μια και καλή από τις δικαστικές περιπέτειες και την αγωνία που βιώνουν καθημερινά. Δέχονται να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να ενταχθούν στη ρύθμιση. Επειδή όμως οι οφειλές τους είναι υπέρογκες, έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών και ζητούν να καταβάλουν εφάπαξ το 50% της αρχικής οφειλής και να «κουρευτεί» το 100% το ποσό των προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων που έχει διογκώσει την οφειλή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: