Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Οι παλινωδίες του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση

Οι παλινωδίες του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση

Πρώτη καταχώρηση: 12/05/2015 - 10:25
Τελευταία δημοσίευση: 10:25Οικονομία
Οι παλινωδίες του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση
Του Τάσου Δασόπουλου
Παρόν (ελέω ΕΕ) στην διαπραγμάτευση με στόχο την ανατροπή των κόκκινων γραμμών της Κυβέρνησης αλλά απών από την χρηματοδότηση θα είναι το ΔΝΤ αφού ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει άμεσα μόνο τα 3,7 από τα 7,2 δις ευρώ της δόσης του περασμένου Ιουνίου.
Η δόση έχει ήδη «κουρευτεί» για την Ελλάδα κατά 3,5 δις ευρώ. Τόση είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην συγκεκριμένη δόση και δεν πρόκειται να δοθεί ακόμη και να η Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης

Παρόν το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση
αλλά απών στην χρηματοδότηση

Πρώτη καταχώρηση: 12/05/2015 - 08:11
Τελευταία δημοσίευση: 08:11Επικαιρότητα
Παρόν το ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση αλλά απών στην χρηματοδότηση
Του Τάσου Δασόπουλου

Παρόν (ελέω ΕΕ) στην διαπραγμάτευση με στόχο την ανατροπή των κόκκινων γραμμών τηςΚυβέρνησης αλλά απών από την χρηματοδότηση θα είναι το ΔΝΤ αφού ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει άμεσα μόνο τα 3,7 από τα 7,2 δις ευρώ της δόσης του περασμένου Ιουνίου.
Η δόση έχει ήδη «κουρευτεί» για την Ελλάδα κατά 3,5 δις ευρώ. Τόση είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην συγκεκριμένη δόση και δεν πρόκειται να δοθεί ακόμη και να η Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.
Το γιατί θα γίνει κάτι τέτοιο το περιέγραψε αναλυτικά στο επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας ο επικεφαλής των θεμάτων της Ευρώπης κ. Πολ Τόμσεν.
Ο Δανός αξιωματούχος του Ταμείου τόνισε ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητα που θέτει το ΔΝΤ για την χρηματοδότηση των χωρών μελών του.
Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της για τους επόμενους 12 μήνες και το ίδιο το μέγεθος του χρέους δεν προβλέπεται να έχει καθοδική αλλά ανοδική πορεία με την σχετική πρόβλεψη να βλέπει το χρέος στο 180% του ΑΕΠ.
Συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια να καταβάλλει ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας τα 7 δις ευρώ που «οφείλει» τα προς την Ελλάδα για το 2014.
Τα 3,5 δις ευρώ είναι τα «γνωστά» δηλαδή η μισή από την δόση των 7,2 δις ευρώ και τα αλλα 3,5 δις ευρώ που είναι η δόση που θα έπαιρνε η Ελλάδα πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου.
Η λύση για να ξεμπλοκάρουν τα συνολικά 15,3 δις ευρώ του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ (δηλ. τα 7 δις ευρώ του 2014 και τα υπόλοιπα 8,3 δις που είχε προγραμματίσει να μας δανείσει το ταμείο μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016) περνάει μέσα από την Ευρώπη.
Το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος ή θα πρέπει να κουρευτεί το ελληνικό χρέος ή να πάρει η Ελλάδα πολύ σκληρά μέτρα ή και τα δύο.
Πάντως χθες κανείς δεν ήθελε να μιλήσει για την επόμενη μέρα εκτός ίσως από τον υπουργό οικονομικών ο οποίο μίλησε αορίστως για μια συμφωνία που θα συνδέσει το μνημόνιο με την επόμενη μέρα.
Ο κ. Νταϊσλεμπλούμ ερωτώμενος χθες τόνισε ότι αυτή την στιγμή μιλούμε για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και μετά θα συζητήσουμε για την «επόμενη μέρα».
Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την ικανοποίηση του για την διαβεβαίωση του κ. Βαρουφάκη ότι η σημερινή δόση των 760 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά.
Νωρίτερα μετά την συνάντηση που είχε λίγο πριν την σύνοδο με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών ο Γερμανός Ομόλογός του κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες περι διαφοράς μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι οι τρείς θεσμοί ενεργούν από κοινού.
Τόνισε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα προβλήματα διάσωσης στα οποία συμμετέχει.
Βεβαίως ο Γερμανός υπουργός χρειάζεται την πίεση που μπορεί να ασκήσει το ΔΝΤ στην χώρες που δανειοδοτεί για την λήψη σκληρών μέτρων όπως ακριβώς πιέζει την Ελλάδα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αφού έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ταμείο από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: