Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦάΠΑ στο σχέδιο Βαρουφάκη

ΦάΠΑ στο σχέδιο Βαρουφάκη

apodeixeis_tameiakes_mixanes.jpg

Αποδείξεις απο ταμειακές μηχανέςΤο σενάριο της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος των δύο συντελεστών αναπροσαρμοσμένων, και του τρίτου υπερμειωμένου συντελεστή φαίνεται σ’ αυτή τη φάση το επικρατέστερο | ICONPRESS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Νέα σενάρια για τον ΦΠΑ επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση μετά την απόρριψη από τους δανειστές της πρότασης για την καθιέρωση δύο διαφορετικών συντελεστών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, ανάλογα με τον τρόπο που πληρώνει ο καταναλωτής (κάρτα ή μετρητά).
Η πρόταση, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κρίνεται ουσιαστικά ανεφάρμοστη, καθώς πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση υλοποίησή της, προσκρούει και σε βασικούς κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που έχουν επιφορτιστεί με το θέμα του ΦΠΑ μελετούν ήδη νέες προτάσεις στην κατεύθυνση της ανακατανομής προϊόντων και υπηρεσιών, με τον ενιαίο συντελεστή να απουσιάζει από την εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν.
Το σενάριο της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος των δύο συντελεστών (13% και 23%) αναπροσαρμοσμένων, και του τρίτου υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) για τα φάρμακα (ίσως και για κάποια προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα), φαίνεται σ’ αυτή τη φάση το επικρατέστερο.
Για να επέλθει το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και εν προκειμένω να εισρεύσουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία κυρίως από την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου (κινείται περίπου στο 65%), θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι βασικά προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή.
Υπό εξέταση τελούν και οι εξαιρέσεις από τον φόρο και κυρίως αυτές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές εφαρμόζονται με έκπτωση 30%.
Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί και το ύψος του μεσαίου και υψηλού συντελεστή. Ασκήσεις επί χάρτου έχουν γίνει σχεδόν με όλους τους συντελεστές κάτω από το 23%.
Ενα από τα σενάρια που «στέκεται» δημοσιονομικά είναι αυτό που προβλέπει χαμηλό συντελεστή 7,5% για φάρμακα, τρόφιμα και βιβλία- εφημερίδες, 15% για ΔΕΚΟ, εστίαση, ξενοδοχεία, εισιτήρια κ.λπ.., και 21% ή 22% για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα στο 23%.
Το εισπρακτικό αποτέλεσμα υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 200 μπορούν να επιστραφούν υπό προϋποθέσεις στους μόνιμους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.
Μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η πρόταση Βαρουφάκη, η συζήτηση για τον ΦΠΑ αρχίζει εκ νέου, σε νέα βάση. Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει διά ζώσης για το συγκεκριμένο θέμα το Brussels Group, σε συνέχεια των τηλεδιασκέψεων που προηγήθηκαν.
Η επίμαχη πρόταση του υπουργού Οικονομικών, που απορρίφθηκε πριν καν περάσουν λίγες ώρες από την παρουσίασή της, αφορούσε την εφαρμογή ενός νέου συστήματος με την επιβολή δύο συντελεστών ΦΠΑ.

Διπλός συντελεστής

Ενός υψηλού 18%, ο οποίος θα μειώνεται στο 15% εφόσον ο φορολογούμενος πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σε αυτόν τον συντελεστή επρόκειτο να υπαχθούν όλα τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως κινητά τηλέφωνα, οικιακές, συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.
Ενός δεύτερου χαμηλού 9,5%, ο οποίος επίσης θα μειώνεται στο 6,5% εφόσον οι καταναλωτές αγοράζουν με κάρτα τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.
Σε αυτά τα σχέδια έβαλαν «φρένο» οι δανειστές, επικαλούμενοι το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα την 6η Οδηγία που απαγορεύει ρητώς την εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία.
Τούτο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά νομικό κώλυμα καθώς αντίκειται στον ομοιόμορφο υπολογισμό του φόρου που ορίζει η προαναφερθείσα Οδηγία, την οποία παρακολουθεί στενά η κοινότητα στο πλαίσιο της εφαρμογή της από όλα τα κράτη-μέλη.
Κατόπιν τούτου η ελληνική πρόταση «δεν έχει καμία απολύτως τύχη ως προς την εφαρμογή της» υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές με γνώση επί των φορολογικών θεμάτων, προσθέτοντας ότι για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το Κοινοτικό καθεστώς
Ενδεικτικά σημειώνουν ότι για να μπορέσει η χώρα να εφαρμόσει τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου (16%, 9%, 5% και 0% στα νησιά πλην Κρήτης) προηγήθηκε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν που επέτρεπε στην Ελλάδα να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη φορο-απαλλαγή (ν. 2859/2000).
Εφόσον, η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου τότε η κίνηση αυτή δεν έχει επιστροφή καθώς η Κοινότητα απαγορεύει το να ισχύσει ξανά στο μέλλον κάτι ανάλογο.
Ενα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στο οποίο προσέκρουσε το ελληνικό σχέδιο ήταν αυτό που είχε να κάνει με τις επιστροφές του φόρου. Πρόκειται για ένα ζήτημα τεχνικής φύσεως, κορυφαίο όμως «αγκάθι» για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επιστροφές ΦΠΑ όταν οι αγορές προϊόντων γίνονταν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, εάν εφαρμοζόταν η πρόταση Βαρουφάκη θα υπήρχαν ουσιαστικά μόνο οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι θα οδηγούσαν σε απώλειες μέχρι και 6 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία λόγω πλαστικού χρήματος, όταν τα συνολικά έσοδα για φέτος από τον ΦΠΑ υπολογίζονται σε 14,4 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΓΣΕΒΕΕ. Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζει ότι: «η νέα μεταβολή του ΦΠΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εφαρμόζεται χαμηλός συντελεστής), χωρίς μάλιστα να υφίσταται καμιά ελάφρυνση από τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: