Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Έρευνα ΕΣΕΕ: Δεν “ζέσταναν” την αγορά οι εκπτώσεις

Έρευνα ΕΣΕΕ: Δεν “ζέσταναν” την αγορά οι εκπτώσεις

Πρώτη καταχώρηση: 12/05/2015 - 16:44
Τελευταία δημοσίευση: 17:07Οικονομία
Έρευνα ΕΣΕΕ: Δεν “ζέσταναν” την αγορά οι εκπτώσεις
εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε χαμηλότερα ή σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, πριν τις εκπτώσεις, και το μεγαλύτερο μέρος των εμπόρων εκτιμά ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε στο 11-20%. Επιπλέον, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου δεν επέδρασε θετικά στο ύψος των πωλήσεων.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ΕΣΕΕ, πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του δεκαημέρου 2-9 Μαΐου 2015 και διερεύνησε τη στάση και τις απόψεις του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Συγκεκριμένα:
Για το εκπτωτικό δεκαήμερο:
Η γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Συλλόγων, είναι ότι οι εκπτώσεις το συγκεκριμένο δεκαήμερο δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
Για την Κυριακή 3 Μαΐου:
Διαπιστώνεται μια εδραιωμένη πλέον αρνητική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, εκτός των εορταστικών περιόδων και της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς. Ακόμη δε και για όσους επιχειρηματίες εναρμονίζονται με το μέτρο και ανοίγουν, παρά την προσωπική τους διαφωνία, τα οφέλη είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πενιχρά. Καθώς, σύμφωνα και με την ποσοτική αποτίμηση του μέτρου σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι μόνο δεν βοηθάει τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση.
Οι εμπορικοί σύλλογοι για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων το ύψος των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινήθηκε κατά βάση εντός του εύρους 11-40%. Αναλυτικότερα, σχεδόν οι μισοί Εκπρόσωποι εκτιμούν ότι τα καταστήματα πραγματοποίησαν εκπτώσεις της τάξεως του 11-20%, ενώ μικρότερο αλλά σημαντικό τμήμα των Εκπροσώπων (35%) αναφέρει ότι οι εκπτώσεις στην περιοχή τους κινήθηκαν στο 21-40%.  Στο 21-40% εκτιμάται το ποσοστό των εκπτώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και σε μεγάλες τοπικές αγορές της Αττικής. 

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: