Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΕΚΤ: Επιπλέον αρμοδιότητες στον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών

ΕΚΤ: Επιπλέον αρμοδιότητες στον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών

Πρώτη καταχώρηση: 05/05/2015 - 13:32
Τελευταία δημοσίευση: 14:10Οικονομία
ΕΚΤ: Επιπλέον αρμοδιότητες στον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στον εποπτικό της βραχίονα, για να αποφύγει την ενασχόληση των αξιωματούχων της, που είναι υπεύθυνοι για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, με λεπτομέρειες χαμηλού επιπέδου, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ΕΚΤ ανέλαβε την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι αξιωματούχοι της διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί η διάταξη, με την οποία κάθε απόφαση θα πρέπει να περνά από το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιό της, σημείωσαν οι πηγές. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας των τραπεζών (Single Supervisory Mechanism, SSM), που αποτελεί τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, θεωρεί ότι θα παίρνει περίπου 6.000 αποφάσεις τον χρόνο - για θέματα που αφορούν τα σχέδια για την αύξηση κεφαλαίων και την έγκριση των διοικήσεων των τραπεζών σε 19 χώρες -, οι οποίες πρέπει να περνούν όλες από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Μία επιλογή που εξετάζεται είναι οι «αποφάσεις ομπρέλα», οι οποίες μπορεί να καλύπτουν πολλές περιπτώσεις. Οι αξιωματούχοι μπορεί να κάνουν τις προσαρμογές, μετά τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση των διαδικασιών στο τέλος του έτους. Υπό την ηγεσία της Ντανιέλ Νουί, ο SSM επιδιώκει δυναμικά τον σκοπό του, έχοντας ελέγξει πέρυσι αναλυτικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε μία πρωτοφανή αξιολόγηση, και πιέζοντας τις τράπεζες για υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων.
Παρά ταύτα, οι αρμοδιότητες του Μηχανισμού περιορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ, που προβλέπει ότι τα όργανα για τη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εκτελεστικό Συμβούλιό της. Οι νομικοί εξετάζουν πώς μπορούν να προσαρμοσθούν οι κανόνες για να εναρμονίζονται με την υφιστάμενη νομοθεσία, δήλωσαν οι πηγές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: