Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Έρχεται και περαίωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Έρχεται και περαίωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το υπουργείo βγάζει από το συρτάρι μια ακόμη ρύθμιση αυτή τη φορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.
erxetai-kai-peraiwsi-gia-tous-eleutherous-epaggelmaties
 
Με μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την εφορία έναντι οικονομικού ανταλλάγματος σκοπεύει να γεμίσει το υπουργείο Οικονομικών το καλάθι των μέτρων του πολυνομοσχεδίου.
Μετά τη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και τη δυνατότητα διαγραφής όχι μόνο προσαυξήσεων αλλά και προστίμων και πρόσθετων φόρων, βγαίνει από το συρτάρι μια ακόμη ρύθμιση αυτή τη φορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Η ρύθμιση που μελετάται, ουσιαστικά αποτελεί επανάληψη του νόμου εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που είχε ψηφιστεί το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τότε στους φορολογούμενους, είχε δοθεί η δυνατότητα να «κλείσουν» τα βιβλία τους για όλες τις χρήσεις μέχρι και το 2009 πληρώνοντας ένα ποσό της τάξεως των 300 έως 1000 ευρώ ανάλογα με την χρήση .
Το μέτρο, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα σχεδιάζεται να επαναληφθεί –πιθανότατα με διαφορετικά ποσά φόρου για κάθε χρήση- προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την εφορία για την τετραετία 2010 έως και 2013. Το μέτρο, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ καθώς ουσιαστικά, η εφορία θα υποσχεθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες άφεση για τις φορολογικές αμαρτίες που έγιναν μέσα στην κρίση.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει βγάλει από τα συρτάρια όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια. 
Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει βγάλει από τα συρτάρια όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια. Η αρχή έγινε με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Έτοιμη για να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο είναι η παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (σ.σ ο καταθέτης θα μπορεί να πληρώσει ένα ποσό για να μην ελεγχθεί η προέλευση των καταθέσεών του ενώ θα του δίδεται η δυνατότητα να επιλέξει αν θα κρατήσει τα χρήματα στο εξωτερικό ή αν θα τα φέρει στην Ελλάδα). Επίσης, προωθείται η ρύθμιση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις με «αντάλλαγμα» για το δημόσιο την πληρωμή των φόρων που θα προκύψουν από αυτές τις δηλώσεις μέσα σε ασφυκτική προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: