Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Bloomberg: Γεύση Κούβας θα φέρει το παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Bloomberg: Γεύση Κούβας θα φέρει το παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 28/05/2015 - 14:41
Τελευταία δημοσίευση: 15:03Οικονομία
Bloomberg: Γεύση Κούβας θα φέρει το παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα
Ένα παράλληλο νόμισμα θα έδινε στους  Έλληνες μια γεύση από Κούβα, αναφέρει άρθρο στο Bloomberg View.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συζήτηση για το παράλληλο νόμισμα που είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ μέσα από δηλώσεις για το θέμα τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο Σόιμπλε φέρεται να έχει αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να χρειαστεί ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, αν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές αποτύχουν σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το δημοσίευμα καταλήγει πως όταν η Ελλάδα υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα και το βαρεθεί, θα μπορούσε να πέσει στη δραχμή και μετά να γυρίσει πίσω στο ευρώ. Το Μαυροβούνιο άφησε το γιουγκοσλαβικό δηνάριο υπέρ του γερμανικού μάρκου το 1996 και το Εκουαδόρ άφησε το εθνικό του νόμισμα για το αμερικανικό δολάριο το 2000, διότι de-facto καθεστώτα παράλληλου νομίσματος κρίθηκαν περιττα.
Υπάρχουν, επίσης, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένα παραδείγματα της μετα-κομμουνιστικής μετάβασης σε ενιαία μετατρέψιμα νομίσματα. Η Ελλάδα θα πρέπει να μην ντρέπεται να πάρει μερικά μαθήματα από τους συμμαθητές της στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: