Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΤΟ BRIEFING Σακελλαρίδης: Δεν εξετάζουμε ούτε Plan B ούτε Geuro - Ζητάμε αναγνώριση της προόδου

ΣΤΟ BRIEFING

Σακελλαρίδης: Δεν εξετάζουμε ούτε Plan B ούτε Geuro - Ζητάμε αναγνώριση της προόδου

Σακελλαρίδης: Δεν εξετάζουμε ούτε Plan B ούτε Geuro - Ζητάμε αναγνώριση της προόδου
Τη θέση και την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αμιοβαία επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroyp είναι να καταγραφεί η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματέυσεις, στο πλαίσιο του Brussels Group.
Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει κάποιο σχέδιο Β, από τη στιγμή που λαμβάνει χώρα η διαπραγμάτευση και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν τελειώνει τίποτα και πως υπάρχει ακόμα δρόμος για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία. Για το εάν θα πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ αύριο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύτπει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Επισήμανε ότι η καταβολή της δόσης δεν τίθεται σε συνάρητηση με την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τη μορφή τελεσιγράφου και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση δεν το θέτει με τέτοιο τόπο. Είπε ότι τα προβλήματα της ρευστότητας είναι αντικειμενικά και δεν προσπαθεί να τα κρύψει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τρόπος για να εκβιάσει, αλλά ότι προσπαθεί να έχει μια συμφωνία με τέτοιο χαρακτήρα που θα σέβεται τη δημοκρατία στην Ευρώπη και θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα το δικαίωμα να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων της. «Αυτό που μας νοιάζει δεν είναι πώς θα εκβιάσει η κυβέρνηση, αλλά το πώς η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
Ερωτηθείς σχετικά, είπε οτι η κυβέρνηση ζητά τα χρήματα που δικαιούται με βάση τις συμβάσεις και την αύξηση του ορίου που μπορούν να δανείζουν οι τράπεζες μέσω εντόκων γραμματίων, απάντησε ότι το 2015 θα είναι δύσκολη χρονιά χρηματοδοτικά και πως το χρηματοδοτικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία πρέπει να ειδωθεί με έναν τρόπο αποτελεσματικό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοδοτικών πακέτων του πραρελθόντος, που έχουν φέρει την ελληνική οικονομία σε αυτή την κατάσταση. «Αν η ερώτηση ειναι ‘νέο μνημόνιο;' η απάντηση από την κυβέρνηση ειναι ‘σίγουρα όχι', υπογράμισε και, ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν μίιλησε για δάνειο, αλλά ότι είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό ζήτημα και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι κομμάτι της μεγάλης συζήτησης που πρέπει να γίνει.
Τόνισε ότι σε αυτό το σημείο δεν οφελεί κανέναν η κωλυσιεργία και η χρονοτριβή και πως το συντομοτερο δυνατό που θα επέλθει αυτή η αμοιβαία επωφελής λύση, θα είναι για το καλό της ελληνικής οικονομίας και για το καλό της ευρωζώνης.
Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι όλο το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα τηλεφωνικές συνομιλίες και υπάχει διαρκής επαφή τόσο του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, ενημερωτικού χαρακτήρα και αναζήτησης κοινή προοπτικής που θα καταλήγει σύντομα σε συμφωνία. Είπε ότι δεν υπάρχει κάποια επιστολή πρωθυπουργού προς ομολόγους του, αλλά διαρκείς επαφές.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος είπε ότι η κυβέρνηση νιώθει ότι έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και έχει μια νωπή λαίκή εντολή. Υπογράμισσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαίκή εντολή και πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαική βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι αυτή είναι σύμμαχός της. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία με την οποία εκφράζεται ο λαός με δημοκρατικό τρόπο και ότι «σε κάθε περίπτωση δεν είναι ‘όπλο των δειλών'».
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες εσωτερικές αντιδράσεις, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η συμφωνία που θα πρέπει να φτάσει στη Βουλή, θα πρέπει να κινείται στα χαρακτηριστικά της λαικής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και πως συνεπώς δεν υπάρχει προβληματισμός.
Αναφορικά με σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, είπε ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται συχνά επισκέψεις και κάνει συζητήσεις με οικονομολόγους, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συμμερίζεται όλες τις απόψεις που ακούει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται θέσεις περί διπλού νομίσματος.
Ο κ. Σακελλαρίδης κάλεσε να μην προδικάσουμε τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ για το 2015 και πως άλλωστε και ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα σε συνάρτηση και με το πρωτογενς πλεόνασμα και οτι σε κάθε περίπτωη η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαφρύνει τα βάρη από τα νοικοκυριά.
Γενικότερα τόνισε ότι ο ελληνικός λαος οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της λαικής εντολής που έχει λάβει και πως ο μπούσουλας και η πυξίδα που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, είναι να μη ληφθούν μέτρα που θα χτυπούν αυτούς που έχουν πληρώσει το βάρος της κρίσης. Σημείωσε ακόμα ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να υπάρχει επιμερισμός αυτών των φορολογικών βαρών και από την άλλη ελαφρύνσεις για τα στρώματα και τα νοικοκυριά που έχουν δεινοπαθήσει αυτά τα χρόνια.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών και προετοιμάζει το νομοθετικό οπλοστάσιο, ώστε να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα.
Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως η καλή διάθεση και η βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παράδοση και πως η κυβέρνηση περιμένει να δει τη βούληση των εταίρων για μια έντιμη συμφωνία. Όπως τόνισε, ματαιοπονεί όποιος περιμένει ότι αυτή η η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια συμφωνία και ένα πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση Σαμαρά και το οποίο δεν μπόρεσε να εφαρμόσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: