Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Financial Times: Το πλεόνασμα και η "αριστερή λιτότητα"

Financial Times: Το πλεόνασμα και η "αριστερή λιτότητα"

Πρώτη καταχώρηση: 07/05/2015 - 09:39
Τελευταία δημοσίευση: 07/05/2015 09:39Οικονομία
Financial Times: Το πλεόνασμα και η αριστερή λιτότητα
Τα στοιχεία του Μαρτίου σε σχέση με τον Ιανουάριο αντιστρέφονται για τα έσοδα και τις δαπάνες της κυβέρνησης και το πρωτογενές πλεόνασμα, σχολιάζει δημοσίευμα του Π. Σπίγκελ στην εφημερίδα Financial Times, μετά και την πληρωμή των 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ χθες.
Δείχνουν πως το σφίξιμο στα έξοδα συνεχίζεται, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τα έσοδα ενισχύονται, δημιουργώντας πρωτογενές πλεόνασμα.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της κυβέρνησης για το Μάρτιο που αναδεικνύει από το Ινστιτούτο Bruegel η αναλύτρια Σίλβια Μέρλερ και παρακολουθούνται στενά από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών η τάση που περιγράφονταν τον Ιανουάριο (για μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών) έχει πλήρως αντιστραφεί.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Δεν είναι μόνο τα φορολογικά έσοδα, που έχουν ενισχυθεί επιστρέφοντας πίσω στα επίπεδα στα τέλη του 2014 (και στις προ κρίσης εκτιμήσεις), για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά επίσης οι δαπάνες έχουν μειωθεί με την κυβέρνηση να έχει ξοδέψει 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα από τις προβλέψεις, επισημαίνει το δημοσίευμα στους FT.
Αυτό σημάνει πως έχει παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ.ευρώ, που είναι κατά 1,6 δισ. ευρώ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις. Ποσό που έχει η νέα «αριστερή κυβέρνηση» στα ταμεία της καθώς προσπαθεί να κλείσει ένα deal για να πάρει το τελευταίο πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ  από το τρέχον πρόγραμμα «διάσωσης».
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: