Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Η λυπητερή: Tα φορολογικά μέτρα για τη συμφωνία Eπί τάπητος στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα τα φορολογικά μέτρα.

Η λυπητερή: Tα φορολογικά μέτρα για τη συμφωνία

Eπί τάπητος στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει το απόγευμα τα φορολογικά μέτρα.
i-lupiteri-ta-forologika-metra-gia-ti-sumfwnia
 
Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρά, η σύνταξη του πολυνομοσχεδιου με όλα τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να φέρει πιο κοντά την επίτευξη της συμφωνίας με τους «θεσμούς». Αυτά θα συζητηθούν στην απογευματινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. 
Με βασική εξαίρεση την «καυτή πατάτα», όπως αποδεικνύεται, που δεν είναι άλλη από τους συντελεστές του ΦΠΑ, άλλες βασικές διατάξεις έχουν λάβει πλέον σχεδόν την οριστική τους μορφή και είναι έτοιμες να κατατεθούν στη Βουλή μόλις δοθεί η σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό.
Με στόχο η καθαρή εισπρακτική απόδοση των μέτρων που θα περιλαμβάνει αυτό το πολυνομοσχέδιο να ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, το πολυνομοσχέδιο, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα καθώς διατάξεις σβήνονται και γράφονται, αναμένεται να περιλαμβάνει:
·Την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής. Θα υπολογίζεται επί του τεκμηρίου με συντελεστές από 5% έως 13%
· Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνηταάνω των 1929 ή 2500 κυβικών αλλά και στις πισίνες. Η αύξηση των συντελεστών θα φέρει πρόσθετη επιβάρυνση από 200 έως και πάνω από 1000 ευρώ στα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αντίστοιχα, υψηλότερος κατά τουλάχιστον 30% θα είναι και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στις πισίνες
· Τον φόρο διαμονής ο οποίος θα επεκταθεί όχι μόνο στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά ακόμη και στα εστιατόρια και στα καταστήματα. Ο συγκεκριμένος φόρος έχει πάρει μεν τη μορφή διάταξης αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα προχωρήσει καθώς η εφαρμογή του μέτρου συνδέεται με το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, ειδικά με τον ΦΠΑ των ξενοδοχείων και της εστίασης.
·Βέβαιη θεωρείται πλέον η κατάργηση της έκπτωσης στην εισφορά αλληλεγγύης ειδικά για τους έχοντες ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (ή των 50.000 ευρώ σε μια ευνοϊκότερη έκδοση της διάταξης κάτι το οποίο επίσης εξαρτάται από το τελικό δημοσιονομικό σενάριο).
·Στο τραπέζι παραμένει και η εισφορά επί των τραπεζικών αναλήψεων αν και το θέμα κρίνεται ως εξαιρετικά «ευαίσθητο» λόγω του ότι σχετίζεται με τις καταθέσεις.
Εισπρακτική απόδοση για το δημόσιο θα έχουν και άλλα μέτρα που αναμένεται να προχωρήσουν όπως είναι:
1. Η παροχή της δυνατότητας να υποβληθούν ξεχασμένες φορολογικές δηλώσεις όλων των προηγούμενων ετών (ακόμη και τροποποιητικές δηλώσεις) υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση, θα καταβληθεί μέσα σε πέντε εργάσιμες χωρίς να μπορεί να ενταχθεί το ποσό στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτές οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
2.Η παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Στους φορολογούμενους αναμένεται να δοθούν δύο δυνατότητες: ή να πληρώσουν πολλά και να κρατήσουν έξω τα χρήματά τους, ή να πληρώσουν λιγότερα αλλά να τα φέρουν υποχρεωτικά στις ελληνικές τράπεζες όπου θα τα κρατήσουν σε προθεσμιακό λογαριασμό για τουλάχιστον 12 μήνες. Εκτός από τα κίνητρα «ξεπλύματος» των καταθέσεων στο εξωτερικό (σ.σ όποιο μπει στη ρύθμιση θα θεωρείται ότι έχει εκπληρώσει τη φορολογική του υποχρέωση για το συγκεκριμένο ποσό ενώ δεν θα μπορεί να αναζητηθεί η προέλευση των χρημάτων) αναμένεται να υπάρξουν και διατάξεις για ελέγχους εξπρές στις λίστες με τα εμβάσματα. 
3. Η ενεργοποίηση του μέτρου με τις «λοταρίες» αποδείξεων
4. Η μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της φοροαποφυγής από τον ΦΠΑ όχι μόνο για τον ίδιο τον φοροφυγά αλλά και σε όποιον «προχωράει σε πράξεις παραπλάνησης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης (βλέπε λογιστές, δικηγόρους που ενδεχομένως συνεργάζονται με τους φοροφυγάδες κλπ).
5.Πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Ενδεικτικά, θα είναι υποχρεωτική η δήλωση κάθε χώρου αποθήκευσης πετρελαίου θέρμανσης, ακόμη και οικιακές δεξαμενές με χωρητικότητα άνω των δύο τόνων.
6.Η επαναφορά της δυνατότητας φορολογικού συμβιβασμού με τον έφορο, μέτρο που είχε καταργηθεί προ τριετίας. Δυνατότητα συμβιβασμού με άμεσες διαδικασίες, θα δίδεται και σε όσους έχουν καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.
Το πολυνομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (σ.σ έχουν ετοιμαστεί πολλές διατάξεις που εξασφαλίζουν το ότι δεν θα μπορούν να διώκονται από φορολογούμενους τα στελέχη της ΓΓΔΕ) αλλά και τον επικαιροποιημένο πίνακα των αποκρατικοποιήσεων με στόχο μέσα στο 2015 να εισπραχθούν κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Υποψήφιες εταιρείες προς αποκρατικοποίηση για το 2015 είναι ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, οι μαρίνες Χίου και Πύλο, η μαρίνα Αλίμου, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τα περιφερειακά αεροδρόμια (με τροποποίηση της σύμβασης ώστε να εισπράττει το δημόσιο και ένα μέρος από τα ετήσια κέρδη για μακρά περίοδο έως και 40 έτη) και το Ελληνικό. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν οι διατάξεις για την απαγόρευση των πλειστηριασμών με κριτήρια όμως τα οποία θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά από τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Πιθανή θεωρείται και η κατάθεση διατάξεων που θα τροποποιούν τον νόμο Κατσέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: