Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Εφορία: Μόλις 1 στους 20 έκανε δήλωση–Ανοικτή η παράταση

Εφορία: Μόλις 1 στους 20 έκανε δήλωση–Ανοικτή η παράταση

Μόλις 320.000 δηλώσεις –περίπου το 5%- έχουν κατατεθεί. Στις 20 εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να υποβληθούν 5,7 εκατομμύρια.
eforia-molis-1-stous-20-ekane-dilwsianoikti-i-paratasi
 
Ευσεβής πόθος θα αποδειχθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιθυμία του υπουργείου Οικονομικών η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρωθεί μέχρι τοτέλος Ιουνίου. Προς το παρόν, στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας έχουν εμφανιστεί μόλις 320.000 δηλώσεις –περίπου το 5%- κάτι που σημαίνει ότι στις 20 εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να υποβληθούν 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις.
Ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται –παρά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Νάντια Βαλαβάνη- ότι να συγκεντρωθεί τέτοιος αριθμός δηλώσεων σε 20 ημέρες είναι πλέον αδύνατον πόσο μάλλον όταν δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη όλα τα ζητήματα. Υποτίθεται ότι τα δάνειαεμφανίζονται προσυμπληρωμένα. Ήδη όμως χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει ότι το δάνειό τους δεν υπάρχει στο Taxisnet. Οι τράπεζες, έχουν εντολή φέτος να μην στείλουνέντυπες βεβαιώσεις κάτι που σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν βλέπουν ηλεκτρονικά την πληροφορία θα πρέπει να τρέξουν στην τράπεζα για να κάνουν αίτηση ζητώντας ένα αντίγραφο με τις πληροφορίες για το τι πληρώθηκε φέτος και τι όχι.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς ακόμη δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ενώ η προθεσμία και για τις εταιρείες εκπνέει επίσης στο τέλος Ιουνίου.
Από τις 320.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής, μόλις οι 101 χιλιάδες είναι χρεωστικές. Οι 66 χιλιάδες είναι πιστωτικές και όλες οι υπόλοιπες μηδενικές με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που κάνει να εισπράξει το δημόσιο να περιορίζεται σε μόλις 53,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεδομένου ότι αναμένονται έξι εκατομμύρια, στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να υποβληθούν 5,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.
Το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας
Η προθεσμία, είναι «κλειδωμένη» με νόμο. Που σημαίνει ότι για να υπάρξει παράταση, θα πρέπει να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα περιμένει να διαπιστώσει τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων τις επόμενες ημέρες και θα λάβει –ως συνήθως- τις τελικές αποφάσεις την τελευταία στιγμή. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα επαναληφθεί αυτό που έγινε και πέρυσι. Δηλαδή, θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης αλλά θα διατηρηθεί η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, στις αρχές Ιουνίου είχε υποβληθεί κοντά στα δύο εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και τελικώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων παρατάθηκε μέχρι και τις 9 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: