Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: Συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου χωρίς ανάγκη για εκλογές

Βαρουφάκης: Συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου χωρίς ανάγκη για εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: 04/06/2015 - 12:29
Τελευταία δημοσίευση: 12:29Οικονομία
Βαρουφάκης: Συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου χωρίς ανάγκη για εκλογές
Υπέρ μιας ενιαίας συμφωνίας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις Τσίπρα στις Βρυξέλλες με Γιούνκερ, Ντάισελπλουμ και στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε «όταν υπάρχει ένα παράδοξο είναι και από τις δύο πλευρές», ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο των εκλογών, λέγοντας «δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούμε σε εκλογές».
«Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή συνέντευξη Τύπου με Μέρκελ,  Τσίπρα που θα δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης που υπογράμμισε όσον αφορά τη συμφωνία ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία να έχει έσοδα 1,8 δισεκατομμύρια μέσα από την αύξηση των φόρων», σημειώνοντας πως «νομίζω ούτε εκείνοι δεν το εννοούν σοβαρά, είναι μια κίνηση διαπραγματευτική».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ΦΠΑ στα νησιά, εν μέσω τουριστικής σεζόν, ενώ σχετικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, απέφυγε να απαντήσει και επικαλούμενος τον θεσμικό του ρόλο δήλωσε: «είμαι υποχρεωμένος ως υπουργός Οικονομικών να υπάρξει η εντολή αποπληρωμής».
Σχετικά με την χθεσινή του απουσία από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως δεν χρειάζεται να πηγαίνει παντού ο υπουργός Οικονομικών «Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία μου σε τέτοιες συναντήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών συνομιλεί με άλλους υπουργούς Οικονομικών με βάσει το πρωτόκολλο».
Όσο για τον ΕΝΦΙΑ δικαιολόγησε τη μη κατάργησή του σε αυτή τη φάση στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής. «Αν εγώ έβαζα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι θα μου ζητούσαν να βρώ 1,5 δισ επιπλέον» είπε. «Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε όλοι και θα σπάσουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός είναι σκάνδαλο και αποκρουστικός» συμπλήρωσε.
Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: