Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Επίσημα η παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων - Κατατέθηκε εκ νέου η τροπολογία για την παράταση του Ε9

Επίσημα η παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων - Κατατέθηκε εκ νέου η τροπολογία για την παράταση του Ε9 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

http://www.minfin.gr

Εκδόθηκε σήμερα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των Φυσικών και Νομικών Προσώπων. Ως προς τα Νομικά Πρόσωπα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται έως την 20η Ιουλίου 2015. Ως προς τα Φυσικά Πρόσωπα, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται έως την 27η Ιουλίου 2015.

Επιπλέον με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχ/ν «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.», ορίζεται ότι οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων για τα Φυσικά Πρόσωπα θα παραμείνουν, σύμφωνα και με τον ΚΦΕ, οι 31η Ιουλίου 2015, 30η Σεπτεμβρίου 2015 και 30η Νοεμβρίου 2015.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως την 27η Ιουλίου 2015.



ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα"

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


1. Με τη διάταξη της παραγράφου 1 προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

2. Με τη διάταξη της παραγράφου 2 διευκολύνεται η υποβολή από τους υπόχρεους της δήλωσης ακινήτων.

3. Με τη διάταξη της παραγράφου 3 ορίζεται, πλέον, προθεσμία τεσσάρων μηνών, αντί τριών μηνών, για την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και ορθολογική αντιμετώπισή τους, κατά το δυνατό προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των υποθέσεων (π.χ. εκτενής όγκος φακέλου, πολύπλοκες υποθέσεις με ερμηνευτικά νομικά και ουσιαστικά ζητήματα επί των οποίων αναμένονται αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ.α.). Επίσης, προβλέπεται ότι η παράταση προθεσμίας ισχύει και για τις ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες δεν έληξε η ημερομηνία εξέτασης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο ........ 

1. Το προτελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.»

2. Η καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2015, της περ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν.3427/2005, παρατείνεται έως και τις 27 Ιουλίου 2015.

3. α. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 63 του ν.4174/2013 η φράση «Εντός ενενήντα (90) ημερών» αντικαθίσταται από τη φράση «Εντός εκατόν είκοσι (120) ημερών».

β. Η προθεσμία της περ. α' της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται και για ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, των οποίων η προθεσμία εξέτασης δεν έχει συμπληρωθεί κατά την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη Βουλή.

4. Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και εξής. 


Αθήνα, 23 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Ο Υπουργός Οικονομικών
Γιάνης Βαρουφάκης

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών
Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Παναγιώτης Σκουρλέτης

Η Αναπληρώτρια Υπουργός εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θεανώ Φωτίου

Ο Αναπληρώτης Υπουργός εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δημήτριος Στρατούλης
http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: