Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ακατάσχετο το... χρηματοκιβώτιο της εφορίας, ακόμα κι αν χρωστά

Ακατάσχετο το... χρηματοκιβώτιο της εφορίας, ακόμα κι αν χρωστά

Βρήκαν διάταξη που απαγορεύει σε όποιον έχει απαιτήσεις από το δημόσιο να προχωρήσει σε κατασχέσεις. Απραγος έφυγε, από την Α' ΔΟΥ, ιδιώτης που του χρωστά η εφορία.
akatasxeto-to-xrimatokibwtio-tis-eforias-akoma-ki-an-xrwsta
 
Βουτιά σε νόμους και διατάξεις έκαναν χθες οι ιθύνοντες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με το που έγινε γνωστό ότι δικαστικός επιμελητής εισήλθε στην Α’ ΔΟΥ με στόχο να...κατασχέσει τις εισπράξεις της εφορίας.
Η κατάσχεση απετράπη καθώς υπήρξε άμεση κινητοποίηση σε συνεργασία και με την αστυνομία.
Το θέμα αντιμετωπίστηκε καθώς βρέθηκε διάταξη η οποία ουσιαστικάαπαγορεύει σε όποιον έχει απαιτήσεις από το δημόσιο να προχωρήσει σε κατασχέσεις.
Το ανάποδο προφανώς δεν ισχύει και οι φορολογούμενοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν καταθέσεις και ακίνητα να χάνονται από τη στιγμή που θα έχουν οφειλές στην εφορία. Μάλιστα, αν περάσει το κείμενο των δανειστών, θα χαθεί ακόμη και το δίχτυ προστασίας που είναι το ακατάσχετο των μισθών μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ.
Η παρέμβαση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων 
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, μόλις πληροφορήθηκε την είσοδο του δικαστικού επιμελητή στην εφορία επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ., με την Αστυνομία, με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έδωσε οδηγίες στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που έγινε τελικά.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς:
  • Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ.είναι ακατάσχετα».
  • Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτουείναι ακατάσχετα.
Οι διατάξεις αυτές έχουν τεθεί προκειμένου να μην παρακωλύεται η λειτουργία των  Δ.Ο.Υ. ενώ η παραβίασή τους ενέχει σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, τον κίνδυνο διάπραξης ποινικού αδικήματος το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: