Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

sintaxiouxoi.jpg

ΣυνταξιούχοιΤο 15% τουλάχιστον των επικουρικών συντάξεων θα περικοπεί, αν περάσουν οι προτάσεις των πιστωτών
Λίγοι είναι αυτοί που δεν θίγονται αν περάσουν οι προτάσεις των δανειστών μας που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα… Είναι δε τέτοιο το εύρος των περικοπών, που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια νέα έκρηξη της ανεργίας, αφού η αγορά θα απολέσει μηνιαίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και να μείνουν στο περιθώριο της εργασίας χιλιάδες εργαζόμενοι.
Αυτοί λοιπόν που πληρώνουν το μάρμαρο των προτάσεων (αν τις δεχτεί αυτοκτονώντας πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι:
■ Ανάπηροι, χήρες-χήροι ασφαλισμένων, πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι. Συγκεκριμένα, η παροχή των κατώτερων ορίων σύνταξης και του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και η περικοπή τού μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67 φέρνουν μειώσεις έως και 40% στην πλειονότητα των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τα κατώτερα όρια.
■ Αγρότες. Η αλλαγή όλων των συντάξεων του ΟΓΑ, που δεν έχουν αναλογικό τρόπο υπολογισμού αντίστοιχο με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλεί μείωση και των συντάξεων για όσους δεν έχουν καταβάλει εισφορές και για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη. Υπολογίζεται ότι 130.000 αγρότες θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται δραματικά.
■ Ολοι οι συνταξιούχοι, αφού παρότι οι τιμές των αγαθών αυξάνονται, εκείνοι θα πρέπει να ζουν με τα ίδια χρήματα. Αυτό επιφέρει το πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ώς το 2021, κάτι που αναμένεται να πλήξει 509.000 συντάξεις του ΙΚΑ.
■ Ολοι οι συνταξιούχοι λόγω της μείωσης όλων των συντάξεων μέσω των μέτρων για αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από 4% σε 6% και παρακράτηση ποσοστού 5% από τις επικουρικές συντάξεις όπου έως σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη εισφορά.
■ Δικαιούχοι ΕΚΑΣ που θα μειώνονται σταδιακά (άμεσα θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι) μέχρι να καταργηθεί στο τέλος του 2019. Το μέτρο αφορά 300.000 συνταξιούχους που θα βρεθούν να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
■ Νέοι συνταξιούχοι που από την εφαρμογή του ν. 3863/10 και των έμμεσων περικοπών που επιφέρει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα χάσουν μέχρι και το 35% του συντάξιμου μισθού τους.
■ Οσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και της ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, που θα απολέσουν τουλάχιστον 15% της επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν.
■ Οσοι λαμβάνουν εφάπαξ θα δουν περαιτέρω μειώσεις, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 20%.
■ Ολοι οι εργαζόμενοι, αφού ζητείται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου του 2015 ώστε από το 2022 και μετά, η ηλικία που θα μπορεί κανείς να βγει νωρίτερα στη σύνταξη να είναι τα 67 για πλήρη, εκτός αν έχει 40 έτη ασφάλισης από τα 62 και μετά και 62 για μειωμένη με ποινή πρόωρης συνταξιοδότησης. Μάλιστα, το πέναλτι αυτής προτείνεται να αυξηθεί από -6% ανά έτος και -30% συνολικά για μια πενταετία που ισχύει σήμερα σε -16% ανά έτος και -80% για μια πενταετία. Αυτό το ποσοστό δεν είναι ποινή στις πρόωρες συντάξεις, είναι ουσιαστικά κατάργησή τους γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με το 20% της κατώτερης σύνταξης που θα απομένει, αντί του 70% που ισχύει σήμερα, δηλαδή με λιγότερα από 150€.
■ Ολοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, αφού η αλλαγή των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που κατέβαλλαν εισφορές βάσει εισοδηματικών κλάσεων και η εισαγωγή εισφορών αναλογικών με το εισόδημα θα επιφέρει αύξηση έως και 40% των εισφορών σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
■ Ολοι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι αφού θα πρέπει να ευρεθούν ισοδύναμα που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή και νέες σταδιακές μειώσεις σε παροχές και συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: