Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αγρότες: τα μυστικά της δήλωσης

Αγρότες: τα μυστικά της δήλωσης

agrotes.jpg

Αγροτικές δραστηριότητεςΟι 820.000 χιλιάδες αγρότες που έχουν εισοδήματα από γεωργικές δραστηριότητες θεωρούνται από το 2014 επιχειρηματίες | EUROKINISS/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Νέα φορολογικά δεδομένα από φέτος για περίπου 620.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και άλλους 200.000 φορολογούμενους που δεν είναι αγρότες αλλά αποκτούν και γεωργικά εισοδήματα. Η Εφορία τούς αντιμετωπίζει πλέον ως «επιχειρηματίες» και ως εκ τούτου, για να προσδιοριστούν σωστά τα εισοδήματα που είχαν το περασμένο έτος και να γλιτώσουν φόρους, πρέπει να διαθέτουν όλα τα παραστατικά για τις πωλήσεις των προϊόντων που παρήγαγαν καθώς επίσης και αποδεικτικά για τις δαπάνες αγοράς σπόρων, καλλιέργειας, άρδευσης, καταβολής ημερομισθίων στους εργάτες, προμήθειας καυσίμων και αποπληρωμής καλλιεργητικών δανείων.
Το γεωργικό εισόδημα του έτους 2014 προσδιορίζεται με έκπτωση των παραγωγικών δαπανών του αγρότη από τα ακαθάριστα έσοδα, τα οποία προέκυψαν από την παραγωγή και πώληση των προϊόντων του, και φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ. Αν προκύψει ζημιά, δηλαδή αν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα, αυτή ουσιαστικά δεν αναγνωρίζεται, καθώς στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται τα τεκμήρια τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα το οποίο φορολογείται επίσης με 13%. Οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
■ Για το 2014 και τα επόμενα έτη καταργήθηκε ο «τεκμαρτός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος» με βάση το αντικειμενικό σύστημα. Το εισόδημα (κέρδος) που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα προσδιορίζεται πλέον όπως και το κέρδος από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Προσδιορίζεται δηλαδή με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού, σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των εσόδων που έχουν προκύψει από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων αφαιρούνται οι δαπάνες για την υποβοήθηση της παραγωγής, οι αποσβέσεις και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
■ Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογείται με συντελεστή 13%.

Οι αποζημιώσεις

■ Οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις δεν συνυπολογίζονται στο σύνολό τους. Συνεπώς, για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα λαμβάνεται υπόψη κανένα ποσό αποζημιώσεων και από το σύνολο των επιδοτήσεων-ενισχύσεων θα λαμβάνεται τυχόν υπόλοιπο που απομένει μετά την αφαίρεση του ποσού των 12.000 ευρώ.
■ Οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις και αποζημιώσεις που αφορούν χρήσεις πριν από το 2014 (στις οποίες ίσχυε ο αντικειμενικός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος) και οι οποίες εισπράχθηκαν μετά την 1-1-2014, πρέπει να συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις που να πιστοποιούν σε ποια χρήση αντιστοιχούν και θα δηλωθούν με συμπληρωματικές δηλώσεις στα έτη που δημιουργήθηκε το δικαίωμα γι’ αυτές.
■ Η δραστηριότητα της μεταποίησης η οποία ασκείται από αγρότη θεωρείται εμπορική δραστηριότητα και φορολογείται με 26% αντί με 13%. Ωστόσο, στην έννοια της μεταποίησης που φορολογείται με 26% δεν συμπεριλαμβάνεται η «πρώτη μεταποίηση».
■ Σε περίπτωση κατά την οποία τα τεκμήρια διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (δαπάνες για αγορά ακινήτων και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας, για την αποπληρωμή δανείων κ.λπ.) προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος πραγματικού αγροτικού εισοδήματος, η πρόσθετη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του πραγματικού εισοδήματος, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, φορολογείται με συντελεστή 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: