Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αυτό είναι το έγγραφο που δείχνει ότι οι θεσμοί ζητούν περικοπές στις συντάξεις

Αυτό είναι το έγγραφο που δείχνει ότι οι θεσμοί ζητούν περικοπές στις συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 15/06/2015 - 19:27
Τελευταία δημοσίευση: 19:27Οικονομία
Αυτό είναι το έγγραφο που δείχνει ότι οι θεσμοί ζητούν περικοπές στις συντάξεις
Παρεμβάσεις οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων περιλαμβάνει το κείμενο των τριών θεσμών με τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα». Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά όσο και της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί που διέψευσαν ότι η Ε.Ε. ζήτησε από την Ελλάδα μείωση συντάξεων, λέγοντας ότι ζητήθηκαν μόνο περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ στο κόστος τους ασφαλιστικού συστήματος.  
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο σημείο του κειμένου των θεσμών αναφέρεται ότι ζητείται σε πρώτη φάση να υιοθετηθεί άμεσα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017.  Αυτό όπως σημειώνεται θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από μέτρα που θα καταργήσουν τις εξαιρέσεις και θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα αυξάνουν τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων και θα οδηγούν στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το Δεκέμβριο 2018. Για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το κείμενο των θεσμών, θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσει περαιτέρω, προκειμένου να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές και να ενοποιηθούν τα Ταμεία. 
Οι θεσμοί ζητούν στο πλαίσιο αυτό την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου3863/2010.  Οι αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα κριτήρια βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφ΄άπαξ που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση του 2012 , ενώ εκκρεμεί η πρόταση για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις. 
Παράλληλα ζητούν την εισαγωγή νομοθεσίας που θα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναπροσαρμογής των κυρώσεων, για όποιον συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015. Μέσω ρύθμισης, σημειώνουν, που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, όλα τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να φθάσουν σταδιακά στα 67 έτη έως το έτος 2025. Για την πρόωρη συνταξιοδότηση οι δανειστές προτείνουν πέναλτι- όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- ύψους 10%. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: