Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«Κλειδώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 10:30

«Κλειδώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Κλειδώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Προς κατάργηση οδεύει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ που ίσχυε για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Τόσο στο σενάριο που προτείνει η ελληνική πλευρά όσο και αυτό που αντιπροτείνουν οι δανειστές –το ένα φέρεται να επιφέρει δημοσιονομικό αποτέλεσμα κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το άλλο κοντά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ- δεν φαίνεται να «χωράει» η έκπτωση του 30% που ισχύει για τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
Γράφει:  
Το πιο πιθανό είναι ότι σε όλες τις νησιωτικές περιοχές θα ισχύσουν οι συντελεστές που θα ισχύσουν και σε όλη την υπόλοιπη Επικράτεια ενώ υπάρχει μόνο ένα ενδεχόμενο να θεσπιστεί μια μορφή «έκπτωσης φόρου» για τους μόνιμους κατοίκους των μικρών νησιών (πχ με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους) ως αντιστάθμισμα για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Αν υποτεθεί ότι υπερισχύσει το ελληνικό σενάριο που θέλει τους συντελεστές του ΦΠΑ να διαμορφώνονται στο 6% (μόνο για φάρμακα και ενδεχομένως βιβλία) στο 11% (για τρόφιμα και ρεύμα) και στο 23% (για όλα τα υπόλοιπα) τότε οι νησιώτες θα δουν μεγάλες ανατιμήσεις:
1. Σε όλα τα προϊόντα και στις υπηρεσίες του κανονικού συντελεστή καθώς σε αυτά ο ΦΠΑ θα αυξηθεί ακόμη και κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες
2. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς αυτά φαίνεται και να αλλάζουν συντελεστή (σήμερα είναι στο 13% για ολόκληρη τη χώρα ενώ είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να μετατοπιστούν στο 23%) και να χάνουν την έκπτωση. Σήμερα, τα εισιτήρια για τους νησιώτες έχουν ΦΠΑ 9%.
3. Σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρεύμα κλπ) τα οποία από το 9% που είναι σήμερα θα ανέβουν στο 11%

Δεν υπάρχουν σχόλια: