Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Βόμβα Ρωμανιά: Στο τραπέζι αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Βόμβα Ρωμανιά: Στο τραπέζι αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους αφήνει ο Γ. Ρωμανιάς.
bomba-rwmania-sto-trapezi-auksisi-asfalistikwn-eisforwn
 
Το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές που νομοθετήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οδηγεί σε αύξηση των  συνολικών ασφαλιστικών εισφορών περίπου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και περίπου κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τον εργαζόμενο. Η αύξηση για τον εργαζόμενο, ισοδυναμεί με μείωση όλων των καθαρών αποδοχών όλων των εργαζόμενων –χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων- κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι μειωμένοι συντελεστές για τον υπολογισμών των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως του εργοδότη και λιγότερο του εργαζόμενου, είχαν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2014. Για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης –η οποία υποτίθεται ότι θα είχε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα- είχε αποφασιστεί η κατάργηση σειράς επιδομάτων μεταξύ των οποίων και του οικογενειακού επιδόματος που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, έδειξαν όμως ότι οι μειωμένοι συντελεστές, δεν έφεραν περισσότερες προσλήψεις με αποτέλεσμα τα έσοδα των ταμείων να υποχωρήσουν αισθητά. Έτσι:
1: Στο α’ τετράμηνο του 2015, τα ταμεία εισέπραξαν από τις εργοδοτικές εισφορές 2,989 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2014, τα αντίστοιχα έσοδα ήταν 3,424 δισεκατομμύρια ευρώ
2: Στο α’ τετράμηνο του 2014, οι εισφορές των εργαζόμενων απέφεραν 2,497 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ στο α’ τετράμηνο του 2015, 2,180 δισεκατομμύρια ευρώ
Άρα, σε πραγματικούς όρους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει στοιχίσει σε τέσσερις μήνες 435 εκατομμύρια ευρώ από το σκέλος των εργοδοτικών εισφορών και 317 εκατ. ευρώ από την πλευρά των εισφορών των εργαζομένων. Σε ετήσια βάση, αν επανέλθουν οι συντελεστές στα επίπεδα που ήταν τον Ιούνιο του 2014, τα έσοδα των ταμείων μπορούν να αυξηθούν –αν δεν εκτοξευτεί εκ νέου η μαύρη εργασία- κατά τουλάχιστον 1,5-1,7 δις. ευρώ καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την απαίτηση των δανειστών για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μείωση των συντάξεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: