Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ποια "ανώριμη" Ελλάδα - Απογοητεύει η "ώριμη" ευρωζώνη

Ποια "ανώριμη" Ελλάδα - Απογοητεύει η "ώριμη" ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 12/06/2015 - 13:35
Τελευταία δημοσίευση: 12/06/2015 14:26Οικονομία
Ποια ανώριμη Ελλάδα - Απογοητεύει η ώριμη ευρωζώνη
Κι ενώ όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην «ανώριμη» Ελλάδα, η «ώριμη»ευρωζώνη εξακολουθεί να μην μπορεί να ξεφύγει από τις πιέσεις της ύφεσης.
Τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο σε ασταθές κλίμα που δεν αφορά μόνο στην περιφέρεια αλλά έχει απλωθεί πλέον και στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ όπως αναφέρουν αναλυτές που προσπαθούν ωστόσο να φανούν καθησυχαστικοί.
Ο βιομηχανικός τομέας στην ευρωζώνη είχε άνοδο μικρότερη των εκτιμήσεων τον Απρίλιο, αφού αναπτύχθηκε μόλις 0,1% (σε σύγκριση με τις προβλέψεις για αύξηση 0,3%) μετά από μια απότομη σε σχέση με τις προβλέψεις πτώση κατά 0,4% το Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat.
Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit, δήλωσε:
«Τα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη παραμένει η οικονομία της ζώνης του ευρώ, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για υπερβολική απαισιοδοξία. Η οριακή αύξηση τον Απρίλιο απογοητεύει, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες δείχνουν δειλά να ανεβάζουν τα αποθέματα και να επενδύουν κάπως περισσότερο σε εξοπλισμό, όπως υπολογιστές, εγκαταστάσεις και μηχανήματα.
Η αδυναμία αυτή οφείλεται περισσότερο στη μείωση κατά 1,6% στην παραγωγή ενέργειας, πιθανότατα συνδέεται με την χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου καθώς επίσης και στην πτώση κατά 0,8 στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Πιο ελπιδοφόρα, η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών, όπως υπολογιστές, εγκαταστάσεις και μηχανήματα αυξήθηκαν κατά 0,7%, και η παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 1,0%, και οι δύο τομείς απολαμβάνοντας τις μεγαλύτερες αυξήσεις από το Δεκέμβριο».
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Eurostat


Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: