Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δικηγόροι κατά ...δανειοληπτών

Δικηγόροι κατά ...δανειοληπτών

eforia.jpg

Δικηγόροι κατά δανειοληπτώνΟι τράπεζες επιστράτευσαν και δικηγορικά γραφεία, τα οποία ενοχλούν και εκνευρίζουν με τα τηλεφωνήματά τους πολίτες ακόμα και για 5 ευρώ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για 10 μέρες |EUROKINISSI
Δικηγορικά γραφεία, εκτός από τις γνωστές σε όλους μας εισπρακτικές εταιρείες, έχουν επιστρατεύσει οι τράπεζες προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους πελάτες τους που έχουν πάσης φύσης δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κ.ά.).
Καταναλωτές δέχονται καθημερινά οχλήσεις, ακόμα και για μικρά ποσά, ακόμα και για 5 ευρώ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για μόλις δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συστήματα των τραπεζών «χτυπάνε» συναγερμό και στέλνουν μήνυμα στις συγκεκριμένες εταιρείες ώστε να προχωρήσουν σε… ενημέρωση του δανειολήπτη, αδιακρίτως, χωρίς να κάνουν επί της ουσίας κανέναν διαχωρισμό και καμία ιεράρχηση.
Ωστόσο, σε συσκέψεις που έχουν γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδα έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να τοποθετήσουν στα συστήματά τους συγκεκριμένα φίλτρα, ώστε να μη βάζουν όλους τους δανειολήπτες στο ίδιο τσουβάλι.
Είναι σαφές ότι οι τηλεφωνικές οχλήσεις για μικροποσά εκτός από το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν προκαλούν εκνευρισμό στους δανειολήπτες. Ακόμα και σε εκείνους που οφείλουν μικροποσά, τα οποία δυνητικά μπορούν να τα εξοφλήσουν.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις διευθέτησης των δανείων. Να σημειωθεί εξάλλου ότι πριν από δύο χρόνια οι τράπεζες αρνούνταν να «κουρέψουν» έστω και στο ελάχιστο ενήμερα δάνεια καταναλωτικής πίστης, παρά το δέλεαρ που πρόσφερε ο καταναλωτής για εφάπαξ εξόφληση του ποσού.
Ο εκνευρισμός αυτός γίνεται εντονότερος για τους καταναλωτές που διαβάζουν καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για «θαλασσοδάνεια» μεγάλων επιχειρήσεων, για λίστες μεγάλων φοροφυγάδων κ.λπ.
Εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έσπασαν το φράγμα των 80 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7%. Στην καταναλωτική πίστη, το περίπου 50% των δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το 35% των επιχειρηματικών δανείων. Το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, κοντά στο 30%, αφορά τη στεγαστική πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: