Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Η... Μεγάλη Δευτέρα για τις τράπεζες

Η... Μεγάλη Δευτέρα για τις τράπεζες

Η... Μεγάλη Δευτέρα για τις τράπεζες
Αν και πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από τη Δευτέρα είναι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στην αγορά. Ο φόβος των μαζικών εκροών καταθέσεων είναι απτός και τα επιτελεία των τραπεζών αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δουν τι θα ξημερώσει σε 48 ώρες. Παράλληλα, είναι ήδη σε διαρκή σύσκεψη, εκτιμώντας την κατάσταση και κάνοντας "ασκήσεις" αντοχής.
Γράφει:  
Τα capital controls, ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, κρέμονται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας και πανικού στους αποταμιευτές, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ανακοινώσει δημοψήφισμα.
Όλα θα εξαρτηθουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία ζητήθηκε να αναγνωρίσει ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης που λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου, ώστε να συνεχίσει να χορηγεί ELA.
Η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ με θέμα την Ελλάδα έχει προγραμματιστει για αύριο, Κυριακή, αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες, ενώ εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις για την ρευστότητα στις τράπεζες κρίνονται αναγκαίες, καθώς από την Παρασκευή το βράδυ ξεκίνησαν να δημιουργούνται ουρές στα ΑΤΜ, με τον κόσμο να βγάζει μικροποσά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρώ στην τσέπη του για πάν ενδεχόμενο.
Η αγωνία όλων είναι υπό ποιο καθεστώς, συνθήκες και ψυχολογία θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, με αναλυτές να θεωρούν τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων «το αναγκαίο κακό που θα διασφαλίσει τη συστημική ευστάθεια». Και αυτό γιατί εκφράζονται ανησυχίες για την επάρκεια της ρευστότητας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες το σύστημα λάμβανε περιορισμένη ενίσχυση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA). Τα ποσά που έδινε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μικρά (κάτω του 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς) λόγω της ηρεμίας στις αποσύρσεις καταθέσεων, ενώ όποια ρευστότητα δεν χρησιμοποιείτο επέστρεφε στην κεντρική τράπεζα, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες. Έτσι, ενώ ο ELA εγκρινόταν σε καθημερινή βάση, το όριό του υπολογίζεται ότι έχει διατηρηθεί στα 89 δισ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες.
Το σύστημα παραμένει σε «συναγερμό» για τη ρευστότητα, ωστόσο πλέον ο φόβος ότι θα χαθεί η στήριξη της ΕΚΤ είναι καθηλωτικός, καθώς θα σημαίνει ότι έχει κλείσει η… στρόφιγγα του ELA. Και γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είναι μονόδρομος να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Τα capital controls συνεπάγονται πως όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές απρόσκοπτα, αλλά θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμούς.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα πρέπει να ιδωθούν ως ένα σύνολο διοικητικών φραγμών με σκοπό να αποτρέψουν την εκροή στις καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα της χώρας επιχειρώντας παράλληλα να συνεχιστεί η «κανονική» οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθεί μια σειρά απαγορεύσεων, όπως περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας, απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών, περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές, περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα, περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών κ.α. Οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό παρέχουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι αυτές οι μεταφορές αποτελούν μέρος της εμπορικής δραστηριότητας τους.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: