Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Υπ. Εργασίας: Δεν κινδυνεύουν τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών

Υπ. Εργασίας: Δεν κινδυνεύουν τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών

Πρώτη καταχώρηση: 10/06/2015 - 17:04
Τελευταία δημοσίευση: 10/06/2015 17:04Οικονομία
Υπ. Εργασίας: Δεν κινδυνεύουν τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών
Δεν κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών νοικοκυριών και τωνμικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Μέτρα ανακούφισης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» και προβλέπει υποθήκεςσε περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών ακόμη και αν έχουν ρυθμίσει τις οφειλέςτους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζει, ότι «η διάταξη η οποία βρίσκεται ακόμη σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αφορά μόνο τους συστηματικούς και κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και τους συστηματικούς μεγαλομπαταχτσήδες με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι αξιοποιούν τις όποιες ρυθμίσεις οφειλών για να συνεχίζουν τις επιβλαβείς για τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαό αθέμιτες πρακτικές τους.
Οι συγκεκριμένοι μεγαλοοφειλέτες βρίσκονταν μονίμως στο απυρόβλητο, λειτουργούσαν πάντα εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών, ενώ αυτό γινόταν με τις ευλογίες των μνημονιακών κυβερνήσεων».
Το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η ρύθμιση αφορά το σύνολο των οφειλετών σημειώνει ότι, «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και «προσπαθούν να δημιουργήσουν αδικαιολόγητο φόβο και ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Καταλήγοντας το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «η ρύθμιση συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες οφειλέτες, δίνοντας «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 4,5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 215.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 170 εκατ. ευρώ».
Στο άρθρο 17 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι, «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών».
Διαβάστε επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: