Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Βόμβα: Οι εταίροι ζητούν μείωση των κύριων συντάξεων

Βόμβα: Οι εταίροι ζητούν μείωση των κύριων συντάξεων

Τι απαιτούν οι δανειστές για το ασφαλιστικό και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Τι θα σημάνει αυτό για τους ασφαλισμένους.
bomba-oi-etairoi-zitoun-meiwsi-twn-kuriwn-suntaksewn
 
Οι απαιτήσεις των δανειστών στο ασφαλιστικό δεν περιορίζονται μόνο στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, στην περαιτέρω συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και στο κλείσιμο όλων των παραθύρων που οδηγούν πρόωρα στη σύνταξη.
Στο τραπέζι έχουν μπει πλέον και οι συντελεστές αναπλήρωσης οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα το ύψος των αποδοχών όσων θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής. Ρητά και κατηγορηματικά, οι δανειστές θέλουν μικρότερες κύριες συντάξεις από εδώ και πέρα προκειμένου να μην αυξηθεί άλλο η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας. Μια δαπάνη η οποία είναι ήδη μεγαλύτερη από το 15% του ΑΕΠ ξεπερνώντας τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι συντελεστές υπολογισμού των νέων συντάξεων, είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να αλλάξουν. Κανονικά, από 1/1/2015, θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος 3863/2010 που συνέταξαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Ο νόμος ουσιαστικά καθόριζε τη διαδικασία υπολογισμού των κύριων συντάξεων για όσους θα έβγαιναν στη σύνταξη μετά την 1/1/2015. Ο νόμος τυπικά παραμένει σε ισχύ καθώς δεν έχει ακυρωθεί.
Ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη καθώς πάγωσε και αυτός όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ. Πρακτικά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε ισχύ. Και όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, λαμβάνουν ένα έγγραφο το οποίο τους ενημερώνει ότι το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους θα καθοριστεί αφού ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο.
Και ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να μην εφαρμόσει καν τον νόμο 3863/2010 γνωρίζοντας ότι αυτός οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων (σ.σ για όσους βγουν στη σύνταξη το 2015 οι μειώσεις είναι μικρές συγκριτικά πάντοτε με όσους βγήκαν στη σύνταξη έως και 31/12/2014 ενώ γίνονται μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου) οι δανειστές πιέζουν για αντικατάσταση του 3863 με ένα ακόμη πιο σκληρό νόμο ο οποίος θα προβλέπει χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (σ.σ συντελεστής αναπλήρωσης είναι το ποσοστό στο οποίο αντιστοιχεί η σύνταξη ως προς τις συντάξιμες αποδοχές).
Ο νόμος «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» βγάζει συντελεστή αναπλήρωσης γύρω στο 63-64% και ασκούνται πιέσεις ο συντελεστής αυτός να πέσει κάτω και από το 55%. Αυτό, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να φέρνει μείωση των νέων συντάξεων ακόμη και κατά 20%.
Τι κρύβεται πίσω από τις πιέσεις για τη μείωση των συντάξεων
Πίσω από τις πιέσεις για τη μείωση των κύριων συντάξεων κρύβεται μια ολόκληρη «λογική». Από το 2010, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της να μην αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι το 2050 πάνω από το 15,5% του ΑΕΠ. Σήμερα, λόγω της ύφεσης αλλά και της συνεχιζόμενης αύξησης των συνταξιούχων, έχουμε ήδη πιάσει αυτό το όριο καθώς η δαπάνη για τις συντάξεις ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δανειστές εκτιμούν ότι η τάση της αύξησης της δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το 2050 θα είναι πολύ πάνω από το συμφωνημένο όριο του 15,5%.
Αντίστοιχες «μελέτες» κάνει και η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένεται να παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η έρευνα του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη ο οποίος στηριζόμενος σε διάφορες προβλέψεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας, της ανεργίας κλπ) θα προσπαθήσει να εκτιμήσει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τα επόμενα 35 χρόνια.
Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αυτές οι «ασκήσεις» γίνονται εν μέσω αυξημένης ανεργίας, μηδενικής ανάπτυξης της οικονομίας και πολύ χαμηλών αποδοχών. Οι τρεις αυτοί παράγοντες, μειώνουν τις εισροές του ασφαλιστικού συστήματος και κάνουν τους δανειστές να πιέζουν για ακόμη σκληρότερες αποφάσεις στο ασφαλιστικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: