Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια θα γίνουν φθηνότερα με το νέο ΦΠΑ

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια θα γίνουν φθηνότερα με το νέο ΦΠΑ

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν και ποια θα γίνουν φθηνότερα με το νέο ΦΠΑ

Σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ - 6%, 11% και 23%- επιμένει η Αθήνα, με βάση το ελληνικό σχέδιο για συμφωνία που κατατέθηκε στους θεσμούς.
Σύμφωνα με το Mega, προτείνεται ένας υπερμειωμένος συντελεστής 6% στον οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, από 6,5% σήμερα, και κάποια βασικά είδη διατροφής, που επιβαρύνονται μέχρι τώρα με 13%.
Δεν έχει, ωστόσο, διευκρινιστεί ακόμα αν τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα πάνε σε υψηλότερο.
Ο μειωμένος συντελεστής προτείνεται να είναι 11% και σε αυτόν θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς, αφού όλα αυτά σήμερα επιβαρύνονται με 13%.
Αντίθετα, τα ξενοδοχεία ανεβαίνουν στο 11% από το 6,5% σήμερα.
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν άμεσα οι αλλαγές στο τουριστικό πακέτο, όπως και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι ο ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν "κόκκινη γραμμή".
Ο βασικός συντελεστής θα παραμένει, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, στο 23% και σε αυτόν μεταφέρονται, από το 13% που είναι σήμερα: Κόμιστρα ταξί, Αναψυκτικά, Εμφιαλωμένο νερό, Καφές, Χυμοί, Επισκευές, Ιδιωτικές κλινικές, Κινηματογράφοι, Λουλούδια.
Με τον ίδιο ΦΠΑ 23% θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται: Ακίνητα, Καύσιμα, Αυτοκίνητα, Λογαριασμοί τηλεφωνίας, Ρούχα- παπούτσια, Τσιγάρα, Οινοπνευματώδη, Ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, Έπιπλα- Οικιακός εξοπλισμός, Απορρυπαντικά- πλαστικά, Λιπάσματα, Είδη υγιεινής, Γυμναστήρια, Κομμωτήρια, Συνεργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: