Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Reuters: Για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

Reuters: Για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

Πρώτη καταχώρηση: 12/06/2015 - 16:16
Τελευταία δημοσίευση: 12/06/2015 16:22Οικονομία
Reuters: Για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας
Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας συζήτησαν επισήμως για πρώτη φορά υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων.
«Οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών που προετοιμάζουν την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Μπρατισλάβα, βάζοντας τρία πιθανά σενάρια στο τραπέζι για το τι είναι πιθανό να συμβεί στην Ελλάδα, στο τέλος του Ιουνίου», τονίζει το Reuters και προσθέτει:
«Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο λόγω χρόνου.
Το δεύτερο ήταν η παράταση υπό διαφορετικά σενάρια αναφορικά με τον χρόνο.
Το τρίτο αφορούσε την πιθανότητα πτώχευσης. Είναι η πρώτη φορά, λένε που το θέμα τέθηκε στον τραπέζι».
Το Reuters σημειώνει ωστόσο ότι «η συζήτηση ήταν θεωρητική και οι εκπρόσωποι δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα».
«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είναι αδύνατο να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όπως είπαν ακόμα και αν γίνονταν η εκταμίευση δόσεων προς την Αθήνα ως τις 30 Ιουνίου θα ήταν πολύ δύσκολη, εξαιτίας του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών», αναφέρει το Reuters και συνεχίζει:
«Ως εκ τούτου, το δεύτερο σενάριο τους ήταν πως η τρέχουσα διάσωση θα παρατεινόταν για να δοθούν τα 7,2 δισ. ευρώ - καθώς και τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ - αργότερα, μόλις επιτυγχανόταν μια συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση τα χρήματα θα εξαφανιστούν και θα είναι αναγκαία μια νέα συμφωνία διάσωσης, για να εξασφαλιστεί περεταίρω χρηματοδότηση».
«Συζητήθηκαν διάφορες ημερομηνίες για την παράταση της συμφωνίας, από μερικές εβδομάδες ως το τέλος του έτους ή ακόμα και ως το τέλος του Μαρτίου του 2016, για την ευθυγράμμιση του προγράμματος της ευρωζώνης με το τέλος του πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Μια τέτοια παράταση θα σήμαινε την επιβολή και άλλων όρων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να περιλαμβάνει την σταδιακή εκταμίευση δόσεων καθώς θα υλοποιούνται οι όροι αυτοί», προσθέτει το Reuters.
«Ωστόσο αντιπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα τρίτο σενάριο, αυτό μιας ελληνικής χρεοκοπίας», γράφει το Πρακτορείο και μεταδίδει δήλωση ενός δεύτερου αξιωματούχου ο οποίος ανέφερε:
«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός “Plan B” για την Ελλάδα».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters τη συγκεκριμένη δήλωση επιβεβαίωσαν και άλλοι δύο αξιωματούχοι.
«Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια δυνατότητα, ακόμα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτήν της Πέμπτης, παρόλο που μερικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας είχαν προετοιμαστεί από μόνες τους για αυτήν.
Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο. Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα για αυτό.
Αξιωματούχοι όμως, δήλωσαν πως ένα τέτοιο σενάριο σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων για να αποτραπεί εκροή νομίσματος από τη χώρα και μπορεί επίσης να συνεπάγεται την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU) από την Αθήνα ως εναλλακτική μορφή πληρωμής», καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: