Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: 2,8 δισ. την εβδομάδα οι απώλειες από τα capital controls

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: 2,8 δισ. την εβδομάδα οι απώλειες από τα capital controls
Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας
29 Ιουλ 2015 - 15:05
Picture 0 for Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: 2,8 δισ. την εβδομάδα οι απώλειες από τα capital controls
Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο γίνεται λόγος για απώλειες 4-10 δισ ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2015, αναλόγως με το ποσοστό της ύφεσης, βάσει και των προβλέψεων της Κομισιόν (σ.σ. η οποία προβλέπει ύφεση 2-4% φέτος).

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται στην μεγάλη ζημιά που επιφέρουν στην οικονομία τα capital controls, εκτιμώντας ότι η ζημιά στην οικονομία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα καταργηθούν άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ με capital controls για την περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου (αν η κατανάλωση αγγίξει το 80% με τους περιορισμούς κεφαλαίων έχουμε απώλεια 2,8 δισ ΑΕΠ την εβδομάδα ή 1,75 δισ ανά εβδομάδα με μείωση κατανάλωσης 50%)

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ενδέχεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος, με το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει εξαλειφθεί, ενώ τονίζεται ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί οριστικά. Οσον αφορά τις εκροές καταθέσεων, ανέρχονται σε 37 δισ ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Ιουνίου 2015.

«Κλειδιά» για την ύφεση αβεβαιότητα και μη συμφωνία

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδεινώθηκε, καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά. Οι αιτίες είναι πολλές:

Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. Συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ιουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει η έκθεση, η συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη διακοπή ρευστότητας από τον ELA, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κόστος στο οποίο προστέθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς στιγμή, η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια χαοτική χρεοκοπία.

Το σενάριο Grexit

Στο κείμενο επικεντρώνεται και στις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Όπως αναφέρεται, αν καταλήξουμε σε επιστροφή στην δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει υπολογιστεί ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονται και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%.

Η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια, υπογραμμίζεται.

Τέλος, από το κείμενο δεν λείπουν και οι αιχμές για τα περί «πραξικοπήματος», στα οποία είχε αναφερθεί και η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: