Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Από τη Δευτέρα το νέο καθεστώς ΦΠΑ

Από τη Δευτέρα το νέο καθεστώς ΦΠΑ

fpa.jpg

Ευρώ και ΦΠΑEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το νέο καθεστώς του ΦΠΑ θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα (20 Ιουλίου). 
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ.
Σημειώνεται πως στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% και όχι στο 13%, όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου, μεταφέρονται τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:
1. Ζάχαρη.
2. Ξίδια και υποκατάστατα αυτών.
3. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, κατοικίδια.
4. Κουνέλια κατοικίδια, περιστέρια, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες.
5. Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, φλαμούρι, ευκάλυπτος, λεβάντα, αγριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη.
6. Τροφές παρασκευασμένες για ζώα.
7. Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα.
8. Προφυλακτικά από καουτσούκ.
9. Καυσόξυλα, κούτσουρα.
10. Σερβιέτες και ταμπόν υγείας.
11. Αυτοκίνητα οχήματα καινούρια, που προορίζονται για τη μεταφορά δέκα προσώπων ή περισσοτέρων, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, ειδικά κατασκευασμένα ή διασκευασμένα για τη μεταφορά αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
12. Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.
13. Η παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: