Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Κλειστές έως και την Δευτέρα οι Τράπεζες – Τι προβλέπεται για τους συνταξιούχους

Κλειστές έως και την Δευτέρα οι Τράπεζες –
Τι προβλέπεται για τους συνταξιούχους

Πρώτη καταχώρηση: 08/07/2015 - 23:13
Τελευταία δημοσίευση: 09/07/2015 09:25Οικονομία
Κλειστές έως και την Δευτέρα οι Τράπεζες – Τι προβλέπεται για τους συνταξιούχους
Δεύτερη δόση 120 ευρώ για τους συνταξιούχους, που δεν έχουν ακόμη κάρτα αναλήψεων, 120 ευρώ για συνταξιούχους που πληρώνονται σε ξένο νόμισμα και παράταση της τραπεζικής αργίας μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, προβλέπει η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, υπολογισμούς και δυσκολίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλυσε την εξίσωση και «ξεκλειδώνει» με υπουργική απόφαση τη δεύτερη δόση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι αν είχαν κάρτα θα μπορούσαν να σηκώνουν 60 ευρώ την ημέρα, αντί για 120 ευρώ την εβδομάδα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους δικαιούχους επιδομάτων ΟΑΕΔ: θα λάβουν την δεύτερη δόση των 120 ευρώ, μόνο από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ επίσης 120 ευρώ θα μπορούν να λάβουν και όσοι παίρνουν σύνταξη από ασφαλιστικούς φορείς, επίσης από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.
Πλέον, προστίθενται και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πληρώνονται σε ξένο νόμισμα, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό των 120 ευρώ σε αντιστοιχία με το νόμισμά τους.
Οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν από τα περίπου 1.250 τραπεζικά υποκαταστήματα, που είναι ανοικτά σε όλη την χώρα και εκ των πραγμάτων θα κληθούν να περιμένουν στις… ουρές μέχρι να φτάσουν στα γκισέ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι χωρίς κάρτα, οι οποίοι προσεγγίζουν το 1,5 εκατ., επιπλέον 120 ευρώ αυτή την εβδομάδα, λόγω των περιορισμένων «αποθεμάτων» των τραπεζών σε ρευστότητα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας δήλωσε την Τρίτη πως «δεν μπορούμε προς το παρόν να λύσουμε το θέμα με τους συνταξιούχους που έχουν πάρει λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πολίτες».
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεικτικό νομιμοποιητικό έγγραφο και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάληψη. Την ανάληψη μπορούν να κάνουν και συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι, προσκομίζοντας επιπλέον των ανωτέρω νομιμοποιητικών εγγράφων και το σχετικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση του δικαιούχου της σύνταξης.
Μετά από ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποφασίστηκε η επέκταση της τραπεζικής αργίας, ως έχει, με κλειστές τις τράπεζες έως και την Δευτέρα 13 του μήνα και τα capital controls σε ισχύ.
Το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜς, τυπικά παραμένει στα 60 ευρώ ανά κάρτα, ωστόσο στην πράξη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
Στα υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν πανελλαδικά, κατ’ εξαίρεση της τραπεζικής αργίας,  εξυπηρετούνται ακόμη οι εξής συναλλαγές:
- Καταθέσεις μετρητών από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες.
- Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).
- Έκδοση κωδικών web banking.
- Έκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκδώσει μία κάρτα.
Επίσης, μπορούν να απευθύνονται ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό, που αφορούν επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια και εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).
Τέλος, μειώνεται στα 1.000 ευρώ (από 10.00 ευρώ) το όριο δυνατότητας μεταφοράς μετρητών σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Πηγή: enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν σήμερα και αύριο τα 120 ευρώ από τα ATM;

Δεν υπάρχουν σχόλια: