Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Προς παράταση οι ακάλυπτες επιταγές ως το τέλος Σεπτεμβρίου

Προς παράταση οι ακάλυπτες επιταγές ως το τέλος Σεπτεμβρίου 


Δυνατότητα εξόφλησης έως το τέλος Σεπτεμβρίου των επιταγών που παραμένουν  ακάλυπτες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και μη καταχώρηση των εκδοτών τους στη "μαύρη λίστα" του συστήματος Τειρεσία περιλαμβάνει πρόταση την οποία κατέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Αυτό αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα"Αγορά".

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα εάν ο εκδότης μια επιταγής δεν καλύψει το ποσό εντός οκτώ ημερών, τότε η επιταγή σφραγίζεται και μετά ένα μήνα καταχωρείται στον Τειρεσία. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για την αγορά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 27% των επιταγών που κατατέθηκαν στις τράπεζες μετά την τραπεζική αργία ήταν ακάλυπτες, είτε γιατί οι εκδότες τους είχαν αποσύρει τα κεφάλαια από τους λογαριασμούς τους, φοβούμενοι «κούρεμα», είτε γιατί δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προγραμματισμένες συναλλαγές, μέσω των οποίων θα κάλυπταν τις επιταγές.

Με τη συνέντευξή της, η κυρία Κατσέλη αποκαλύπτει ότι η ΕΕΤ κατέθεσε πρόταση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των επιταγών ως το τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας. Το αίτημα, κατά την ίδια, έγινε δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και σύντομα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα αναφέρει ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη νέα γενιά κόκκινων δανείων αλλά και τους δανειολήπτες που λόγω συγκυρίας αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: