Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Επιστρέφουν δειλά δειλά στις τράπεζες οι καταθέσεις

Επιστρέφουν δειλά δειλά στις τράπεζες οι καταθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: 30/07/2015 - 08:32
Τελευταία δημοσίευση: 30/07/2015 09:18Οικονομία
Επιστρέφουν δειλά δειλά στις τράπεζες οι καταθέσεις
Η επιστροφή των καταθέσεων ξεκίνησε. Βέβαια τα ποσά που κατατίθενται δεν είναι μεγάλα, ωστόσο το θετικό είναι ότι κάποια χρήματα βγαίνουν δειλά δειλά από στρώματα και σεντούκια και επιστρέφουν στα τραπεζικά γκισέ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας τους, μετά τη λήξη της 20ήμερης αργίας, αρκετοί πελάτες προχώρησαν σε καταθέσεις ποσών της τάξης των 3.000 με 10.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ρευστότητα του συστήματος να παρουσιάσει βελτίωση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, μπορεί τα νούμερα ακόμη να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αποτελεί μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, ως προς τη συμπεριφορά του συναλλακτικού κοινού, το οποίο επέδειξε –κατά τη διάρκεια που ήταν κλειστές οι τράπεζες –και επιδεικνύει μέχρι στιγμής μεγάλη ψυχραιμία.
ΟΙ λόγοι της κατάθεσης σχετίζονται με την ασφάλεια διακράτησής τους σε προσωπικές κρυψώνες, με την πληρωμή υποχρεώσεων (οι τόκοι έχουν αρχίσει να τρέχουν στα δάνεια από την περασμένη Δευτέρα) όσο και με στρατηγικές διασποράς του κινδύνου (κατανομή ρευστότητας σε θυρίδες, «σεντούκια», λογαριασμούς).
Ενδεικτικό των εισροών που σημειώθηκαν είναι το γεγονός ότι πολλά καταστήματα δεν ζήτησαν νέα χαρτονομίσματα για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ κάποιες μονάδες που εμφάνισαν πλεόνασμα μετρητών κάλεσαν χρηματαποστολές για την αποστολή χρημάτων στα κεντρικά θησαυροφυλάκια.
Πηγή: Έθνος
Διαβάστε επίσης: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: