Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΕΝΦΙΑ: Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες το χαράτσι στα ακίνητα και φέτος

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

ΕΝΦΙΑ: Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες το χαράτσι στα ακίνητα και φέτος

ΕΝΦΙΑ: Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες το χαράτσι στα ακίνητα και φέτος

Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες θα πληρώσουμε και φέτος τον ΕΝΦΙΑ και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν από το 2016, άφησε να εννοηθεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ωστόσο, τόνισε ότι θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις για να καταστεί πιο δίκαιο ο φόρος χωρίς πάντως να δώσει διευκρινήσεις επισημαίνοντας ότι θα είναι στα θέματα που θα συζητηθούν με τους δανειστές.
H ουσία είναι ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει φέτος 2,65 δισ. ευρώ, όπως και πέρυσι.
Οπως υποστήριξε γίνεται ήδη μία προεργασία για τον ΕΝΦΙΑ και το θέμα είναι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Αυτό που αναζητά το ΥΠΟΙΚ είναι το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με αλλαγές σε δύο εσωτερικούς φόρους, στον βασικό και τον συμπληρωματικό. Πάντως ο κ.Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές ζώνης με στόχο πάντως να πέσει μεγαλύτερο βάρος στις υψηλότερες περιουσίες.
Ο υπουργός μίλησε και για τους ελέγχους για πάταξη της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι οι εφορίες θα κλείνουν μία – δύο ημέρες για να βγαίνουν οι εφοριακοί στο δρόμο. Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς και σκληροί, από το πιο πολυτελές ξενοδοχείο μέχρι την τελευταία καντίνα ενώ επανέφερε το θέμα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου ώστε να ξεκαθαριστούν οι μηχανές «μαϊμού». Προειδοποίησε πως οι παραβάτες θα είναι σε διαρκή στόχευση και θα γραφτούν για πάντα στη μαύρη λίστα ενώ ανέφερε ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε 1.600 επιχειρήσεις έδειξαν 23% παραβατικότητα.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών είπε ότι αυτές θα εφαρμοστούν αφού θα θα καταργηθεί το φθηνό πετρέλαιο, θα μπει τέλος στην ευνοϊκή φορολόγηση για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ενώ θα αυξηθεί σταδιακά και ο φόρος εισοδήματος.
Για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι κυνηγούσε να κάνει δήλωση κι ότι αυτός δεν είναι ίδιος ενώ αξιοσημείωτη ήταν η απουσία της Κ. Σαββαϊδου. Σε ότι αφορά τον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Χατζηθεοδώρου τόνισε ότι μένει μέχρι να αποδειχθεί εμπλοκή του στο σχέδιο Β του πρώην υπουργού και στο αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: