Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σήμερα η απόφαση για τις τράπεζες

Σήμερα η απόφαση για τις τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: 08/07/2015 - 07:26
Τελευταία δημοσίευση: 07:57Οικονομία
Σήμερα η απόφαση για τις τράπεζες
Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ορίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις τράπεζες.
Σήμερα η τραπεζική αργία έχει παραταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα και παραμένει το ανώτατο ημερήσιο όριο των 60 ευρώ. Χθες τα τραπεζικά καταστήματα που άνοιξαν εξυπηρέτησαν τους συνταξιούχους και τους ανέργους που δεν διαθέτουν ακόμη κάρτες ανάληψης.
Μια γενική εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει η ΠΝΠ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να εισαχθεί μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πολίτες.
Στόχος της κυβέρνησης να διορθωθούν άμεσα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την τραπεζική αργία, όπως αρρυθμίες στις εξαγωγές, την ναυτιλία και θέματα με τις επιταγές. «Εμάς πρόταση μας είναι να έχουμε μία ΠΝΠ που να είναι πέραν του τριήμερου τετραήμερου» είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μάρδας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα αναμένει τις προτάσεις και τα δεδομένα των τραπεζιτών και της Τράπεζας της Ελλάδος και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τραπεζών.
Σε ερώτημα για την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα οι μισθοί μπορούν να καταβληθούν κανονικά. Προς θετική μας έκπληξη και λόγω των ηλεκτρονικών συστημάτων οι φόροι πηγαίνουν καλά. Αυτό μας έχει δημιουργήσει μία ευεξία και όλη αυτή η θετική εξέλιξη μας οδηγεί ώστε να μπορούμε να πληρώσουμε και άλλες υποχρεώσεις του κράτους, γιατί δεν είναι μόνο οι μισθοί, είναι και τα νοσοκομεία, τα φάρμακα» τόνισε ο Δημήτρης Μάρδας.
Αύξηση του ELA από την ΕΚΤ εάν...
Πρόθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι είναι να εισηγηθεί την αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης προκύψει ότι υπάρχει προοπτική προγράμματος για την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα μπορεί να πάρει τρεις μήνες και για τον λόγο αυτό υπάρχουν εισηγήσεις για ένα δάνειο - γέφυρα, το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και ένα ακόμη μεγάλο ποσό τον Αύγουστο - έως ότου υπάρξει η συμφωνία.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη δεν προβλέπει δυνατότητα χρηματοδότησης για χώρες που είναι εκτός προγράμματος.
Υπάρχει, τέλος, η δυνατότητα να αυξήσει η ΕΚΤ το πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2012.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές: Βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: