Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών

ετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 14:17

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών
Την ενεργοποίηση του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών μηχανισμών έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ.
Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης
Απαντώντας σε ερώτηση της fmvoice.gr για το εάν σκοπεύει να "ξεπαγώσει" το συγκεκριμένο μέτρο, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι άμεσης προτεραιότητας. Διευκρίνισε δε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει πιλοτικά από τα νησιά που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις υποδομές της ΓΓΠΣ είχε νομοθετηθεί από το 2010 και το 2011 με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής που διαπράττεται με την χρήση πλαστών-εικονικών τιμολογίων και αδήλωτων ταμειακών μηχανών. Όμως οι διαδικασίες για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου "πάγωσαν" στο τέλος του 2013 από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Στην ίδια συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει κανονικά η εφαρμογή όλων των επαχθών φορολογικών μέτρων τα οποία συμφωνήθηκαν πρόσφατα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και προβλέπουν την επαναφορά της φορολόγησης των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων, την σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 26%, την σταδιακή αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 27,5% στο 100% του κύριου φόρου, την κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, την μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την ενσωμάτωσή της στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 και όχι με τις νέες που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Κατά τα λοιπά, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι:
* Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους.Προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό των υπαλλήλων που θα διενεργούν ελέγχους,επιστρατεύεται, εξάλλου, όλο το διαθέσιμο προσωπικό των ελεγκτικών οργάνων . «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
* Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και εγγράφων που συνδέονται με πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
* Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών εφαρμόζεται σχέδιο που προβλέπει τη διακοπή των αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ
* Προβλήματα υπάρχουν και στα Τελωνεία. Κανένα Τελωνείο της Ελλάδας δεν διαθέτει σύστημα X-RAYS . Επιπλέον στον Προμαχώνα από την πλευρά της Ελλάδας υπηρετούν 6 τελωνειακοί και από την πλευρά της Βουλγαρίας 35 ενώ αντίστοιχα στο τελωνείο Κήπων από την πλευρά της Τουρκίας υπηρετούν 115 τελωνειακοί έναντι 33 από την πλευρά της Ελλάδας.
* Δεν αποκλείεται η παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες του Δημοσίου, υπό μορφή περισσότερων δόσεων εξόφλησης των υποχρεώσεων από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς.
* Προωθούνται παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε πετρελαιοειδή και καπνικά όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού.

1 σχόλιο:

ΥΔΡΕΥΕΙΝ είπε...

Η ``ανωνυμη καταγγελια`` για να δουλεψει πρεπει να ειναι αμειβομενη με το 50% του προστιμου.Το ιδιο πρεπει να γινει και στις αποδειξεις.Να επιτραπει η χρηση οπτικοακουστικων μεσων,καταγραφη κλησεων κλπ.Ετσι σε περιπτωση μη εκδοσης ο καταγγελων να ειπρατει το 50% του προστιμου.Η καταγγελια να ισχυει και αναποδα δηλαδη να καταγγελουν οι επαγγελματιες τους πελατες!!! Πχ σε μια τηλεφωνικη συνδιαλεξη που καταγραφεται λεει ο επαγγελματιας για μια εργασια χ ευρω και απανταει ο πελατης ``χωρις αποδειξη ποσο;``.Η προτροπη του πελατη για μη εκδοση αποδειξης να γινει ποινικα κολασιμη και να υπαρχει προστιμο που το 50% να το παιρνει ο επαγγελαματιας.Ετσι ο ενας θα φοβαται τον αλλο και η μονη διεξοδος θα ειναι η κοινωνικα σωστη,η εκδοση δηλαδη των αποδειξεων.