Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Από Τρίτη ή Τετάρτη θα ανοίξουν οι τράπεζες λένε τώρα τραπεζικοί κύκλοι

Από Τρίτη ή Τετάρτη θα ανοίξουν οι τράπεζες λένε τώρα τραπεζικοί κύκλοι

  •  Print
Από Τρίτη ή Τετάρτη θα ανοίξουν οι τράπεζες λένε τώρα τραπεζικοί κύκλοι
Προσθήκη σχολίου

(Upd) Τις έντονες αμφιβολίες τους εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι για το κατά πόσο θα είναι σε θέση να ανοίξουν οι τράπεζες από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως προανήγγειλε χθες το βράδυ ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Δημ. Μάρδας μέσω της ΕΡΤ. Και αυτό καθώς είναι μία δύσκολη τεχνική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται έντονες προσπάθειες και ήδη η ΤτΕ από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται όλα τα ζητήματα προκειμένου τα τραπεζικά καταστήματα να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός όγκος τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία όλα τα καταστήματα με βάση όλα τα επιτρεπόμενα όρια και πράξεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα και το πιθανότερο πλέον είναι αυτό να συμβεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, εφόσον θα έχουν αντιμετωπιστεί τα τεχνικά προβλήματα.
Οι ελπίδε ςγια επαναλειτουργία των τρα[εζών από Δευτέρα, μετά από τραπεζική αργία 20 ημερών, πυροδότησε η απόφαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το οποίο προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι το ποσό της αύξησης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».
Αποκάλυψε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».
Τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ υποδέχθηκαν με ανακούφιση στην κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντράγκι, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι έφτασε πια η ώρα να λάβει τέλος η τραπεζική αργία και η ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών.
«Από τη Δευτέρα διευρύνονται οι τραπεζικές υπηρεσίες. Όλες οι τράπεζες είναι ανοιχτές, οι πολίτες μπορούν να κάνουν ένα σύνολο εργασιών, με τη διαφορά πως δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη πέραν των 60 ευρώ» ανέφερε ο κ. Μάρδας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα μπορούν κάνουν μια σειρά από συναλλαγές στα γκισέ, ενώ σημείωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα να αλλάξει ελαφρώς και το καθεστώς των capital controls.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «πιθανότατα θα αλλάξει και το όριο ανάληψης, με την έννοια πως μπορεί κάποιος αν δεν κάνει ανάληψη 60 ευρώ την μία μέρα, να σηκώσει την επόμενη σωρρευτικά το ποσό και των δύο ημερών, ήτοι 120 ευρώ». Διευκρίνισε δε ότι αυτή είναι η σκέψη του υπουργείου που το τραπεζικό σύστημα έχει διαβεβαιώσει πως μπορεί να λειτουργήσει.
Σε ό, τι αφορά στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να μην έχουν κάρτα ανάληψης δήλωσε: «Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να παίρνουν το εβδομαδιαίο ποσό των 120 ευρώ, πιο άνετα τώρα, γιατί θα είναι όλες οι τράπεζες ανοιχτές». «Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα των ελληνικών τραπεζών κανονικά, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μετρητά», κατέληξε ο υπουργός.
Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την παράταση της τραπεζικής αργίας
Οι τράπεζες φυσικά δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, όμως το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι θα πρέπει επίσημα να ενημερώσει για την απόφαση του να παρατείνει την τραπεζική αργία μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση μέχρι την οριστικοποίησης της απόφασης για το άνοιγμα των τραπεζών, παρατείνεται η αργία μέχρι και την Κυριακή και παρέχονται οδηγίες για τη λειτουργία των τραπεζών μέχρι τότε, αλλά και για μετά τη λήξη της.
Η υπουργική απόφαση έχει ως εξής:
Θέμα: «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας.»
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α' 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις από 30 Ιουνίου 2015 (Α' 66) και 14 Ιουλίου 2015 (Α' 79) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει,
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 178), όπως ισχύει,
δ. του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
ε. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )
2. Τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391), αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ2015/ΧΠ2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) και αρ. ΓΔΟΠ0000966ΕΞ2015/ΧΠ2297/13.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας» (Β΄1460) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α' 65), όπως ισχύει, και παρατάθηκε με τις υπό στοιχείο 2 του προοιμίου της παρούσας αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και με την από 14 Ιουλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 79).
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: