Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αν. Υπ. Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη - Τι είπε για τα πρόστιμα, για τους ελέγχους, τις Δ.Ο.Υ., τον Εν.Φ.Ι.Α., τους αγρότες κ.λπ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αν. Υπ. Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη - Τι είπε για τα πρόστιμα, για τους ελέγχους, τις Δ.Ο.Υ., τον Εν.Φ.Ι.Α., τους αγρότες κ.λπ. 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                        
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου

Σας αποστέλλουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Γεια σας σε όλους. Θα ήταν εδώ και η κυρία Σαββαΐδου, αλλά λόγω των αναγκών της διαπραγμάτευσης και των προβλημάτων της εποχής πρέπει να ανταποκριθεί σε άλλα καθήκοντα και δεν είναι εδώ. 
Έχουμε συμφωνήσει ούτως ή άλλως στο περιεχόμενο της συνέντευξης και έχουμε μιλήσει και θα απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις που αφορούν την δική της αρμοδιότητα.
Θέλω να ξεκινήσω πρώτα απ’ όλα ευχαριστώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την παρουσία τους, γιατί είναι σημαντική η σχέση που θέλουμε να έχουμε σαν πολιτική ηγεσία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ξεκαθαρίσαμε και στην τελετή παράδοσης παραλαβής. Θέλουμε να υπάρχουν τακτικές συνεντεύξεις Τύπου, τουλάχιστον μια φορά το μήνα, αλλά και όποτε υπάρξει ανάγκη, θα  υπάρχει συνέντευξη Τύπου, ή θα έχουμε δελτία Τύπου, ή θα σας καλούμε για ενημέρωση.

Δεν θέλουμε αυτό το πράγμα (το οποίο νομίζω ότι προσβάλει και εσάς και εμάς), να μας κυνηγάτε στο δρόμο με ένα μικρόφωνο για να κάνουμε την άλφα, ή τη βήτα, δήλωση. Και επειδή είμαι άνθρωπος, θα καταλάβετε, που έχω επιμονές και απόψεις στη ζωή μου (ορισμένες φορές κάποιοι μου λένε και εμμονές), μην προσπαθήσετε αυτό το πράγμα να το κάνετε. Εάν δεν θέλω να πω κάτι, όσο και να  μου βάζετε ένα μικρόφωνο μπροστά μου, δεν θα απαντώ. Όταν χρειαστεί να πω κάτι, θα σας το λέω. 
Αυτό θέλω να το ξεκινήσω, γιατί θέλω να έχουμε καθαρές σχέσεις μεταξύ μας και σχέσεις συνεργασίας, γιατί πιστεύω πάρα πολύ στη συνεργασία Υπουργείου Οικονομικών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τώρα το περιεχόμενο της συνέντευξης. Όπως σας είχα πει, για να ξεκινήσουμε και με τα νέα της ημέρας, δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις. Έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής περίπου το 65% μέχρι και χθες των φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογικές δηλώσεις λήγουν 26/8 και 31/8 είναι η πρώτη δόση.

Είναι σαφέστατο αυτό και πρέπει να το καταλάβει ο κάθε πολίτης. Δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης. Καλούμε τους πολίτες σε αυτή την υποχρέωση που είναι εύκολη πλέον στην εφαρμογή των δηλώσεων να την εκπληρώσουν και να τελειώνει αυτή η ιστορία. Θέλουμε να το κάνουμε και για λόγους εσωτερικούς στο Υπουργείο Οικονομικών, διότι θέλουμε να σταματήσουμε να ασχολιόμαστε με τέτοια θέματα και να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά θέματα του Υπουργείου Οικονομικών που είναι κυρίως ο ελεγκτικός ρόλος των υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τώρα το άλλο θέμα των ημερών, το θέμα των ελέγχων που γίνονται στις τουριστικές περιοχές αυτή την περίοδο. Όπως σας έχω πει, έχουμε αναγκαστεί σαν κυβέρνηση να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις στα θέματα της έμμεσης φορολογίας και όχι μόνο και δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να το χρησιμοποιήσουν κάποιοι επιτήδειοι για να βάζουν το ΦΠΑ στην τσέπη τους.
Γι’ αυτό και έχουμε κάνει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει, ενισχύεται και επεκτείνεται. Ένα σχεδιασμό για να υπάρχουν έλεγχοι. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τις λέξεις σαρωτικοί, ράμπο, το ένα, το άλλο κλπ, αλλά θα υπάρχουν έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις τουριστικές περιοχές ξεκινώντας από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και πηγαίνοντας ως την πιο μικρή καντίνα.

Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή την εποχή να αφήσουμε τίποτα χωρίς έλεγχο. Και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά. Θα σας πω μόνο ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, Παρασκευή – Σαββάτο και Κυριακή, είχαμε σε έλεγχο 600 εφοριακούς οι οποίοι έλεγξαν 1600 επιχειρήσεις.

Βρήκαν παραβάσεις από αυτές στις 372, ποσοστό παραβατικότητας περίπου 23%. Είναι στοιχεία από όλη την Ελλάδα και από τη ΓΔΔΕ και από το ΣΔΟΕ. Είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή, διότι αυτή τη στιγμή είναι ξεχωριστά η ΓΓΔΕ και το ΣΔΟΕ. Μερικές φορές μπερδεύεστε και με τα στοιχεία που βγαίνουν, γιατί βγαίνουν άλλα από τη μία υπηρεσία και άλλα από την άλλη. Έχουμε συνεννοηθεί με την κυρία Σαββαΐδου να βγαίνουν εβδομαδιαία ενιαία στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ότι αφορά την κινητοποίηση που κάνουμε. Έχουμε κινητοποιήσει τους πάντες, τις υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα γι’ αυτά τα θέματα. Δηλαδή την Υπηρεσία Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, τις Εφορίες και το ΣΔΟΕ, αλλά κινητοποιούμε και όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.

Δεν  υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ούτε μια δυνατότητα για να μην αξιοποιηθεί, εννοώ υπαλλήλους από υπηρεσίες που δεν ασχολιόταν μέχρι τώρα από τον προληπτικό έλεγχο, θα αξιοποιηθούν κι αυτές.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχει αποδοχή των πολιτών στους ελέγχους αυτούς. Δεν υπάρχει η δυσαρέσκεια και η διαμαρτυρία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μας προβληματίζει ευχάριστα.

Δείχνει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει κάποια πράγματα, διότι με την ευκαιρία αυτή να πω ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι τα θέματα φορολογικής είναι θέματα καταστολής. Είναι πρώτα απ’ όλα θέματα πολιτισμού και ενεργοποίησης του πολίτη. Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας εφοριακός έξω από κάθε μαγαζί. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα εφοριακός πίσω από κάθε οικονομική πράξη και ενέργεια.

Είναι σαφέστατο ότι οι ελεγκτές μας θα λειτουργούν με ευγένεια, σοβαρότητα και χαμόγελο (εάν μπορούν όταν κάνουν ελέγχους σε παραλίες και σε άλλα μέρη κάτω από 38 και 40 βαθμούς και χαμόγελο θα έχουν). Αλλά θα είναι σαφέστατο ότι δεν θα δεχτούμε είτε φαινόμενα άρνησης του ελέγχου είτε κάποιοι άλλοι να προσπαθούν με άλλο τρόπο να επιβάλουν τις απόψεις τους, άλλο πράγμα να γίνει διάλογος και να έχουν κάποιες απόψεις και άλλο πράγμα να προσπαθούν με βία ή με άλλους τρόπους να αποφύγουν τον έλεγχο.

Δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανείς. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέμβαση από κανέναν. Όποιος πιάνεται να έχει κλέψει ΦΠΑ, Φόρο Εισοδήματος κλπ, θα πληρώσει το τίμημα.

Εδώ θέλω να τονίσω όμως ότι με την ίδια αυστηρότητα θα έχουμε και στο εσωτερικό των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και καλούμε τους φορολογούμενους εάν υπάρξει οποιοδήποτε φαινόμενο, που έχει σχέση με ζητήματα διαφθοράς, να το καταγγείλουν άμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και τους ίδιους τους ελεγκτές. Αν υπάρχει οποιοδήποτε φαινόμενο για διαφθορά να το καταγγείλουν. Σε αυτά τα φαινόμενα έχουμε ανοιχτό μέτωπο και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε έστω και τη σκέψη για τέτοια ζητήματα.

Στους ελέγχους που κάνουμε, αντιμετωπίζουμε ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, το θέμα των φορολογικών ταμειακών μηχανών είτε πλαστών, είτε παράλληλων μηχανισμών κλπ.

Το πρόβλημα το γνωρίζουμε. Έχουν ήδη αποκαλυφθεί τέτοιες περιπτώσεις και θα αποκαλυφθούν και άλλες το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να σταθώ ειδικά σε αυτό το πρόβλημα και να το τονίσω, διότι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση φοροδιαφυγής, μια ιδιαίτερη περίπτωση απάτης και οικονομικού εγκλήματος.

Και εγώ θέλω να ρωτήσω τι πραγματικά διαφέρει ο διαρρήκτης που μπαίνει στο σπίτι μας για να κλέψει κάτι, ή αυτός που κλέβει μια τράπεζα, με αυτόν ο οποίος έχει μια πλαστή φορολογική ταμειακή μηχανική, εισπράττει παραπάνω ΦΠΑ, εισπράττει από τον πολίτη αυτό που πρέπει να εισπράξει και δεν το αποδίδει μετά.

Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν είναι μόνοι τους. Συνήθως έχουν συνεργάτες είτε από το χώρο των λογιστών, είτε από το χώρο των εμπόρων, των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Τους καλούμε, έστω και τώρα να καταλάβουν τι κάνουνε. Διότι εμείς θα εξαντλήσουμε τα όρια του νόμου με αυστηρότητα και το επόμενο διάστημα συζητάμε με την κυρία Σαββαϊδου και με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία να κάνουμε πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο και να δούμε και άλλα μέτρα σε σχέση με αυτούς που έχουν πλαστές ή παράλληλους μηχανισμούς στο θέμα των φορολογικών ταμειακών μηχανών.

Αυτοί που κάνουν αυτό το σπορ, να ξέρουν ότι εξασφάλισαν διαρκή στοχοποίηση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και μόνιμη εγγραφή στη λίστα φοροφυγάδων, όπου δεν πρόκειται να διαγραφούν ποτέ, διότι είναι ένα έγκλημα το οποίο δεν πρόκειται να το συγχωρέσουμε ποτέ.

Σε ότι αφορά τώρα τα στοιχεία που έχουμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του Υπουργείου Οικονομικών, διότι για να εξαγγέλλεις κάποια πράγματα και για να λες κάποια πράγματα, πρέπει να δεις και τι μηχανισμούς έχεις στα χέρια σου για να τους υλοποιήσεις.

Και εδώ θέλω να σας πω με σαφήνεια, ότι υπάρχουν προβλήματα στο μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία δεν θα περιγράφουμε μονίμως, θα τα αντιμετωπίσουμε. Και με αφορμή αυτό να πω ότι η άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι δεν θα κάνουμε συνεντεύξεις Τύπου για να εξαγγέλλουμε το τι θα γίνει. Στις συνεντεύξεις Τύπου θα λέμε ήδη το τι ξεκίνησε σαν σχεδιασμός και προχωράει, είτε τι έχει γίνει ήδη.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και θα σας πω ορισμένα στοιχεία. Το ΣΔΟΕ διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές και 316 υπαλλήλους διοικητικά. Αυτή τη στιγμή έχει για έλεγχο 37.500 υποθέσεις, από τις οποίες οι 12.500 παραγράφονται 31/12/2015.
12.500 από αυτές τις 37.500 υποθέσεις παραγράφονται 31/12/2015. Ξέχασα να πω, ότι παρίσταται και η Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, Γενικοί Διευθυντές, τους οποίους μετά μπορείτε να ρωτήσετε, από εμένα υπάρχει άδεια, για όποιο θέμα θέλουν να σας ξεκαθαρίσουν. Να δώσουν στοιχεία ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Μπορεί να υπάρχει και επαφή μετά με την υπηρεσιακή ηγεσία και με τους υπόλοιπους διευθυντές για να μάθετε όλα αυτά τα ζητήματα.
Το ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή έχει χρεωμένες (με εντολές ελέγχου, ή εισαγγελικές παραγγελίες) 37.500 υποθέσεις. Για 421 ελεγκτές. Από 1/1/2015 που ζήτησα τα στοιχεία, δεν έχει μετακινηθεί προς το ΣΔΟΕ ούτε ένας υπάλληλος, εκτός από έναν υπάλληλο ο οποίος μετακινήθηκε για να κριθεί διευθυντής.

Αυτή είναι μια εικόνα του ΣΔΟΕ.
Ας δώσω μια εικόνα για τα τελωνεία.

Κανένα τελωνείο της Ελλάδος δεν διαθέτει μηχάνημα x-ray για τον έλεγχο των εμπορευμάτων των container και τα λοιπά. Λέω της Ελλάδος, διότι σχεδόν όλοι γύρω μας διαθέτουν τέτοια μηχανήματα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Αλβανία, διαθέτουν στα τελωνεία τους μηχανήματα x-ray. Εμείς με τόσο μεγάλο εισαγωγικό εμπόριο και δε διαθέτουμε.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Προμαχώνας: Στο τελωνείο της Βουλγαρίας υπηρετούν 35 τελωνειακοί και έχουν μηχάνημα x-ray, εμείς δεν έχουμε μηχάνημα x-ray και υπηρετούν μόνον 6 τελωνειακοί για 6 μέρες την εβδομάδα και όλο το χρόνο. Δηλαδή δεν είναι ότι δουλεύουν ένα ωράριο και κλείνει το τελωνείο, διότι το τελωνείο είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.
Τελωνείο Κήπων. Από τη μεριά της Τουρκίας του τελωνείου υπηρετούν 115 τελωνειακοί, διαθέτουν x-ray και γεφυροπλάστιγγα, από το ελληνικό τελωνείο μόνο 33 άτομα. Αυτή είναι η κατάσταση σε σχέση με τις Υπηρεσίες, που σε ότι αφορά θα μπορούσα να πω πάρα πολλά παραδείγματα, σας είπα δύο πολύ χαρακτηριστικά.

Επίσης αυτό που αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα και θα πω πιο κάτω τι συμφωνήσαμε με την κα Σαββαΐδου, είναι το πρόβλημα της τραγικής έλλειψης προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα έχετε δει κι εσείς τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2013 το tax administration που έχει τη σχέση χώρας-πληθυσμού πόσοι εφοριακοί υπηρετούν και έχουμε κάνει ένα πινακάκι πόσοι θα έπρεπε να υπηρετούν στην Ελλάδα αν είχαμε την ίδια αναλογία εφοριακών-τελωνειακών που έχουν και οι άλλες χώρες.

Εμείς λοιπόν από τις 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε η 6η χώρα σε πληθυσμό εφοριακών σε σχέση με τις άλλες χώρες και οι υπόλοιπες 24 χώρες έχουν περισσότερο πληθυσμό εφοριακών σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού και αριθμό υπηρετούντων και μάλιστα συγκεκριμένες χώρες όπως η Γαλλία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις διπλάσιο αριθμό σε αναλογία πληθυσμού και εφοριακών από ότι έχουμε εμείς.

Είναι λοιπόν μία τραγική κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις με δεδομένα αυτά τα θέματα που έχουμε, γι΄ αυτό έχουμε επεξεργαστεί με την κα Σαββαΐδου και έχουμε καταθέσει ήδη στη Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε με τον κ. Νικολούλη, τον κ. Κουΐκ, τον κύριο Πολάκη και τον κ. Παπαγγελόπουλο στις 24/7ου μια δέσμη προτάσεων που θα σας πω τις πιο σημαντικές, για το πώς μπορούμε να βρούμε προσωπικό στο Υπουργείο Οικονομικών από το Υπουργείο Οικονομικών και από το δημόσιο.

Το αίτημά μας για νέες προσλήψεις του Υπουργείου Οικονομικών και για ενίσχυση του προσωπικού φυσικά και παραμένει, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα πολιτικά και οικονομικά όρια.

Σε ό,τι αφορά το τι πρόκειται να κάνουμε, θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση για να παραμένουν οι Εφορίες κλειστές για το κοινό κάποιες μέρες, ώστε να ασχοληθούν οι υπάλληλοι με έλεγχο και με εσωτερικές εργασίες. Δε θέλουμε κλειστά τα ρολά, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι ή τέλος πάντων εκείνος ο αριθμός υπαλλήλων που χρειάζεται για να γίνει αυτή η δουλειά.

Αλλά δε θα έχουν συναλλαγή με το κοινό, θα έχουν μόνο μία διαδικασία όπου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στην Εφορία ή να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά που θα υπάρχουν. Διότι όπως είναι σήμερα το φορολογικό μας σύστημα πολλές φορές ο πολίτης χρειάζεται να έρθει από τη Μήλο για να δώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στον Πειραιά ή να πάει από την Ικαρία στη Σάμο και άλλες τέτοιες περιπτώσεις για να εξυπηρετηθεί.

Άρα οι Εφορίες κλειστές κάποιες μέρες, όχι σε όλη την Ελλάδα το ίδιο, σε διαφορετικές θα υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, άλλο πράγμα είναι οι τουριστικές περιοχές, όπως καταλαβαίνετε η ΔΟΥ Σαντορίνης τώρα έχει πολύ περισσότερη δουλειά από ότι έχει το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο και η ΔΟΥ Γρεβενών δεν έχει την ίδια δουλειά τώρα που έχουν κάποιες άλλες περιόδους. Θα γίνει λοιπόν ένας σχεδιασμός και θα είναι κλειστές οι Εφορίες κάποιες μέρες.

Θα διακόψουμε τις αποσπάσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών σε οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο, Αρχή ή Υπηρεσία. Με έκπληξη είδαμε ότι 300 άτομα από το Υπουργείο Οικονομικών, από έναν αποδεκατισμένο μηχανισμό, έχουν αποσπαστεί εκτός Υπουργείου Οικονομικών.

Θα υπάρχει εξαίρεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και κάποιες άλλες πολύ μικρές περιπτώσεις μέχρι ένα όριο, αλλά όλοι οι άλλοι θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση και νομοθετική αν χρειαστεί, για να αξιοποιηθούν σε φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους οι υπάλληλοι όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν νομικά το δικαίωμα αυτή τη στιγμή να κάνουν έλεγχο.

Και θα προχωρήσουμε με τάχιστη διαδικασία σε μετατάξεις 1000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο Υπουργείο Οικονομικών, όχι μετατάξεις με την παλιά ρουσφετολογική και αδιαφανή διαδικασία, αλλά με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ με την οποία έγιναν οι προσλήψεις του τελευταίου διαγωνισμού στο Υπουργείο Οικονομικών, τη διαδικασία του ΑΣΕΠ της 1Κ.
Θα υπάρχουν δηλαδή μόρια, θα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία διάφανη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης σε οποιονδήποτε. Θέλουμε να ενισχύσουμε το Υπουργείο Οικονομικών με υπαλλήλους συγκεκριμένων προσόντων σε ότι αφορά τα οικονομικά τα νομικά και τα θέματα πληροφορικής μέχρι ένα όριο ηλικίας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες.
Και επίσης θα προχωρήσουμε σε άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα και δεν έχουν προχωρήσει. Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε θα μπουν και στους θεσμούς για να συζητηθούν πιο αναλυτικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα προβλήματα των υποδομών του Υπουργείου Οικονομικών, σας ανέφερα πριν τις ελλείψεις που μοιάζουν ανέκδοτο αλλά είναι η πραγματικότητα του Υπουργείου Οικονομικών σε μηχανήματα x-ray και πολλές φορές και σε γεφυροπλάστιγγες. Έχουμε τελωνεία που δε διαθέτουν τις αναγκαίες γεφυροπλάστιγγες, όσο αστείο και να φαίνεται.
Στην πρώτη συνάντηση που είχα με φορείς, μεταξύ των οποίων ο κ. Κορκίδης, μου είπε ότι έχει κάνει από το 2013 δωρεά στο Υπουργείο Οικονομικών σαν ΕΣΕΕ γεφυροπλάστιγγα αξίας 33 χιλιάδων ευρώ και η οποία έχει μπλοκάρει στις διαδικασίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ζήτησα και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία και να ερευνηθούν οι ευθύνες γιατί έχει καθυστερήσει, όπου κι αν είναι αυτές οι ευθύνες και σε αυτή την κατεύθυνση, (δηλαδή του να μας βοηθήσουν φορείς στο να προσφέρουν υλικοτεχνική υποδομή στο Υπουργείο Οικονομικών) θα προχωρήσουμε και το επόμενο διάστημα.

Θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών για αγορά 4 φορτηγών με αυτοκινούμενους μηχανισμούς x-ray που κάνουν περίπου 2 με 3 εκατομμύρια, συνολικά περίπου 8 με 12 εκατομμύρια. Κι επειδή θα ακούσω παράπονα ότι "είναι μεγάλο το κόστος", περιμένετε δυο λεπτά και θα σας πω τα στοιχεία και για τα υπόλοιπα.

Θα δημιουργήσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, ήδη υπάρχει μια αρχή και θα την προχωρήσουμε, επιχειρησιακά σχέδια για όλους τους τομείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός της «ΓΓΔΕ», θα δημιουργηθεί ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός για όλο το Υπουργείο Οικονομικών ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν βεβαίως το σχεδιασμό της «ΓΓΔΕ» η οποία παραμένει όπως ξέρετε ανεξάρτητη Υπηρεσία.

Θα προχωρήσουμε σε μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών και για να μην τρομάξουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών αυτή η εξοικονόμηση δαπανών δε θα είναι από τους πολύ χαμηλούς μισθούς, γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε ελεγκτές που ελέγχουν αυτή τη στιγμή τα εμβάσματα εξωτερικού ή τη λίστα Λαγκάρντ, υποθέσεις δηλαδή πολλών εκατομμυρίων και να παίρνουν 820 ευρώ. Θα έχουμε εξοικονόμηση από άλλους τομείς.

Ένας μεγάλος τομέας είναι τα ενοίκια που πληρώνει το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα, (έτσι είναι νομικά,) να πληρώνει 24,5 εκατομμύρια το χρόνο σε ενοίκια.

Να έχει δικά του κτίρια που να είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και κατασκευής από αυτά που στεγάζονται οι Υπηρεσίες και να έχουμε κτίρια -δε θέλω να μιλήσω για άλλα πράγματα και να δημιουργήσω δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, θα τα δούμε στην πορεία αυτά- να έχουμε άλλα κτίρια τα οποία είναι νοικιασμένα για άλλους λόγους και χαλάμε πάρα πολλά χρήματα εκεί και δεν εξυπηρετούμε και το δημόσιο.

Θα αξιοποιήσουμε λοιπόν ακίνητα του δημοσίου, θα μετακινήσουμε υπηρεσίες σε καλύτερα κτίρια και σε δημόσια κτίρια σε σχέση με αυτά που είναι, για να έχουμε από εκεί μια πολύ μεγάλη οικονομία.
Θα κάνουμε οικονομία και σε άλλους τομείς: Θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των διατάξεων που είχε προβλέψει ο Νόμος 4174/2013 για το ηλεκτρονικό σύστημα επιδόσεων. Ψάχνοντας να δω τα χαρτιά του Υπουργείου Οικονομικών είδα ότι το 2014 το Υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε 11,5 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει επιδόσεις εγγράφων.

Αν σκεφτείτε ότι για να αγοράσουμε τα μηχανήματα x-ray θέλουμε 8 έως 12 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι δυνατόν να έχουμε το εργαλείο που έχει ψηφιστεί ήδη στο ΦΕΚ και υπάρχει ήδη ψηφισμένη διάταξη που μιλάει για την ηλεκτρονική επίδοση και να μην προχωρούν αυτές οι διαδικασίες που θα απλοποιήσουν και τη δουλειά την ελεγκτική και τη δουλειά των Δικηγόρων και των επιχειρήσεων και τη δουλειά στα δικαστήρια και πάει λέγοντας. Θα προχωρήσουμε λοιπόν σε αυτούς τους τομείς και για λόγους οικονομίας και για λόγους απλοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτά τα οποία θα με ρωτήσετε, θα σας πω για τον κάθε έναν τομέα και όσες ερωτήσεις και αν κάνετε δεν μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχει προεργασία στο Υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του φόρου, όπως ξέρετε η οροφή του φόρου είναι συγκεκριμένη, 2,65, δε μπορούμε να συζητήσουμε επ' αυτού του θέματος, σε ό,τι αφορά όμως το περιεχόμενο του φόρου, γιατί στον ΕΝΦΙΑ είναι δυο φόροι και θα δούμε τι ακριβώς ποσό θα παίρνουμε από τον έναν και τι από τον άλλο, είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή το συζητάμε και στο Υπουργείο Οικονομικών και το συζητάμε και με τους θεσμούς.

Γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά πλέον, οποιοδήποτε νομοσχέδιο ή πρόταση το Υπουργείου Οικονομικών καταθέσει για διαβούλευση ή στη Βουλή, πρέπει νωρίτερα να έχει εγκριθεί από τους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του λαθρεμπορίου καπνού, έχει τελειώσει ήδη η νομοπαρασκευαστική Διυπουργική Επιτροπή το έργο της και το επόμενο χρονικό διάστημα θ’ ανακοινωθεί ακριβώς το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων και θα δούμε με ποια μορφή θα οδηγηθεί είτε σε διάλογο με τους θεσμούς είτε στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων, ετοιμάζουμε νέες διατάξεις με συγκεκριμένες διαδικασίες και θα υπάρχουν στο επόμενο χρονικό διάστημα συγκεκριμένοι νόμοι. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της παραγραφής, το εξετάζουμε ειδικά για υποθέσεις εντολών ελέγχου και εισαγγελικών παραγγελιών που παραγράφονται στις 31/12/2015 με δυο κριτήρια: Να μη χάσει χρήματα το Ελληνικό Δημόσιο από πολύ μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που δυστυχώς παραγράφονται και ν’ αξιοποιηθεί το ελεγκτικό προσωπικό σε άλλες υποθέσεις.

Διότι θέλουμε η επιλογή των υποθέσεων για έλεγχο να μη γίνεται από νομικά ή άλλα κριτήρια, να γίνονται με μια λογική ποιες υποθέσεις θα φέρουν αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό Δημόσιο πάρα πολλά χρήματα.
Κλείνω λέγοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε ως Υπουργείο Οικονομικών ν’ αντιμετωπίσουμε και την υλοποίηση φορολογικά, νομοθετικά, είτε με νομοσχέδια είτε με τροπολογίες είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όλων εκείνων των διατάξεων, των νόμων που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ, δεν πάει διακοπές, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτό που μας ανατέθηκε.


Αυτά από εμένα, τώρα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ («STAR»): Κύριε Υπουργέ, πολύ σύντομα, ξεκινούν οι υποχρεώσεις οι φορολογικές, εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ.. Έχετε κάποιες σκέψεις για ένα νέο ημερολόγιο πληρωμών; Ή θα μείνουμε σε αυτό που υπάρχει τώρα με τις 3 δόσεις, με τις 5 ενδεχομένως δόσεις του ΕΝΦΙΑ που υπήρχαν; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για να υπάρχει μια διευκόλυνση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι στα θέμα που αντιμετωπίζουμε και θα τα εξετάσουμε, διότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών κινείται και με ρεαλισμό ως προς τα όρια που έχουμε από τον προϋπολογισμό και από τις συμφωνίες, δε μπορούμε να κάνουμε ένα καινούργιο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, είναι συγκεκριμένο το πεδίο και με δεδομένο το ποιες είναι οι δυνατότητες του πολίτη, ξέρουμε πλέον και μετά τα όσα έχουν γίνει τελευταία και ποιες είναι οι δυνατότητες του πολίτη, αλλά φυσικά και με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία. Δεν έχει νόημα να στοιβάζεις φόρους, έχει νόημα να εισπράττεις φόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζητούμενο είναι ότι επειδή το επόμενο πεντάμηνο θα πρέπει όλοι οι πολίτες να πληρώσουμε 6 δισεκατομμύρια σε φόρους, γνωρίζετε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ; Διότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με δεδομένο το χρονικό όριο του μέχρι πότε πρέπει να γίνει,  είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε. Το θέμα του ΕΝΦΙΑ νομίζω ήδη το έχει γράψει κάποιο site σήμερα, είναι στην ατζέντα της σημερινής και της αυριανής μέρας με τους θεσμούς, θα το συζητήσουμε και θα υπάρχει σε αυτό το θέμα συγκεκριμένη δέσμευση.
Αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορώ να σας πω ούτε το τι θ’ αλλάξει στο περιεχόμενο του ΕΝΦΙΑ διότι είναι υπό διαμόρφωση ούτε το τι θα γίνει με το θέμα των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ.

Ε. ΛΑΣΚΑΡΗ: Απουσία της κας Σαββαϊδου, θα θέλαμε το πολιτικό σας σχόλιο αρχικά για το θέμα Βαρουφάκη και βέβαια τα ευρήματα από την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί στη ΓΓΠΣ, αν υπήρξαν υποκλοπές, εάν ετέθη το σχέδιο σ’ εφαρμογή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κα Σαββαϊδου έχει ένα πρόγραμμα που αν το παρακολουθήσετε παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει και κάποια όρια.
Ήταν μέχρι χτες στο Παρίσι για τα θέματα του νέου νομοσχεδίου που θα έρθει για την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, γύρισε χτες το βράδυ και μέχρι τις 2 περίπου το βράδυ δούλευε το να είναι σήμερα το πρωί οι συνεργάτες οι δικοί της, οι δικοί μου και του κ. Τσακαλώτου κτλ., στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Δεν ήταν εδώ επειδή έκανε επιλογή να μην είναι εδώ, δε μπορούσε να είναι διότι τρέχουν παράλληλα διακόσια πράγματα στο Υπουργείο Οικονομικών, και δε μπορούμε να τ’ αντιμετωπίσουμε με κάποιον άλλο τρόπο, άρα αυτός ήταν ο λόγος.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιο για τον κ. Βαρουφάκη, εγώ να ξέρετε είμαι άνθρωπος ευθύς και δεν πρόκειται να κρύψω τίποτα. Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα για το θέμα αυτό. Είναι κάτι το οποίο είναι έξω από τις αρμοδιότητές μου και εγώ έχω αυτή την εποχή πολύ λίγο χρόνο για ν’ ασχοληθώ με πολύ σοβαρά πράγματα. Πρέπει να κινηθεί συλλογικά αυτό το πράγμα, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και δε θέλω να σχολιάσω τίποτα.
Σε σχέση με την ΕΔΕ που έγινε, σωστά και πρέπει να γίνει ΕΔΕ εάν πραγματικά έχουν γίνει τέτοια πράγματα από δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να διερευνηθούν αυτά τα πράγματα. Έκανε δήλωση χθες ο κ. Χατζηθεοδώρου γι’ αυτό το πράγμα, λέει ότι δηλώνει κατηγορηματικά ότι όλα τα δημοσιεύματα, η κάθε είδους επέμβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου είναι απολύτως ψευδή. Δε έχω να πω κάτι άλλο πέρα από τη δήλωση. Είναι σαφέστατη η θέση του.


Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ («MEGA»): Ήθελα να ρωτήσω αν σκοπεύετε να επαναφέρετε παλιές διατάξεις που προέβλεπαν ποινές, πρόστιμα και για όσους καταναλωτές δε ζητούσαν αποδείξεις.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς στο Υπουργείο Οικονομικών τώρα,( όπως έχω ξαναπεί ίσως), προσπαθούμε να σβήσουμε φωτιές που έχουν ανάψει γύρω μας και δεν πρέπει να τις αφήσουμε να επεκταθούν. Δηλαδή τη φωτιά των φορολογικών δηλώσεων, τη φωτιά των ελέγχων στην τουριστική περίοδο, των άμεσων ρυθμίσεων που πρέπει να κάνουμε για πολλά θέματα, του να ετοιμάσουμε με τους θεσμούς όλη αυτή την ιστορία της διαπραγμάτευσης κτλ.

Άρα, σαν πρώτο στάδιο έχουμε να κάνουμε αυτά. Βεβαίως, μας οδηγεί η ευαγγελική ρήση «και τούτο ποιείν, κακείνο μη αφιέναι», δηλαδή κάνουμε παράλληλα πολλά πράγματα, δεν είμαστε μόνο σ’ ένα. Όλα αυτά που λέτε, είναι θέματα τα οποία θα εξετάσουμε στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου διότι πρέπει να έχουμε αλλαγές σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν υπερβολές στο νόμο και πρέπει να τις ξαναδούμε.

Δεν έχει νόημα η διαρκής συσσώρευση προστίμων και ποσών και πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει, όχι με την έννοια του να χαρίσουμε φόρους, αλλά πρέπει να ξαναδούμε να γίνει εκλογίκευση και να συνδέσουμε διάφορα πράγματα και με τζίρους και με κέρδη.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα ένα σουβλατζίδικο που έχει ένα πρόβλημα και ένα εστιατόριο πολυτελείας στην παραλιακή που έχει το ίδιο πρόβλημα και να παίρνουν το ίδιο πρόστιμο, πρέπει να δούμε την αναθεώρηση όλη αυτή.


Με αφορμή αυτό θέλω να σας πω ότι επειδή δέχομαι πάρα πολλές προτάσεις από πολλούς πολίτες, φορείς κτλ., στη σκέψη μας είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας φορέας διαλόγου στο Υπουργείο Οικονομικών που να μπορεί να μαζεύει όλες αυτές τις προτάσεις των πολιτών, των επιχειρήσεων, των φορέων κτλ. και να τις επεξεργάζεται.

Μέχρι τότε θα υπάρξει το επόμενο διάστημα μια ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί να μπει ο πολίτης σε μια φόρμα και να
καταθέσει τις αιτήσεις του στο συγκεκριμένο αντικείμενο και να πει το τι και πώς.
 Να ξέρετε ότι θα υπάρχει εξορθολογισμός σε όποιες υπερβολές υπάρχουν.
Μόλις σβήσουμε τις 5-6 φωτιές που έχουμε γύρω μας, θα πάμε σ’ ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό και να ξέρετε ότι πρόθεσή μας είναι το φορολογικό σύστημα να μην αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι.

Στην προηγούμενη περίοδο της Βουλής, Ιούνιο του 2012 με Δεκέμβρη 2014 είχαμε περίπου 48 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις.

Και το ’15 είχαμε αρκετές αλλαγές στα φορολογικά. Αλλά αυτό το πράγμα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει και δεν είναι δυνατό μια χώρα που θέλει με τόσο μεγάλη αγωνία επενδύσεις, να έχει ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα. Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές, που θα γίνουν με διάλογο, μεθοδευμένα κτλ.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: Υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ΕΔΕ για τον κ. Βαρουφάκη αφορά μόνο δημοσίους υπαλλήλους ή και συνεργάτες του, κι ένα δεύτερο, αν έχει τεθεί εισπρακτικός στόχος μέχρι τέλος του χρόνου. Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΕΔΕ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, τα όρια της ΕΔΕ είναι συγκεκριμένα. Αφορούν όποιον είχε τη ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και δεν είναι δικό μου θέμα, πρέπει να το συζητήσετε με άλλους.

Σε ό,τι αφορά τους εισπρακτικούς στόχους, έχουμε τους στόχους που έχουμε από τον Προϋπολογισμό και τους στόχους που έχουμε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δηλαδή ερχόμαστε σ’ ένα πρόγραμμα, έχουμε κάποιες διαπραγματεύσεις και υπάρχουν κάποια όρια. Μέσα σ’ αυτά κινούμαστε. Και μια και λέω γι’ αυτά τα όρια, αυτά τα όρια μας δίνουν και δυνατότητες ελιγμών.
Όταν λέω ελιγμών, όχι «πονηρά», ελιγμών σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της φορολογικής νομοθεσίας. Αν δείτε σ’ αυτά που ψηφίστηκαν στη Βουλή, στη σελίδα 22 (αριθμήθηκε στη Βουλή) στις προαπαιτούμενες δράσεις, λέει με σαφήνεια ότι οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που έγιναν, θα μπορούν να αναθεωρηθούν στο τέλος του ’16 εάν πιάσουμε περισσότερα έσοδα από τη φοροδιαφυγή από τα προβλεπόμενα.

Αυτός είναι κι ένας προσωπικός στόχος. Δηλαδή να μπορέσουμε να πάμε και να δούμε μια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ η οποία θα προκύψει μέσα από μια μεγαλύτερη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Άρα οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι, αυτούς θα υπηρετήσουμε. Δε μπορούμε για παράδειγμα να πούμε ότι στον ΕΝΦΙΑ αντί για 2,65, θα βάλουμε 3,3 που ήταν η αρχική πρόβλεψη του νόμου ή κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το ΦΠΑ.

Έχουμε δύο στοιχεία του ΦΠΑ, το ένα είναι οι φοροφυγάδες και το άλλο είναι ότι το Υπουργείο αυτή τη στιγμή δε μαζεύει από το λιανεμπόριο το ΦΠΑ στις 24 ώρες. Θα σχεδιάσετε για το άμεσο μέλλον να λαμβάνετε το ΦΠΑ του λιανεμπορίου στις 24 ώρες, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή στο υπόλοιπο κομμάτι των επιχειρήσεων δεν έχουν πληρωθεί τα τιμολόγια, λόγω του capital control, με αποτέλεσμα δεν μπορούν να κατατεθούν τα ΦΠΑ. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;

Το τρίτο είναι ότι αυτή τη στιγμή σήμερα, επειδή έκανα ένα μικρό ρεπορτάζ στις Εφορίες, κλείνουν οι επιχειρήσεις. Μέσα σε τρεις μέρες η κάθε Εφορία έχει τουλάχιστον από 25 αιτήσεις, τουλάχιστον αυτό έμαθα εγώ.
Και το τέταρτο είναι αν θα γίνουν νέες ρυθμίσεις, όπως έγιναν και στα προηγούμενα έτη, επειδή θα φορολογηθούν οι περισσότεροι από το ένα ευρώ, για να μπορούν γιατί αυτή τη στιγμή πολλοί δε θα μπορούν να πληρώσουν τη δόση, αν θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για
να μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στη φορολογία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, σε ότι αφορά τις νέες ρυθμίσεις εννοείτε κάτι σαν τις 100 δόσεις που έκλεισαν και έκλεισαν επιτυχώς.
Αυτή τη στιγμή όπως σας είπα και θα το επαναλαμβάνω μονότονα αλλά είναι μια πραγματικότητα, όλα αυτά είναι στο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είπα και πριν ότι πρέπει να βλέπουμε με ρεαλισμό τις δυνατότητες των φορολογουμένων.
Υπήρχε ένας σχεδιασμός για το 2015, προέκυψε όλη αυτή η κρίση, τα capital control και τα λοιπά, άρα πρέπει να ξαναδούμε και τα θέματα των ρυθμίσεων το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και το θέμα των πληρωμών των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε όποιες περιπτώσεις δεν έχουν πληρωθεί από το δημόσιο.

Θα δούμε τα θέματα κι έχουμε αρχίσει σχεδιασμούς για τα θέματα συμψηφισμών πέρα από αυτούς που ισχύουν ήδη, θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με διάλογο με τα Επιμελητήρια, με τους φορείς των επιχειρήσεων και λοιπά. Σε αυτόν τον τομέα θα έχετε το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, καταλαβαίνω κι εγώ το πρόβλημα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα από το να δηλώσουμε ότι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία υπερφορολόγηση ιδιαίτερα συνεπών επιχειρηματιών.
Μου έλεγε συγκεκριμένα επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης ότι "εγώ στην πόλη μου θα ρίξω το ΦΠΑ στον καταναλωτή και θα το πληρώσει ο καταναλωτής αφού θα αυξήσω τις τιμές, αλλά αυτή αυτή κι αυτή η επιχείρηση δεν το κάνανε γιατί δε θα κόβουν αποδείξεις και θα είναι παράνομοι κι εγώ θα αναγκαστώ Οκτώβριο-Νοέμβριο να απολύσω προσωπικό". Γι΄ αυτό κι εμείς κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, στο κομμάτι το δικό μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν.

Τώρα σε σχέση με την είσπραξη του ΦΠΑ, νομίζω ήμουνα όσο μπορούσα πιο σαφής σήμερα το να πάει το μήνυμα στους φοροφυγάδες ότι θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο τώρα, διαρκείας θα είναι το κυνήγι αυτό, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν όλες οι τουριστικές περιοχές και στο επόμενο διάστημα και σε οποιοδήποτε άλλο για να μπορέσουμε με το προσωπικό και τις δυνάμεις που έχουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν το καλύτερο.

Και θα το κάνουμε αυτό, τα στοιχεία που ακούσατε για το προσωπικό δεν είναι για να πει κάποιος αυτοί δεν μπορούν να κάνουν πράγματα. Βεβαίως και κάνουμε ελέγχους, βεβαίως και θα συνεχίσουν και θα κάνουμε περισσότερα πράγματα με καλύτερη αξιοποίηση και στο σύνολο των υποθέσεων.
Σε ότι αφορά τώρα την είσπραξη του ΦΠΑ, μελετούμε και θα υπάρχουν συγκεκριμένες σε αυτό το διάστημα εξαγγελίες όταν είμαστε έτοιμοι πως μπορεί να αξιοποιηθεί είτε το μέτρο των πιστωτικών καρτών, είτε οτιδήποτε άλλο, στο να εισπράττει πιο άμεσα το δημόσιο το ΦΠΑ κι όχι να γίνεται μια διαδικασία που ταλαιπωρεί και την επιχείρηση και κοστίζει πάρα πολύ και στο δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θέλετε να μας πείτε λεπτομέρειες για τον ΕΝΦΙΑ τι αλλαγές θα κάνετε, τουλάχιστον σε ποιες αντικειμενικές θα εφαρμοστεί και θα επιβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ και πότε θα αλλάξουν οι αντικειμενικές; Κι επίσης για τις Εφορίες, πότε θα έχουμε το νέο σύστημα με κάποιες Εφορίες που θα κλείνουν για κάποιες μέρες;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ότι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, καταλαβαίνω την επιμονή σας αλλά όλα αυτά είναι υπό συζήτηση. Στο θέμα με τις αντικειμενικές υπάρχει μια πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα, δηλαδή δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να βγουν καινούριες αξίες ή να διορθώσουμε πράγματα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών αντί τις αντικειμενικές και οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς τα δεδομένα μας οδηγούν και σε συγκεκριμένες αποφάσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πάει για το 2016 κ. Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το 2016 στο θέμα του 2,65 ετοιμάζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, οι αλλαγές στις αντικειμενικές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για ότι αφορά τώρα βαδίζουμε πάνω στα δεδομένα που έχουμε, δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό. Για το 2016 το 2,65 θα δούμε το πώς με ποιο τρόπο με ποιο περιεχόμενο φόρου και τα λοιπά. Τώρα όπως ξέρετε αντιμετωπίζουμε μια πολύ έκτακτη κατάσταση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, θα δούμε αλλαγές σε αυτό το σύστημα, όχι για τώρα για μελλοντικά όμως. Σε αυτό όμως για το θέμα του ΕΝΦΙΑ όσο κι αν επιμένετε, θα έχετε αναλυτικές εξαγγελίες στο επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Εφοριών και πότε θα είναι κλειστές, με συγκεκριμένα κριτήρια θα βγάλουμε απόφαση με την κα Σαββαΐδου η οποία θα λέει το τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Δε θα είναι ένα μόνιμο μέτρο, θα είναι ένα μέτρο που θα αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα αυτά που έχουμε, όπως είπα για να αντιμετωπίσουμε θέματα ελέγχου και για να χρησιμοποιήσουμε το προσωπικό εκεί που πρέπει.
Σίγουρο είναι ότι ο πολίτης θα εξυπηρετηθεί, αλλά αν μπορεί για ένα πράγμα να πάει την επόμενη μέρα θα ζητήσουμε την κατανόησή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Εγώ κατανοώ το ότι πρέπει να έρθουν επενδύσεις, με την αύξηση του φόρου από το 26 στο 29 πως το βλέπετε αυτό εσείς πολιτικά να γίνεται; Και αν η εισήγησή σας στην Κυβέρνηση είναι για μείωση φόρων από το 2016 και ποιος θα είναι αυτός; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήταν εύκολο για μένα να το παίξω ο καλός της Κυβέρνησης ή ο καλός του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει άλλα πράγματα και αναγκάζεται να κάνει άλλα, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόβλημα με συγκεκριμένα οικονομικά όρια. Τα έχει εξηγήσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή με τόση σαφήνεια και τεκμηρίωση, που δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα άλλο.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι που ήταν στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης και στις προθέσεις, είναι μια αναγκαιότητα και μακάρι να διατυπωθεί κάποια στιγμή μια άλλη ολοκληρωμένη πρόταση που να αποδεικνύει ότι αυτή η αναγκαιότητα δεν έπρεπε να γίνει έτσι έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό.
Άρα αυτή τη στιγμή είναι μια αναγκαιότητα και θα την κάνουμε, αλλά σας είπα, εάν μπορέσουμε να οργανώσουμε τις Υπηρεσίες καλύτερα, να ενισχύσουμε τις Υπηρεσίες και να κάνουμε ένα φορολογικό σύστημα που να είναι ανταγωνιστικό σε άλλα φορολογικά συστήματα, να εξυπηρετεί τον πολίτη και την επιχείρηση και να απαντάει στα προβλήματα του δημοσίου, τότε θα έχουμε πετύχει.

Κ. ΔΑΥΛΟΣ (ΣΚΑΙ): Κύριε Υπουργέ, δεν σχολιάσατε της κας Λάσκαρη την ερώτηση για τον τέως Υπουργό, αλλά η αλήθεια είναι ότι του ρίξατε ένα πολύ ωραίο «καρφί» στην αρχή για το κυνήγι που του έκαναν οι Δημοσιογράφοι στα πεζοδρόμια.
Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω, ελέγχεται τελικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις Βρυξέλες; Και το δεύτερο, ποια ήταν η αποτελεσματικότητα των ελέγχων το πρώτο εξάμηνο του 2015, είστε ικανοποιημένος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω με ειλικρίνεια και με σαφήνεια. Για το κυνήγι αυτό όχι του κ. Βαρουφάκη αλλά και άλλων Πολιτικών νομίζω πρέπει και εσείς σαν Δημοσιογράφοι κάποια στιγμή να πείτε ότι δεν μπορεί να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο.

Δηλαδή να περπατάει ο Πολιτικός στο δρόμο και να λέει κάτι και ο Δημοσιογράφος να του έχει το μικρόφωνο, εγώ το θεωρώ σαν εικόνα προσβλητική για τον Δημοσιογράφο και για μένα. Είναι προτιμότερο όταν έχω να πω κάτι, να σας καλώ. Βλέπετε την ωραία αίθουσα, κλιματιζόμενη, την άλλη φορά θα έχουμε και καφέ ενώ σήμερα έχουμε μόνο νερό, να σας ανακοινώνουμε ότι θέλετε και να σας λέμε ένα, δύο, τρία, τέσσερα. Δεν έχουμε λόγο να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Σε σχέση με τη ΓΓΔΕ και όλα αυτά τα οποία ελέγχονται και τα λοιπά το νομικό πλαίσιο της χώρας είναι συγκεκριμένο:
Δεν επιτρέπεται κανένας εξωθεσμικός παράγοντας να επεμβαίνει είτε στη ΓΓΔΕ, είτε στη ΓΓΠΣ, ούτε στον Αλεξιάδη, ούτε οπουδήποτε αλλού. Όποιος το κάνει, παίρνει και την ποινική ευθύνη και την πολιτική ευθύνη. Εμείς ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα και στους Νόμους, δεν ορκιστήκαμε σε κανέναν άλλον, άρα αυτό πρέπει να εξυπηρετήσουμε. 

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ελέγχους και τη φοροδιαφυγή το είχε πει ο Πρωθυπουργός με σαφήνεια σε ομιλίες του νομίζω και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ανέφερε και στην Ελληνική Βουλή. Βεβαίως και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, δεν είναι δυνατόν είτε από τα εμβάσματα εξωτερικού είτε από τις λίστες τις διάφορες που έχει το Υπουργείο Οικονομικών είτε γενικά από τα θέματα του λαθρεμπορίου και τα λοιπά να είμαστε ευχαριστημένοι από αυτά που έχουν γίνει. Μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Ο εύκολος τρόπος είναι να αρχίσεις να βρίσκεις ποιος φταίει γι΄ αυτό, να λένε κάποιοι ότι φταίνε οι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι να λένε ότι φταίει η Πολιτική Ηγεσία, κάποιοι άλλοι να λένε ότι φταίνε οι illuminati και να πάνε γύρω-γύρω. Εμείς είπαμε δεν θα περιγράφουμε τα προβλήματα, θα λύσουμε τα προβλήματα, ξέρουμε το τι προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή η ιστορία και θα τα αντιμετωπίσουμε.
Βεβαίως και έχουν γίνει σημαντικά βήματα και γίνονται βήματα, εγώ δεν είμαι από αυτούς που μηδενίζουν πολιτικά οτιδήποτε άλλο έχει γίνει πριν από μένα στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν κτίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε ξεκίνησε να λειτουργεί από όταν ήρθε ο Αλεξιάδης. Υπήρχαν πράγματα που έγιναν πριν και είναι πολύ θετικά κι όλα αυτά τα ενισχύουμε και τα πάμε παρακάτω. Αλλά τις όποιες παθογένειες και προβλήματα, βεβαίως και θα τις αντιμετωπίσουμε.


Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ («REUTERS»): Γεια σας, υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές από τις αρχές του έτους ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός και η φοροδιαφυγή έχει ρετάρει, δε λειτουργεί σωστά λόγω όλης αυτής της περιόδου που υπήρχε αυτή η αναταραχή με τη διαπραγμάτευση κι ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το τι συμβαίνει από την πλευρά των ελέγχων αλλά και της φοροδιαφυγής από τις εκλογές και μετά και ει δυνατόν τους τελευταίους μήνες στις τουριστικές περιοχές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω. Δε συμφωνώ στο "ρετάρει" με την έννοια ότι όταν έχουν μείνει Εφορίες με 15 και 20 άτομα ενώ έπρεπε να έχουν 40 και 50, αυτές οι Εφορίες δεν προλαβαίνουν όχι να κάνουν ελέγχους, ούτε τα χαρτιά να βάλουν στη θέση τους. Υπάρχουν Εφορίες που μέχρι τα ντουλάπια υπάρχουν φάκελοι, που ξέρετε είναι οι παλιοί παραδοσιακοί με τα κορδόνια.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ («REUTERS»): Καλές περιπτώσεις άμα είναι στα ντουλάπια και τους φακέλους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα ντουλάπια ναι ή μπορεί να υπάρχουν και στους διαδρόμους σε μαύρες σακούλες και τα λοιπά, όπου αν αυτούς τους φακέλους τους κατεβάσεις κάτω μπορείς να βεβαιώσεις εκατομμύρια φόρους. Αντί να ασχολούνται με αυτό, ασχολούνται με πάρα πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και πραγματικά δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, ούτε να εκπληρώσουν το ρόλο για τον οποίον υπάρχουν.

Ο ρόλος των Φορολογικών και των Τελωνειακών Υπηρεσιών είναι κυρίως ελεγκτικός ρόλος, δεν είναι γραφειοκρατικός ρόλος. Γι΄ αυτό και έχουμε ήδη ξεκινήσει και σε αυτό θα υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, στο πως μπορούν να απομακρυνθούν από τις Εφορίες και από τα Τελωνεία οι καταστάσεις ή οι διαδικασίες που χάνει πάρα πολύ χρόνο ο πολίτης.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται ο πολίτης, το είπα και πριν νομίζω και να πρέπει να έρθει από τη Μήλο στον Πειραιά για να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση σε αυτό. Ή δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα οι Εφορίες είναι ανοιχτές στο κοινό και δε λειτουργούν όπως σε όλη την Ευρώπη μέσω διαδικτύου τηλεφωνικών κέντρων φαξ και τα λοιπά. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα λοιπόν να κάνουν περισσότερα πράγματα.

Το δεύτερο ερώτημα ήταν "τι γίνεται γενικά με τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές" νομίζω. Σας είπα κάποια στοιχεία για το Σαββατοκύριακο, έλεγχοι γίνονται για όλη την περίοδο την προηγούμενη, αυτή την περίοδο και λόγω των καταστάσεων οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα γίνουν πιο δυναμικοί. Πάντα στους ελέγχους μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο, αλλά να ξέρετε ότι με τα δεδομένα που έχουμε προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σ. ΝΙΚΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω δεδομένου του ότι οι πληροφορίες και διάφορες διαρροές λένε ότι οι δανειστές θα πιέσουν πάρα πολύ να υπάρξουν άμεσα αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, αν είναι μέσα στα σχέδιά σας να προχωρήσετε άμεσα σε αυτό που ούτως ή άλλως περιγράφεται μέσα στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ή το έχετε σε βάθος χρόνου; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω να πω στο θέμα των αγροτών κάτι περισσότερο, γιατί είναι κάτι το οποίο το συζητούν αυτή τη στιγμή τα τεχνικά κλιμάκια κι είναι κάτι που είναι στα θέματα διαπραγμάτευσης.
Εμείς έχουμε προετοιμαστεί από τη δική μας τη μεριά και πρέπει να γίνουν και εκεί παρεμβάσεις, διότι υπάρχουν αδικίες που πρέπει να διορθωθούν και πρέπει να δούμε οι παρεμβάσεις αυτές να μην χτυπήσουν έναν βασικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Όταν μια χώρα πάει να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν ξέρω αν έχει έννοια να επιβαρύνεις τόσο πολύ την πρωτογενή παραγωγή.
Αλλά αυτό είναι θέμα το οποίο «σχεδιάζουν» τα τεχνικά κλιμάκια, δεν έχω να σας πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάνατε λόγο για «φωτιές που πρέπει να σβήσετε», μία από αυτές φαντάζομαι είναι και της τρόικα που βρίσκεται από χθες εδώ. Τι ζήτησε η τρόικα από στοιχεία από σας και από συνεργάτες σας; Είπατε ότι "ήδη έχουν ζητήσει κάποια πράγματα", ποια είναι αυτά; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: