Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Όσα πρέπει να ξέρετε για πληρωμές μέσω καρτών μετά τα capital controls

Όσα πρέπει να ξέρετε για πληρωμές μέσω καρτών μετά τα capital controls

  •  Print
Όσα πρέπει να ξέρετε για πληρωμές μέσω καρτών μετά τα capital controls
Προσθήκη σχολίου
 
Ελλείψει ρευστού λόγω των capital controls η χρήση καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη σοβαρή εναλλακτική για πληρωμές ειδικά που υπερβαίνουν το όριο των 60 ευρώ...
Και αυτό καθώς οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την Τράπεζα. Είτε αυτό αφορά ηλεκτρονικά είτε κανονικά καταστήματα και επιχειρήσεις που διαθέτουν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.
Αρκεί βέβαια τα καταστήματα να εξακολουθούν να κάνουν αποδεκτή τη χρήση καρτών.
Δυστυχώς ένα ποσοστό των επιχειρήσεων έχει σταματήσει να δέχεται κάρτες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται άμεσα, όπως πάντα, και τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό της επιχείρησης την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι δυνατή η ανάληψή τους σε φυσική μορφή, παρά μόνον η χρήση τους με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, e-banking). Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει να δέχονται μόνο μετρητά.
Κάρτες έχουν σταματήσει να αποδέχονται και αρκετά πρατήρια καυσίμων που λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise, αλλά και πολλά εμπορικά καταστήματα από όλους τους κλάδους.
Σημειώνεται πάντως πως στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες, υπάρχει σαφής όρος που τις υποχρεώνει να δέχονται κάρτες, εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, υπό τις παρούσες συνθήκες ο έλεγχος της τήρησης των συμβάσεων είναι αδύνατος.
Οι αγορές εκτός Ελλάδας μέσω καρτών θα σταματήσουν, εάν δεν έχουν σταματήσει ήδη παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να γίνονται με ημερήσιο πλαφόν τα 60 ευρώ. Ήδη χθες δύο συστημικές τράπεζες αποσυνέδεσαν τις κάρτες που έχουν εκδώσει από τα διεθνή συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών, καθιστώντας αδύνατη τη διενέργεια πληρωμών εκτός συνόρων.
Στον αντίποδα, τουλάχιστον δύο τράπεζες κράτησαν τη Δευτέρα ανοιχτό το κύκλωμα που επιτρέπει τη πραγματοποίηση συναλλαγών από τους πελάτες τους με τις κάρτες τους στο εξωτερικό.
Αυτό είναι δυνατόν, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί Visa, Mastercard και American Express συνεχίζουν να εγγυώνται την εκκαθάριση των συναλλαγών και την πληρωμή των εμπόρων, ως ενδιάμεσοι φορείς.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα capital controls που ανακοινώθηκαν δεν αποσαφηνίζουν επαρκώς τι ισχύει στις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα εκτός της χώρας.
Ως εκ τούτου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα ακολουθεί έως τώρα τη δική του πολιτική, η οποία όμως μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Σε ο,τι αφορά τις προπληρωμένες κάρτες (pre-paid), οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν, και δεν θα εκδίδονται νέες. 
Επίσης πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 14 εκατ. κάρτες, εκ των οποίων 7,5 εκατ. αφορούν κάρτες MasterCard και 6,2 εκατ. είναι κάρτες Visa.
Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η χρήση των καρτών είναι σχετικά περιορισμένη στην Ελλάδα αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, η χώρα μας είναι στην τελευταία με 18 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, με το μέσο όρο στην Ε.Ε. να είναι 197 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο

Δεν υπάρχουν σχόλια: