Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Καθίζηση στην αγορά από τα capital controls

Καθίζηση στην αγορά από τα capital controls

Πρώτη καταχώρηση: 09/07/2015 - 10:35
Τελευταία δημοσίευση: 09/07/2015 11:03Οικονομία
Καθίζηση στην αγορά από τα capital controls
Καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις στο εμπόριο από την επιβολή των capital controls.
Μόνο για το δεκαήμερο 27 Ιουνίου (ημερομηνία ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος) με 7 Ιουλίου η ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας, που έχει προκληθεί από το βούλιαγμα... της αγοράς, προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία για την κατάσταση στις επιχειρήσεις παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάλι για το ίδιο χρονικό διάστημα ο τζίρος που χάθηκε από τις επιχειρήσεις είναι της τάξης των 305,4 εκατ. ευρώ. Η πτώση των πωλήσεων φτάνει σε ποσοστό το 70% και προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης - υπόδησης, των βιβλίων - χαρτικών και παιχνιδιών. Υπό κανονικές συνθήκες δεκαημέρου ο τζίρος θα κινούνταν σε αυτές τις κατηγορίες των επιχειρήσεων στα 436,3 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα δεκαήμερο συρρικνώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα αύξηση 30% σημειώθηκε στη ζήτηση των τροφίμων και καυσίμων, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε επιπλέον 194,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα σε ένα φυσιολογικό δεκαήμερο κυμαίνονται στα 649,3 εκατ. ευρώ. Η πανικόβλητη εφόρμηση των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα εκτίναξε τον κύκλο εργασιών στα 844,1 εκατ. ευρώ.
Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις συναλλαγές των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, το ΙΝΕΜΥ εκτιμά πως στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28%, και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10%, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά τετράμηνα.
Το ΙΝΕΜΥ απαριθμεί 10 αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην οικονομία από την επιβολή των capital controls (αδυναμία εκτέλεσης εισαγωγών, 100% προπληρωμή των προμηθειών, ελλείψεις σε αγαθά, αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών, προβλήματα στις εξαγωγές κ.λπ.).
Οι τεχνοκράτες του Ινστιτούτου μεταξύ των συνεπειών από την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων εκτιμούν πως ήδη σε κάποιες από τις κατηγορίες των τροφίμων που ήταν υψηλά στις εισαγωγές αρχίζουν να λείπουν από την αγορά. Αυτές είναι:
• Κρέατα και παρασκευάσματα από κρέας.
• Γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.
• Φρούτα και λαχανικά.
• Δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών.
• Καφές - τσάι - κακάο - μπαχαρικά και είδη αυτών.
• Ψάρια -παρασκευάσματα αυτών- οστρακοειδή και μαλάκια.
• Διάφορα προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα.
• Ζάχαρη, παρασκευάσματα από ζάχαρη και μέλι.
• Ζωοτροφές.
Καθησυχαστικό ως προς την επάρκεια των τροφίμων και την ομαλότητα στην αγορά επιχειρεί να φανεί το υπουργείο Οικονομίας. «Υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων στην αγορά και ότι οι τιμές τους παραμένουν σταθερές. Ειδικά στα οπωροκηπευτικά, οι ποσότητες είναι περισσότερο από επαρκείς, διατίθενται δε σε μειωμένες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα καύσιμα, οι ποσότητες των οποίων επαρκούν».
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: