Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΤΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και σχέδια για 100 δόσεις-φοροελέγχους

ΤΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και σχέδια για 100 δόσεις-φοροελέγχους

Σε αλλαγές προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ώστε να γίνει ως φόρος δικαιότερος και πιο αναλογικός τόνισε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και σχέδια για 100 δόσεις-φοροελέγχους
Όπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του ενώ σημείωσε με νόημα ότι το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό.
 

Συμπλήρωσε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε να εγγραφεί εισπρακτικά μέσα στο 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.
Αναγώρισε ότι η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύσκολες αποφάσεις, ότι δεν υπάρχει κλίμα ευτυχίας αλλά και ότι είναι σαφές ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση" και κάλεσε όποιον έχει να καταθέσει ένα άλλο αφήγημα να το κάνει.
Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια στη διαπραγμάτευση και στην υλοποίηση της συμφωνίας εστιάζει πλέον στο να μην θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.
Για τη συμφωνία ανέφερε ότι έχει ενημέρωση για τα φορολογικά θέματα τα οποία λύνονται, με την ελληνική πλευρά να καταθέτει προτάσεις ενώ εκτίμησε ότι γενικό κλίμα είναι ότι θα βρεθεί λύση.
Για την επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι οι επόμενες κινήσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και με την κατέθεση νέων νομοσχεδίων, το κλίμα θα γίνει πολύ καλύτερο για την οικονομία.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεργασία με άλλα κράτη αλλά και διεθνείς φορείς για τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων και στο κατά πόσο θα προκύψουν αλλαγές, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι με ρεαλισμό και ευαισθησία γίνεται η προσέγγιση του θέματος στις εν εξελίξει συζητήσεις με τους θεσμούς, για τους εκπροσώπους των οποίων είπε ότι έχουν εικόνα της ελληνικής οικονομίας πολύ καλύτερη από πολλούς πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες.
Σημείωσε ότι η ρύθμιση έχει λήξει και δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί τώρα ενώ μόλις περάσει το στάδιο της συμφωνίας ή και σε αυτό καθ' αυτό θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσής της ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων.
Σκοπός είναι είπε να διατηρηθεί η ροή εσόδων, παραδεχόμενος ότι η οικονομική πραγματικότητα την έχει μεταβάλλει πλέον και πως είναι υπαρκτά προβλήματα ρευστότητας και φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Όπως τόνισε θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να μην συμπέσει η υποχρέωση πληρωμής όλων των υποχρεώσεων σε διάστημα 4-5 μηνών.
Σχετικά με τους φορολογικούς ελέγχους εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και σε συνεργασία με το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείο ενεργοποιήθηκε ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων και ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα.
Ανέφερε μάλιστα πιο συγκεκριμένα έλεγχο από 600 υπαλλήλου σε 1.600 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που αποκάλυψαν παραβατικότητα σε ποσοστό χαμηλότερο του 25%, με την διαβεβαίωση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι δεν ξεκινούν από τις μικρές επιχειρήσεις αλλά από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και τους χώρους διασκέδασης επεκτεινόμενοι όμως εν συνεχεία "στους πάντες".
Σημείωσε επίσης ότι για τα λίγα φαινόμενα άρνησης ελέγχου προειδοποιεί ότι όλοι θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Αναφέρθηκε στην επιδίωξη του υπουργείου να κλείνει τις εφορίες κάποιες μέρες την εβδομάδα ώστε οι εφοριακοί να μπορούν να κάνουν ελέγχους σε τουριστικές περιοχές ή και εσωτερικές εργασίες που λόγω παρουσίας κόσμου δεν είναι εφικτό να γίνουν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι σε έκτακτες περιπτώσεις τα τμήματα θα είναι σε λειτουργία για τον πολίτη.
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε μια εφορία όπως της Σαντορίνης, θα μπορούσαν οι εφοριακοί να δουλέψουν για το κοινό τις δυο από τις πέντε μέρες της εβδομάδας ενώ έκανε ξεκάθαρα λόγο για ανάγκη εξοικονόμησης προσωπικού ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα στις μεγάλες υποθέσεις.
Χαρακτήρισε μεγάλη μάστιγα τις διπλές ταμειακές αλλά και τους παράλληλους μηχανισμούς που είχαν στηθεί με ειδικά software, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο δεν στοχεύει μόνο στην επιχείρηση αλλά και σε όσουν την βοήθησαν να φτιάξει τέτοια συστήματα. Έκανε λόγο μάλιστα για ανάγκη ύπαρξης πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου με δημοσιοποίηση των ονομάτων τόσο των παραβατών αλλά και όσως συνεργάστηκαν μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: