Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δεύτερο «τσουνάμι» φορολογικών μέτρων από τον Οκτώβριο και τρίτο από τον Μάρτιο του 2016

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 09:12

Δεύτερο «τσουνάμι» φορολογικών μέτρων από τον Οκτώβριο και τρίτο από τον Μάρτιο του 2016

Δεύτερο «τσουνάμι» φορολογικών μέτρων από τον Οκτώβριο και τρίτο από τον Μάρτιο του 2016
Αναμόρφωση τεκμηρίων και επαναφορά υπερφορολόγησης για πενιχρά εισοδήματα * Εισφορά αλληλεγγύης και κάτω από τα 12.000 ευρώ! *Περικοπές στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. *Αυξήσεις φορολογικών συντελεστών για γεωργικά εισοδήματα και ενοίκια. * Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες. *"Ψαλίδι" στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. *Παρεμβάσεις και στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. *Κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εξοφλούν εγκαίρως τις δόσεις των ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ή τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους. * Έφοδοι φοροελεγκτών ακόμη και στις κατοικίες των φορολογουμένων!


Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης

Δύο ακόμη δόσεις επαχθών φορολογικών μέτρων, μία τον προσεχή Οκτώβριο και μία τον Μάρτιο του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Τα μέτρα της δεύτερης δόσης θα ψηφιστούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του επομένου έτους.

Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου Μνημονίου, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει την ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία. Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισόδηματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων ή κι από αμοιβές για περιστασιακή απασχόληση. Ουσιαστικά, θα καταργηθούν οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί με το μίνι φορολογικό νόμο 4331/2015 με πρωτοβουλία της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση να πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και να υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% και κατόπιν στο 100% σαν να είναι επιχειρηματίες!

Το σχέδιο της κυβέρνησης και των δανειστών να καταστήσουν πιο … αποδοτικά τα τεκμήρια διαβίωσης και, στο πλαίσιο αυτό, να επαναφέρουν τις επαχθείς ρυθμίσεις επιβολής φόρου 26% με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα, κρύβεται πίσω από τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να «επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων), η οποία αναφέρεται στο κείμενο του νέου Μνημονίου.

Επιπλέον, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται:

· Η αναμόρφωση και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Η ένταξη της εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς και εν τέλει την επιβάρυνση με την εισφορά αυτή εκατομμυρίων φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ.
· Η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
· Η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
· Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
· Η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που δίδεται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς του καυσίμου βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων.Στόχος είναι «να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
· Η επανεξέταση των διατάξεων της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
· Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
· Η επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κύριο στόχο την αυστηροποίηση των μέτρων για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
· Η άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, προκειμένου να διεξάγονται εγκαίρως οι φορολογικοί έλεγχοι.

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

· Μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων, καθώς και του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ και των λοιπών υπηρεσιών που σχετίζεται με τα φορολογία και τα τελωνεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
· Επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε όσους οφειλέτες του Δημοσίου δεν καταβάλουν εγκαίρως τις μηνιαίες δόσεις των ρθμισμένων χρεών τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην Εφορία.
· Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και μείωση της χρήσης μετρητών.
· Δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών που χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες.
· Επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών, ώστε να παρέχεται στις φορολογικές αρχές η δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών κάθε φορολογούμενου σε βάθος 10 ετών!
· Μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε αυτόνομο φορέα διοικούμενο από Διευθύνοντα Σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο! Έως τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα διορίσουν το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην τρίτη δόση φορολογικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω «απλοποίηση» των διατάξεων για ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος με καταργήσεις κι άλλων απαλλαγών και εξαιρέσεων.

Δυσάρεστες εκπλήξεις και στα προαπαιτούμενα

Εντωμεταξύ, τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το νέο Μνημόνιο κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όχι μόνο για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οφειλέτες του Δημοσίου και τους πελάτες των ιδιωτικών σχολείων, αλλά καί για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς, τις ανώνυμες εταιρίες, τις ΕΠΕ, τις προσωπικές εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους συμβολαιογράφους, τους πλοιοκτήτες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις θεαμάτων και ορισμένα συνδικαλιστικά σωματεία.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το νομοσχέδιο του νέου Μνημονίου, στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα επιβληθούν και θα εφαρμοστούν άμεσα περιλαμβάνονται:

* Περικοπές σε οδοιπορικά και σε μη μισθολογικές παροχές δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Ειδικότερα, προβλέπονται:
α) Η κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για εκτός έδρας μετακινήσεις με αυθημερόν επιστροφή. Για να καταβληθεί ημερήσια αποζημίωση 20 ευρώ, σε περίπτωση εκτός έδρας μετακίνησης πολιτικού υπαλλήλου ή στρατιωτικού και αυθημερόν επιστροφής του θα πρέπει η απόσταση του προορισμού από την έδρα της υπηρεσίας να είναι μεγαλύτερη από 160 χιλιόμετρα σε περίπτωση χρήσης ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου (Ι.Χ. αυτοκινήτου) ή υπηρεσιακού αυτοκινήτου ή μεγαλύτερη από 120 χιλιόμετρα σε περίπτωση μετακίνησης με συγκοινωνιακό μέσο ή μεγαλύτερη από 20 ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί!
Σήμερα, με το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς προβλέπεται ότι ημερήσια αποζημίωση ίση με το ποσό των 9,78 ευρώ, δικαιούνται οι μετακινούμενοι σε απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων ή άνω των 10 ναυτικών μιλίων και επιστρέφοντες αυθημερόν στην έδρα τους, καθώς και οι μετακινούμενοι από νησί σε νησί σε απόσταση άνω των 5 ναυτικών μιλίων. Ειδικά για ορισμένες άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται ακόμη πιο χαμηλά όρια χιλιομέτρων πάνω από τα οποία προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση σε περίπτωση αυθημερόν επιστροφής.
β) Αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης. Αυξάνονται από τα 80 και τα 120 χιλιόμετρα στα 120 και στα 160 χιλιόμετρα τα ελάχιστα όρια χιλιομετρικών αποστάσεων μετακίνησης πάνω από τα οποία προβλέπεται η καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης.
γ) Δραστικές περικοπές μη μισθολογικών παροχών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στις παροχές που περικόπτονται περιλαμβάνονται οι καλυπτόμενες από φορείς του Δημοσίου δαπάνες κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες προβλέπεται η καθιέρωση ανωτάτου ορίου διαφορετικού ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε υπαλλήλου. Επιπλέον προβλέπεται ότι οι παροχές για τη διασφάλισης της υγιεινής και της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας θα χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε χρήμα κι ότι οι παροχές που αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων, μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες διαδρομών καταργούνται και οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει πλέον να καλύπτονται αποκλειστικά από ίδια συμμετοχή των εργαζομένων!
* Αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), καθώς επίσης, για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες (ΟΕ και ΕΕ) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, καθώς επίσης και για όλες τις άλλες νομικές οντόητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 80% στο 100% του κύριου φόρου αναδρομικά για τη χρήση του έτους 2014! Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις εταιρίες και τις νομικές οντότητες αυτών των περιπτώσεων έχουν ήδη πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος με προκαταβολή 80% έναντι του επόμενου έτους θα κληθούν εκτάκτως να πληρώσουν και την επιπλέον διαφορά φόρου που αντιστοιχεί στην αύξηση της προκαταβολής στο 100%!

* Κατάργηση έκπτωσης φόρου. Καταργείται, από την επόμενη χρονιά, η έκπτωση 2% που παρέχεται επί του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησής του.

* Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις στις διατάξεις του ν. 4223/2013 για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οι οποίες θα εφαρμοστούν από φέτος. Συγκεκριμένα:
α) Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 θα έχουν αναρτηθεί το αργότερο έως και τις 26 Οκτωβρίου 2015 στους λογαριασμούς που διατηρούν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο σύστημα TAXISNET. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα πρέπει να γίνει σε 5 δόσεις, αντί σε 6-7 που έγινε πέρυσι, οπότε τα ποσά των δόσεων θα είναι φέτος μεγαλύτερα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015, η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, η τρίτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η τέταρτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2016 και η πέμπτη μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
β) Καταργείται η απαλλαγή των ακινήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από τον ΕΝΦΙΑ, οπότε ο εν λόγω Οργανισμός θα απαλλάσσεται μόνο για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιεί ή παραχωρεί δωρεάν στο Δημόσιο.
γ) Καταργείται, επίσης, η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
δ) Παρατείνεται και για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

* Κατάργηση διάταξης που είχε θεσπιστεί κατά της φοροαποφυγής. Καταργείται η διάταξη του άρθρου 21 του ν. 4321/2015 που προέβλεπε την υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων να προκατάλουν φόρο 26% για τις συναλλαγές τους με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία κ.λπ.

* Καταργήσεις και περικοπές φόρων υπέρ τρίτων. Καταργούνται οι παρακάτω ειδικοί φόροι, τέλη, εισφορές κ.λπ.:
α) Τα δικαιώματα από τη σύνταξη συμβολαίων.
β) Η εισφορά 8% επί των εγγυήσεων φιαλών υγραερίου
γ) Το παράβολο φοίτησης στα ιδιωτικά σχολεία υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΕΛΙΓΕ).
δ) Η κράτηση επί των πολιτικών συντάξεων υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ).
ε) Ο ειδικός φόρος κινηματογράφου.
στ) Ο δημοτικός φόρος των επιτηδευματιών των Δωδεκανήσων.
ζ) Ο ειδικός φόρος δημοσίων θεαμάτων.
η) Η πρόσθετη εισφορά επί των εισιτηρίων μουσικών θεαμάτων υπέρ του Ωδείου Αθηνών.
θ) Ο επίναυλος επί του καθαρού ναύλου μεταφοράς επιβατών και οχημάτων στις τακτικές θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες.
ι) Τα δικαιώματα ελέγχου και εποπτείας υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης και Αλκοολούχων (ΕΤΕΠΠΑΑ, ν.π.δ.δ.), τα οποία υπολογίζονται σε ποσοστό 4% επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών. Ταυτόχρονα καταργείται και το ίδιο το ΕΤΕΠΠΑΑ!
ια) Το ειδικό τέλος αποκλειστικής χρήσης μέτρων και σταθμών σε κοινόχρηστους χώρους υπέρ των Δήμων.

* Κατάργηση έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων. Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ.
* Αυξήσεις φόρων και εισφορών για τα πλοία. Αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020 συντελεστές φόρου και εισφοράς για τα πλοία Α' κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία. Επιπλέον, παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως το 2019) η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες.
* Πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση.
* Αύξηση φόρου στην αλκοόλη. Ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης της αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 σε 2.548 ευρώ ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 09:11

Αυξήσεις-σοκ στους φόρους για αγρότες, εμπροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες

Αυξήσεις-σοκ στους φόρους για αγρότες, εμπροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες
Η φοροκαταιγίδα των προαπαιτούμενων φοροεισπρακτικών μέτρων της συμφωνίας κωδικοποιείται στα ακόλουθα: * Διπλασιάζεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. * Τριπλασιάζεται ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο. * Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έχοντες "μπλοκάκια" και τις προσωπικές εταιρίες με απλογραφικά βιβλία, από το 55% για το 2014, στο 75% για το 2015 και στο 100% για το 2016. * ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και ιδιωτικών ΙΕΚ, στο 13% ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας. * Αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από το 4% στο 6% για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ. * Μειώνεται το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και αυξάνεται το ποσοστό που μπορεί να κατασχεθεί, από το 25% στο 50%-100%. * Μειώνεται το ακατάσχετο όριο των καταθέσεων από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ. * Καταργείται από το 2016 η έκπτωση 2% επί του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, η οποία παρέχεται σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. * Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην "πάγια ρύθμιση" χρεών προς το Δημόσιο.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Νέα επώδυνα "προαπαιτούμενα" φοροεισπρακτικα μέτρα προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το Μνημόνιο ΙΙΙ και το δάνειο των 85 δισ. ευρώ. Περίπου 620.000 αγρότες και πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να υποστούν σημαντικού ύψους πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με τους εκπροσώπους των «θεσμών» στην άμεση εφαρμογή νέων επαχθών ρυθμίσεων σε βάρος όλων αυτών των φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος διπλασιάζεται, αναδρομικά από την 1η-1-2014, για τους αγρότες (επανέρχεται άμεσα στο 55% από το 27,5% που είχε μειωθεί πρόσφατα). Επίσης, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται σταδιακά, στις χρήσεις 2015 και 2016, από το 55% στο 100%. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τριπλασιάζεται άμεσα, καθώς αυξάνεται από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στα 0,200 ευρώ το λίτρο από την 1η Οκτωβρίου 2015. Η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου μειώνεται, αντίστοιχα, από τα 0,264 ευρώ το λίτρο στα 0,130 ευρώ το λίτρο από την 1η Οκτωβρίου 2015. Ένα χρόνο μετά, την 1η Οκτωβρίου 2016, ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 0,330 ευρώ το λίτρο ώστε να εξομοιωθεί πλήρως με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Έτσι, με την πλήρη εξομοίωση που επέρχεται την 1η-10-2015 καταργείται πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου.

Επιπλέον, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στα προαπαιτούμενα μέτρα, μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ το μήνα το όριο του μηνιαίου μισθού ή της μηνιαίας σύνταξης που είναι ακατάσχετο για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται από 25% σε 50% ή ακόμη και σε 100% το ποσοστό του μισθού ή της σύνταξης που μπορεί να κατασχεθεί εφόσον υπερβαίνει το όριο των 1.000 ευρώ το μήνα!

Πιο αναλυτικά, οι νέες επαχθείς φορολογικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προωθούνται για να ψηφιστούν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν άμεσα προβλέπουν τα εξής:

1) Διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014!Επανέρχεται στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για τους αγρότες. Ο συντελεστής αυτός είχε μειωθεί στο 27,5% με την παράγραφο 8 του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή. Τον νόμο αυτό είχε προωθήσει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Τώρα, με την απότομη επαναφορά του συντελεστή στο 55% χιλιάδες αγρότες που ήδη έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους! Όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις θα λάβουν άπαξ τα εκκαθαριστικά σημειώματα με χρέωση προκαταβολής φόρου 55% αντί 27,5%!
2) Αύξηση-σοκ στο φόρο του αγροτικού πετρελαίου. Προβλέπεται σταδιακή -σε δύο δόσεις- αύξηση του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλάδή στα 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου 2015, ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας θα εκτιναχθεί από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο. Με απλά λόγια ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου θα τριπλασιαστεί από τον Οκτώβριο. Περαιτέρω, την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι.
Σήμερα, οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης, δηλαδή το ποσό των 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ). Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο την 1η-10-2015, η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από τα 0,264 στα 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ). Την 1η-10-2016, που ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στα 0,33 ευρώ το λίτρο θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, οπότε αυτόματα η διαφορά θα μηδενιστεί και θα πάψει να επιστρέφεται.
3) Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν απλογραφικά βιβλία προβλέπεται να αυξηθεί από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016!
Οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως συνέπεια να υπερφορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλώσουν πάνω από 700.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες το 2016 για το τρέχον έτος, καθώς ο κύριος φόρος για ποσά καθαρών εισοδημάτων μέχρι 50.000 ευρώ θα υπολογίζεται με συντελεστή 26% και, στη συνέχεια, επί του κύριου φόρου που θα έχει υπολογιστεί με 26% από το πρώτο ευρώ η προκαταβολή φόρου θα υπολογιστεί επιπλέον με 75% αντί με 55%! Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θεωρούνται από την Εφορία «ελεύθεροι επαγγελματίες» και αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν κύριο φόρο 26% επί του καθαρού εισοδήματος από τα «μπλοκάκια» και προκαταβολή φόρου υπολογιζόμενη επί του κύριου φόρου.
4) Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%. Το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος που δεν επιτρέπεται να κατάσχεται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ.
Επιπλέον προβλέπεται ότι επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50% εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι ανωτέρω τροποποιήσεις εφαρμόζονται και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων ήτοι για ποσά αυτών άνω των 1.500 ευρώ.
Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.
5) Μείωση του ακατάσχετου ορίου των καταθέσεων των φυσικών προσώπων από 1.500 σε 1.250 ευρώ. Μειώνεται στα 1.250 ευρώ το όριο του ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.
6) Κατάργηση της έκπτωσης 2% που χορηγείται σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.
7) Υποχρέωση εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 5 δόσεις για τα νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δηλώσεις τον Αύγουστο. Οι μηνιαίες δόσεις μειώνονται σε 5 για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δηλώσεις έως και τις 20 Αυγούστου.  Η προθεσμία καταβολής της 1η δόσης λήγει στις 21 Αυγούστου, ενώ οι προθεσμίες των υπολοίπων 4 δόσεων λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015, αντίστοιχα.
Νέες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και στην εισφορά αλληλεγγύης
Καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ η οποία ισχύει για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Αυτό σημαίνει ότι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των ιδιωτικών ΙΕΚ θα επιβαρύνονται πλέον με ΦΠΑ 23%. Στόχος του μέτρου, σύμφωνα με τους δανειστές, είναι να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών και με τα κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία νομοθετήθηκε πρόσφατα η επιβολή ΦΠΑ 23% επί των διδάκτρων. Από την άλλη πλευρά, για να μην υπάρχει σύγχυση με τον ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στο χοιρινό και στο μοσχαρίσιο κρέας και ειδικότερα για να αποφευχθούν τα προβλήματα με τον μικτό κιμά, συμφωνήθηκε μια ακόμη διόρθωση: να επανέλθει ο συντελεστής ΦΠΑ του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, στο ίδιο επίπεδο με το χοιρινό κρέας.
Επιπλέον, με άλλη διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής της εισφοράς αυξάνεται περαιτέρω από το 4% στο 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ, θα παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και ενδεχομένως θα μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ!
Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
Επαχθέστεροι γίνονται οι όροι της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους φορολογούμενους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και υπό προϋποθέσεις για όσους χρωστούν λιγότερα από 5.000 ευρώ, καθώς το επιτόκιο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι μηνιαίες δόσεις αυξάνεται στο 5,05% Επίσης, όσοι οφειλέτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ρυθμισμένες οφειλές τους σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις από αυτές που τους επιτρέπει η ρύθμιση θα δουν τον αριθμό των δόσεων που απομένουν προς εξόφληση να μειώνεται σημαντικά, ενώ όσοι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν καταφέρνουν να εξοφλήσουν τρέχουσες οφειλές τους εντός τριμήνου θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση! Από την άλλη πλευρά, το επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές που ρυθμίζονται με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων μειώνεται από το 8,05% στο 5,05% και καταργούνται οι υποχρεώσεις προσκόμισης δικαιολογητικών και παροχήσς εγγυήσεων για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ και επιθυμούν να ενταχθούν στην «πάγια ρύθμιση».
Αναλυτικά, οι διατάξεις για προαπαιτούμενα μέτρα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο:
1) Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων, μείωση αριθμού δόσεων για όσους μπορούν να εξοφλήσουν ταχύτερη και εξαίρεση των κακοπληρωτών. Προβλέπονται παρεμβάσεις που θα καταστήσουν επαχθείς τους όρους της ρύθμισης για χιλιάδες οφειλέτες που ήδη έχουν ενταχθεί σ’ αυτήν. Συγκεκριμένα:
α) Το επιτόκιο που επιβαρύνει την εξόφληση των δόσεων για βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ αυξάνεται από το 3% στο 5,05%. Για βασικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ θα εξακολουθεί να ισχύει η άτοκη εξόφληση των δόσεων, αλλά υπό 3 προϋποθέσεις:
* να πρόκειται για οφειλέτη-φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
* ο οφειλέτης να έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας που δεν θα ξεπερνά τις 150.000 ευρώ και
* η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να ξεπερνά το 50% του δηλωθέντος ετησίου εισοδήματός του.
β) Οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων εφόσον δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα νέες, τρέχουσες οφειλές τους προς το Δημόσιο εντός τριών μηνών από τη ληξη των προβλεπόμενων προθεσμιών θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση.
γ) Η διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης θα μειώνεται από την Εφορία εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες οποτεδήποτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
2) Μείωση του επιτοκίου της «πάγιας ρύθμισης» των 12 μηνιαίων δόσεων. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων μειώνεται από το 8,05% στο 5,05%.
3) Διετής αναστολή της υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών για όσους εντάσσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων. Προβλέπεται ειδικότερα ότι παύουν να ισχύουν για 2 χρόνια από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διατάξεις που προβλέπουν:
α) υποχρέωση προσκόμισης στοιχείων που αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων, για όσους οφείλουν ποσά από 5.001 μέχρι 50.000 ευρώ
β) υποχρέωση προσκόμισης εγγράφων που αποδεικνύουν προσωρινή οικονομική αδυναμία και δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης για όσους χρωστούν ποσά από 50.001 έως 150.000 ευρώ
γ) υποχρέωση παροχής εγγυήσεων ή άλλου εμπράγματου βάρους, για όσους οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: