Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Συμφωνία κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου»

«Συμφωνία κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου»

juncker-630.jpg

Ζαν-Κλοντ ΓιούνκερΔυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | AP Photos/Philippos Christou
Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών«κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Όλες οι αναφορές που φτάνουν σε μένα μού επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι οιδιαπραγματεύσεις προχωρούν κατά «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με την Επιτροπή.
Ωστόσο, εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ, «θα πρέπει να καταφύγουμε για δεύτερη φορά σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας», μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο, εξήγησε ο ίδιος.
Δυνατή η έγκαιρη εκταμίευση
«Φιλόδοξο» αλλά «ρεαλιστικό» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.
«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», τόνισε μεταξύ άλλων χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εκφράζοντας την ικανοποίηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».
Η Ευρωπαία αξιωματούχος σημείωσε μάλιστα ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει εγκαίρως, έτσι ώστε να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση του νέου δανειοδοτικού προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

Δεν υπάρχουν σχόλια: