Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκπτώσεις έως και 40% στον φετινό ΕΝΦΙΑ

Εκπτώσεις έως και 40% στον φετινό ΕΝΦΙΑ

akinita-enfia-630-420.jpg

Μείωση έως και 40% στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για όσους διαθέτουν μικρές περιουσίες | EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Εκπτώσεις έως και 40% στον φετινό ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση. Ο λογαριασμός πληρωμής του φόρου -που θα βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο- θα είναι μειωμένος για τους ιδιοκτήτες με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για όσους διαθέτουν μικρές περιουσίες.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να «κλειδώσουν» αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση που θα έχει τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τέλη Αυγούστου να ξεκινήσει η εκτύπωση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα σταλούν σε 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Εκτός απροόπτου, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί από τους υπόχρεους σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2015. Τελευταίος μήνας εξόφλησης του φετινού «χαρατσιού» για τους φορολογούμενους θα είναι ο Φεβρουάριος του 2016.
Τι αλλάζει στον φετινό ΕΝΦΙΑ
• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο, και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ, που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και, για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση. Εξετάζεται να αυξηθεί στο 40% αυτή η έκπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: