Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο «δεκάλογος» του Αλεξιάδη

Ο «δεκάλογος» του Αλεξιάδη

alexiadis

Ο «δεκάλογος» του Αλεξιάδη«Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς» δήλωσε χθες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης | EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Αναζωπυρώνεται η «φωτιά» που είχε ανάψει η πρόταση για την αύξηση των φόρων στους αγρότες. Και ενώ αυτή φαίνεται να είχε κοπάσει μετά την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου από την κυβέρνηση, για το οποίο οι θεσμοί πίεζαν να μπει στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, χθες οι φλόγες φούντωσαν για τα καλά.
«Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών θα προχωρήσουν με βάση αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς» δήλωσε χθες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.
Ο κ. Αλεξιάδης, αφού προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 -όχι όμως και στο φετινό «χαράτσι» που οι ιδιοκτήτες θα το πληρώσουν με τις τρέχουσες αντικειμενικές τιμές- και χωρίς να αλλοιωθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κυρώσεις και για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν λαμβάνουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους.
Οι 100 δόσεις
Για τον τρόπο πληρωμής των φόρων που τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν αρχίσει να φτάνουν μαζεμένα στους φορολογούμενους, αρχής γενομένης από τον φόρο εισοδήματος και να ακολουθεί από τον Σεπτέμβριο ο ΕΝΦΙΑ, είπε ότι σε συνεργασία με τους δανειστές θα εξεταστούν τρόποι για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρξει διαπραγμάτευση και για τις αλλαγές που επιδιώκουν οι πιστωτές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Νούμερο ένα ζήτημα για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών είναι οι έλεγχοι που θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση προκειμένου να υπάρχει και το ανάλογο αποτέλεσμα στα κρατικά ταμεία. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται κάποιες ημέρες της εβδομάδας οι εφορίες να είναι κλειστές, έτσι ώστε οι υπάλληλοι να βγαίνουν για έλεγχο στους δρόμους. Ξεκαθάρισε ότι το σύνολο του δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη δηλαδή και υπάλληλοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν νομικά τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ελέγχους, πρόκειται να αξιοποιηθούν με τη θέσπιση των κατάλληλων νομοθετικών παρεμβάσεων.
Εμφαση θα δοθεί στις τουριστικές περιοχές και ειδικά στο θέμα των αδήλωτων ταμειακών μηχανών για τις οποίες, όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεργάζονται οι φοροτεχνικοί των επαγγελματιών και οι έμποροι των ταμειακών μηχανών. Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο είπε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Μέτρο το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Εξετάζεται η εφαρμογή του σε πιλοτική βάση.
Οσον αφορά τους προληπτικούς ελέγχους, τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε 600 ελεγκτές έλεγξαν 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 372 διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιάσει την φορολογική νομοθεσία. Κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο Βαρουφάκη, ο κ. Αλεξιάδης αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας «ότι θα περιμένει και αυτός τα αποτελέσματα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει διατάξει η κ. Σαββαΐδου». Από την άλλη κάλυψε πλήρως τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Μιχάλη Χατζηθεοδώρου.
Αναλυτικότερα οι 10 προτεραιότητες σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη έχουν ως εξής:
1. Αγρότες: Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26% όπως και η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες θα προχωρήσουν κανονικά, είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
2. ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Εξετάζονται επιμέρους αλλαγές στη δομή του φόρου, χωρίς να αποδυναμωθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει δύο φόρους και οι αλλαγές εξετάζονται υπό αυτό το πρίσμα, υπονοώντας ότι στο τραπέζι είναι η αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό.
3. Κλειστές εφορίες: Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εξετάζει το μέτρο να κλείνουν 1 με 2 ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες και οι υπάλληλοι να βγαίνουν ή να ασχολούνται μόνο με τον έλεγχο.
4. Ελεγχοι: Επιστρατεύεται το πάση φύσεως προσωπικό όλων των ελεγκτικών οργάνων. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχτούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη» είπε ο κ. Αλεξιάδης.
5. Κατασχετήρια: Το υπουργείο σχεδιάζει επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και εγγράφων που συνδέονται με πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ιδιόχειρης απόδοσης που για το 2014 έφτασε τα 11,5 εκατ. ευρώ.
6. Ταμειακές μηχανές: Ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Η έναρξη του μέτρου ενδέχεται να γίνει από τα τουριστικά νησιά σε πιλοτική εφαρμογή.
7. Προσωπικό: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους. Μελετάται να γυρίσουν πίσω στο υπουργείο 300 υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί, αλλά και 1.000 μετατάξεις που έγιναν μέσω ΑΣΕΠ. Αμεσα θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί.
8. Τελωνεία: Τα προβλήματα υπάρχουν και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι κανένα τελωνείο της χώρας δεν διαθέτει σύστημα X-RAYS. Επιπλέον στον Προμαχώνα από την πλευρά της Ελλάδας υπηρετούν 6 τελωνειακοί και από την πλευρά της Βουλγαρίας 35, ενώ αντίστοιχα στο Τελωνείο Κήπων από την πλευρά της Τουρκίας υπηρετούν 115 τελωνειακοί έναντι 33 από την πλευρά της Ελλάδας.
9. Στέγαση: Μείωση των ενοικίων που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών και ανέρχονται σε 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως με μεταστέγαση υπηρεσιών.
10. Φορολογικές δηλώσεις: Δεν θα υπάρξει καμία παράταση στις φορολογικές δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα και η σχετική προθεσμία λήγει στις 26 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: