Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Το ΣΔΟΕ «μετακομίζει» στη ΓΓΔΕ

Το ΣΔΟΕ «μετακομίζει» στη ΓΓΔΕ

Πρώτη καταχώρηση: 27/08/2015 - 08:09
Τελευταία δημοσίευση: 09:05Οικονομία
Το ΣΔΟΕ «μετακομίζει» στη ΓΓΔΕ
Με προίκα 3.500 ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις και 500 υπαλλήλους, τα κονδύλια, τις λίστες, «φυσικά και μαγνητικά μέσα» - τα στικάκια προφανώς περιλαμβάνονται- από τις 30 Οκτωβρίου το ΣΔΟΕ εγκαταλείπει, μετά από 18 συναπτά έτη, τη σκέπη του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών και εντάσσεται στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Είναι ένα από τα πρώτα βήματα ενίσχυσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία προβλέφθηκε κατόπιν πιέσεων των δανειστών στο νέο Μνημόνιο (και ψηφίστηκε ήδη) και εντάσσεται στο πλαίσιο μετεξέλιξης της ΓΓΔΕ από ημι-αυτόνομη σε ανεξάρτητη.
Μετά την ψήφιση των διατάξεων, η χθεσινή εγκύκλιος της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, έρχεται να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή τους προβλέποντας ότι, από τις 30 Οκτωβρίου 2015 «όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, μεταφέρονται, από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».
Οι εργαζόμενοι στο ΣΔΟΕ, μεταφέρονται πλέον στην ΓΓΔΕ. Μαζί και 3.500 υποθέσεις οι οποίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες (350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τους υπολοίπους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, οι οποίες θα καλυφθούν από προσωπικό που υπηρετεί στο Σώμα. Στη συνέχεια, το Μνημόνιο προβλέπει ενίσχυση του προσωπικού της ΓΓΔΕ με επιπλέον 500 νέες προσλήψεις.
Οι λεπτομέρειες της μετακίνησης των υπαλλήλων, ορίζεται από την ΓΓΔΕ ότι θα πρέπει να καθοριστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η ημερομηνία δημιουργεί εύλογα προβλήματα λόγω εκλογών. Οι αποφάσεις είτε θα πρέπει να εκδοθούν από τον υπηρεσιακό υπουργό – μάλλον δύσκολο- ή θα καθυστερήσουν.
Με ανάλογη απόφαση υπουργού, στο ίδιο χρονοδιάγραμμα, ορίζει η εγκύκλιος, μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ και αφορούν αρμοδιότητες φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων και οι απαραίτητες πιστώσεις, που αναλογούν για την κάλυψη των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.
Όσον αφορά στις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εκθέσεις ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι καταλογιστικές πράξεις στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, θα θεωρούνται απλώς δελτία πληροφοριών, τα οποία θα αξιοποιηθούν αναλόγως από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες αλλαγές θα αντιμετωπισθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: