Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» Ερχεται νέα μείωση στις συντάξεις από το Σεπτέμβριο - Τι ζήτησε το «Κουαρτέτο» από τον Κατρούγκαλο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»

Ερχεται νέα μείωση στις συντάξεις από το Σεπτέμβριο - Τι ζήτησε το «Κουαρτέτο» από τον Κατρούγκαλο

Ερχεται νέα μείωση στις συντάξεις από το Σεπτέμβριο - Τι ζήτησε το «Κουαρτέτο» από τον Κατρούγκαλο

Αμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των αλλαγών αναφορικά με τις πρόωρες συντάξεις φέρονται να ζήτησαν οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών από τον Γ. Κατρούγκαλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του υπουργού Εργασίας.
Οι δανειστές ζητούν μάλιστα την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ως ένδειξη πρόθεσης από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα «αγκάθια» προς την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, νέο σοκ αναμένει τους συνταξιούχους, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση της εισφοράς για την περίθαλψη από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις, με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου και μάλιστα με αναδρομιή ισχύ για το τελευταίο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγουσα", η παρακράτηση θα είναι αναδρομική από τον Ιούλιο, με τα σχετικά ποσά να παρακρατούνται στο σύνολό τους από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, που καταβάλλεται τέλη Αυγούστου.
Το ποσοστό 6% της εισφοράς υπολογίζεται επί του αρχικού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή στα αρχικά ποσά του 2009 πριν τις περικοπές των μνημονίων.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σε μια κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ (ποσό 2009), με την αύξηση της εισφοράς από το 4% σε 6%, η παρακράτηση θα πάει από τα 40 στα 60 ευρώ, δηλάδή ο συνταξιούχος θα χάσει επιπλέον 20 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη που θα λάβει τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη κατά 60 ευρώ, λόγω της τρίμηνης παρακράτησης (3 μήνες Χ 20 ευρώ = 60 ευρώ).

Σχετικη εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί αύριο και για την επιβολή εισφοράς ύψους 6% στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες ωστόσο η παρακράτηση θα γίνει στο καταβαλλόμενο ποσό, δηλαδή σε αυτό που σήμερα μπαίνει στον λογαριασμό του συνταξιούχου.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μια μέση επικουρική σύνταξη 160 ευρώ θα έχει μηνιαία παρακράτηση 9,6 ευρώ, ενώ η τρίμηνη αναδρομική παρακράτηση για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο θα είναι 28,8 ευρώ.
Ενα ακόμη μεγάλο ερώτημα αφορά στο πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη της νέας φορολογικής κλίμακας, που ψηφίζεται το φθινόπωρο και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιανουάριο. Άγνωστο παραμένει ένα θα καταργηθεί ή θα μειωθεί το αφορολόγητο της έκτακτης εισφοράς, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ. Από τα δύσκολα θέματα είναι το πόσο και πότε θα γίνει η μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με βάση το νέο ασφαλιστικό.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για το ποσοστό των μειώσεων στο Δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο, για την κατάργηση της χαμηλής φορολογίας των αγροτών, για το εάν θα καταργηθεί η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών και το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών - συντάξεων.
Αλλα κρίσιμα ζητήματα των διαπραγματεύσεων είναι το πως θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός με τις νέες συλλογικές συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και το αν θα απελευθερωθούν, όπως επίσης το αν θα προβλεφθούν περιορισμοί στην προκήρυξη των απεργιών.
«Αγκάθι» αποτελεί επίσης το πως θα πωλείται το φρέσκο γάλα και το ποια θα είναι τα σημεία πώλησης του φρέσκου ψωμιού. Τις διαπραγματεύσεις περιπλέκει η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχασαν το 48% του τζίρου τους κατά μέσο όρο, ενώ οι τρεις στις δέκα είχαν απώλειες πάνω από 70%. Έτσι από την αγορά έκαναν φτερά περίπου 4 δισ. ευρώ και το Δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ μόνο τους φόρους κατανάλωσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: