Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Επιστροφή πινακίδων & απαγόρευση φορτηγών στα εθνικά δίκτυα τον Δεκαπενταύγουστο

Επιστροφή πινακίδων & απαγόρευση φορτηγών στα εθνικά δίκτυα τον Δεκαπενταύγουστο

Πρώτη καταχώρηση: 11/08/2015 - 13:45
Τελευταία δημοσίευση: 13:45Επικαιρότητα
Επιστροφή πινακίδων & απαγόρευση φορτηγών στα εθνικά δίκτυα τον Δεκαπενταύγουστο
Επιστρέφονται απο αύριο οι πινακίδες κυκλοφορίας και τα διπλώματα που αφαιρέθηκαν για παραβάσεις του ΚΟΚ, ενώ έκτακτα μέτρα, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, έχει προγραμματίσει η Τροχαία, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των εκδρομέων.
Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, επιστρέφονται από αύριο, 12-08-2015, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων). Η απόφαση αφορά τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, 11-08-2015.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για την «επιβολή διοικητικών μέτρων» για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και αύριο, 12-08-2015.
Από τη συγκεκριμένη απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν τις εξής παραβάσεις:
- Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
- Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
- Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
- Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
- Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Όπως επισημαίνεται, για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα γίνεται ρύθμιση, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.
Η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών για ωφέλιμο φορτίο άνω των 1,5 τόνων στα εθνικά δίκτυα θα ισχύσει την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, για το ρεύμα εξόδου, από τις 16:00 έως τις 21:00 και την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015, για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα, από τις 15:00 έως τις 22:00.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, υδροφόρες και βυτιοφόρα για εφοδιασμό πυροσβεστικών σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα φορτηγά κοινής οφελείας και μεταφοράς ευπαθών προϊόντων και τα σιλοφόρα στα έργα κατασκευής των εθνικών οδών, καθώς και φορτηγά του «Χαμόγελου του Παιδιού» και κάποιων άλλων κατηγοριών άμεσης ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας, σύμφωνα με διαταγή του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας θα είναι σε επιφυλακή, με έντονη παρουσία τροχονομικής αστυνόμευσης κάθε 20 έως 30 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο και στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενημέρωση στα διόδια και ρυθμίσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και όπου πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Ταυτόχρονα έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Από την Τροχαία υπογραμμίζεται ότι για την ασφαλή μετακίνηση και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων είναι απαραίτητη η σωστή συμπεριφορά και για αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: