Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ξανασκέφτονται (λόγω κάλπης) τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση - Το σενάριο σωσίβιο

Ξανασκέφτονται (λόγω κάλπης) τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση - Το σενάριο σωσίβιο

Ξανασκέφτονται (λόγω κάλπης) τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση - Το σενάριο σωσίβιο
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης.
Ύστερα από έντονες πιέσεις των εμπλεκόμενων φορέων –και με το επιχείρημα ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεξεργαζόταν πρόταση «παγώματος» της επιβολής του ΦΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπως αναφέρει στο theTOC αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
Το δίμηνο «πάγωμα», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρόνο στον χώρο της εκπαίδευσης ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι γονείς –πόσο μάλλον που το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα βαρύτερα το οποίο μάλιστα θα έπεφτε στις πλάτες των οικογενειών στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου- αλλά και τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το «ισοδύναμο» κατά τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου.
Για να ισχύσει το «πάγωμα» η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθώς οι νόμοι του Ιουλίου (για τα φροντιστήρια) και του Αυγούστου (για τα ιδιωτικά σχολεία) ορίζουν με σαφήνεια ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ισχύει από τις 20 Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γ.γ Δημοσίων Εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου (σ.σ ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά σχολεία ενώ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του μέτρου).
Προς το παρόν πάντως –και ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν θα περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα»- η μόνη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είναι αυτή της 20ης Αυγούστου της ΓΓΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους ιδιωτικούς φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται πλέον από τον ΦΠΑ, να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία για να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος ορίζει «στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου (ημερομηνία επιβολής του ΦΠΑ) χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και ο οφειλόμενος φόρος, να καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: