Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρωταθλητές στις ώρες εργασίας

Πρωταθλητές στις ώρες εργασίας

workers.jpg

Γράφημα- εργαζόμενοιΗ υψηλότερη παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από τον αριθμό των ωρών εργασίας ενός λαού, αλλά κυρίως από την ορθολογική και οικονομική χρήση του συνόλου των συντελεστών παραγωγής |dreamstime
Στη Γερμανία, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να θεωρεί, εξαιτίας των δημοσιευμάτων της «Bild» και των υπόλοιπων «κίτρινων» φυλλάδων της χώρας που προασπίζουν τα συμφέροντα των εγχώριων ελίτ, τους Ελληνες τεμπέληδες.
Ο μύθος αυτός αποτέλεσε ως γνωστόν τον βασικό μοχλό ενοχοποίησης των Ελλήνων για την ευκολότερη επιβολή των μνημονίων και των πολιτικών της ακραίας λιτότητας.
Διαψεύστηκε επανειλημμένα από το 2010 από τα πραγματικά στοιχεία των διεθνών οργανισμών, αλλά και χθες, για ακόμη μία φορά, από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που έδειξαν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ελληνες είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός της Ευρώπης.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 2.034 ώρες ετησίως, περισσότερο δηλαδή από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο.
Ο συνολικός αριθμός ωρών εργασίας των Ελλήνων απέχει παρασάγγας από τον αντίστοιχο μέσο όρο ωρών εργασίας ετησίως ανά άτομο τόσο στην ευρωζώνη (1.557) όσο και στο σύνολο των 34 χωρών του ΟΟΣΑ (1.769).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι γείτονές μας Τούρκοι εργάζονται πολύ λιγότερο από εμάς -κατά μέσο όρο 1.855 ώρες ετησίως. Οσο γι’ αυτούς που μας επικρίνουν συνεχώς, τους Γερμανούς, αυτοί εργάζονται μόλις 1.393 ώρες ετησίως.
Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί ετησίως ξοδεύουν συνολικά για την εργασία τους περίπου 30% λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι οι Ελληνες, τους οποίους συνεχίζουν να αποκαλούν «τεμπέληδες του ευρωπαϊκού Νότου».
Ας σημειωθεί ότι οι δεύτεροι πιο σκληρά εργαζόμενοι της Ευρώπης μετά τους Ελληνες είναι οι Ρώσοι με 1.882 ώρες ετησίως ανά εργαζόμενο.
Η πολύωρη εργασία στην οποία υποχρεώνονται Ελληνες και Ρώσοι προκειμένου να τα φέρουν βόλτα, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και υψηλότερο παραγόμενο προϊόν ούτε κατ’ επέκταση ευημερία για την κοινωνία.
Το προϊόν της εργασίας που παράγεται ανά ώρα εργασίας ή αλλιώς η παραγωγικότητα είναι τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η αναλογία Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανά ώρα εργασίας στη Ρωσία είναι 25,9 και είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα 36,2 πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (50) και η δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη.

Παραγωγικότητα

Η υψηλότερη παραγωγικότητα δεν εξαρτάται, κατά συνέπεια, από τον αριθμό των ωρών εργασίας ενός λαού, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουμε, αλλά κυρίως από την ορθολογική και οικονομική χρήση του συνόλου των συντελεστών παραγωγής. Και σε αυτούς, εκτός της εργασίας, περιλαμβάνονται κεφάλαιο και τεχνολογία.
Οι τεχνικές της παραγωγής όπως και οι τιμές των εισροών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωση της παραγωγικής αποτελεσματικότητας, η οποία σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο συντελεί στην υψηλότερη παραγωγικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: